Avslutade som hjälte: ”Ser många tårar som rinner”

Tolv säsongers slit koncentrerat till en enda avgörande match. Oskar Erixon tog farväl i den brandgula tröjan som en hjälte från straffpunkten. Ikonen avslutade i onsdags karriären med att rädda kvar LIF Lindesberg – en känslostorm på alla plan.

– Det är helt fantastiskt, man ser många tårar som rinner. Det är så jäkla härligt att se folk uppe på läktarna och inom laget. Du känner att du gjort något bra.

Det var en klart rörd Oskar Erixon som mötte upp efter LIF Lindesbergs närmast mirakulösa bedrift. Den 35-årige skåningen hade precis varit med om att spela LIF Lindesberg fram till ett nytt Allsvenskt kontrakt – mot alla odds. Brandgult hade med bara ett par omgångar kvar varit uträknade i bottenstriden, men reste sig på nio.

När den sista slutsignalen för säsongen gick i onsdags stod laget som vinnare, fast ändå inte övertygade om att det hade räckt. LIF hade gjort sitt och vunnit med 29-25 över RP Linköping, men var i behov av andra resultat. Efter några ångestladdade minuters väntan kom beskedet att Amo förlorat och att LIF:s Allsvenska status var säkrad. Den främsta anledningen till det var lagets fina prestation i segern över RP.

– Det är jäkligt tråkigt att säga, men vi håller på vår struktur. Vi spelar exakt efter det som vi har snackat om, ingen slänger iväg onödiga bollar. Vi har en väldigt låg andel tekniska fel. Till slut ger det utdelning när rycket kommer, förklarar Oskar.

Veteranen vred själv tillbaka klockan och slog till med en insats värdig hans glansdagar. Högersexan spelade närmast nonstop på sin kant, slet hårt i defensiven och kom loss till offensiva lägen. Dessutom var han Mr 100 % från straffpunkten. På fem straffar skickades samtliga i nät, innan 35-åringen sekunderna senare ofta exploderade i ett vrål av emotioner.

– Ja, speciellt där i slutet var det en hel del straffar som var viktiga. Då känner man själv att ”om sätter jag den här så…”, berättar Oskar som försöker sätta ord på hur man hanterar pressen i de avgörande lägena.

– Ofta försöker jag att titta på vad målvakten gör och vad han gjort tidigare. Sen försöker jag alltid bara göra det så enkelt som möjligt. I onsdags gick det fint.

”Livspusslet gjort att jag blivit kvar i Bergslagen”

De åtta fullträffarna placerade Oskar Erixon som målbäst i LIF och han prisades mycket välförtjänt som matchens spelare. Den fenomenala insatsen kom när det behövdes som allra mest, dessutom blev den det perfekta avskedet. Direkt när jubelscenerna hade dämpat sig kallades Oskar upp för att tillsammans med målvakten Sébastien Ehnevid tackas av.

Duon slutar nu i LIF, ett beslut som för Oskars del vuxit fram alltmer. Under många år berättar kantspringaren hur han alltid drivits av att ta bilen från Örebro, rulla upp till Lindesberg och göra sina träningspass med laget. Den motivationen har inte försvunnit, men helt klart minskat. Runt jul bestämde sig 35-åringen därför för att denna säsong skulle bli hans sista som handbollsspelare.

– Tidigare har det alltid känts kul. Att pendla varje dag har inte varit något problem. Men nu har jag börjat ibland att tänka ”vad fan, måste jag åka dit?”, berättar Oskar öppet.

Har de tunga resultaten spelat in något i att du känt så?

– Det kanske de gjort, men samtidigt blir jag även inspirerad av att göra det bättre då. Det är alltid kul med handboll. Saken är den att det inte varit lika kul nu på slutet. Då har känts mer som att jag velat ha kvällarna fria och inte vara så styrd av något.

Totalt blev det tolv fina år i det brandgula stället, en lång resa som nu nått sin ände. När han som 23-årig skånepåg flyttade norrut sommaren 2006 hade Oskar troligen inte anat vad som väntade. Men i Örebro slog han sig till ro, i Lindesberg hittade han rätt i handbollen och privat mötte han kärleken. Helheten är det som hållit Oskar Erixon här under alla dessa år.

– Som sagt är det ju det här livspusslet som hela tiden läggs. För mig har bitarna lagts runt på ett sätt som gjort att jag blivit kvar i Bergslagen.

Ny generation på gång: ”Perfekta läget för gubbarna att lämna”

Onsdagens framträdande blev alltså det sista som publiken fick se av Oskar Erixon. Med en magisk prestation bar han LIF Lindesberg till vinst och två poäng, något som alltså räddade klubben till fortsatt spel i Allsvenskan. Samtidigt hotade kvalspel och det var därför osäkert in i det absolut sista om det verkligen skulle bli slutpunkten på karriären. Alla känslor och betydelsen av mötet med RP var en utmaning även för rutinerade Oskar.

– Klart att det var speciellt därute. Det var en speciell känsla, för jag visste inte riktigt om det skulle bli den sista matchen eller inte. Nu blev det så och det var roligt att få avsluta på det här viset, konstaterar han och summerar det halvår som LIF lämnar bakom sig.

– Det har varit den konstigaste säsongen av alla som jag haft här. Spelare som lämnat oss och sen har resultatet gått emot oss också. Då är det extra skönt att vi visar hur bra vi kan vara.

Med klubbikoner som Oskar och ”Sebban” Ehnevid på väg ut är det nya tider som väntar i brandgult. Redan inför den här säsongen slussades många juniorer upp, fler lär också följa från de talangfulla ungdomsleden. Samtidigt har de sportsliga resultaten nu störtat nedåt och på två år har laget gått från att kvala till Elitserien till att slåss för sin Allsvenska existens. Frågan kring vilken framtid som väntar LIF Lindesbergs A-herrar är därför befogad.

– Som en kväll som den där ser jag många unga killar som kliver fram och tar för sig. Det vet jag att de kommer att göra nästa år också. Nu har vi sett lite nyförvärv in också, jag tycker att det ser väldigt intressant ut. Då kan det vara det perfekta läget för gubbarna att lämna haha, skrockar Oskar som väljer att se möjligheter.

Hans egen saga har fått sitt slutkapitel. Livet går nu vidare vid sidan av handbollsplanen, men Oskar Erixon kan lova att Arenan inte sett det sista av skåningen.

– Absolut inte, nu kommer jag att var här varje match och titta och vara ännu mer nervös än när jag själv spelat. Det blir att stå på ståplats och käka korv. Jag ser verkligen fram emot att kunna sitta och njuta.

Publicerad 23 mars 2018 klockan 21:00


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna Bernholm med bland de totalt fyra uttagna i den svenska judotruppen. Onsdagen den 28 juli är dags för Anna att tävla om medaljerna i Tokyo.

7 juli 2021 klockan 09:34 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trav och golf, två sporter som hör ihop. Kollagebild, foto: Timmy Lundegård och Hannes Feldin.

Travets golfchampion ska koras!

Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangör för travsportens första golfchampionat. En värdig vinnare ska koras där en segerkavaj väntar vinnaren, samt ett prisbord med priser till ett värde av 100 000 kr.

6 juli 2021 klockan 13:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”
Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsfö...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet
Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska elitkusken, som även kö...
26 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas ...

Nu släpps biljetter till travet!

Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina fö...

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade ...

Annons

Tonique segrade årets upplaga av Stonas Stayerpokal. Skötare Heidi Forsgren (t.v.) och kusk Carl Philip Lindblom (t.h.) Foto: Timmy Lundegård

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina namn fanns med i startlistorna där Stonas Stayerpokal och Axel Pålmans minneslopp skulle avgöras. Skrällarna avlöste varandra på spelet, där säsongens hittills gladaste vinnare satte punkt för dagen.

23 maj 2021 klockan 22:35 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda ...

Hästinfångare sökes: ”Sådana rådiga ingripanden ska hedras”

Efter en oturlig körtur i Dalskogen, strax utanför Lindesberg, lyckades en häst komma...

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det ...
15 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-16

2021-03-14

2021-03-14

2021-03-13

2021-03-12

2021-03-07

2021-03-06

2021-03-05

2021-03-05

2021-03-03

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-08-02 10:52