Avslutade som hjälte: ”Ser många tårar som rinner”

Tolv säsongers slit koncentrerat till en enda avgörande match. Oskar Erixon tog farväl i den brandgula tröjan som en hjälte från straffpunkten. Ikonen avslutade i onsdags karriären med att rädda kvar LIF Lindesberg – en känslostorm på alla plan.

– Det är helt fantastiskt, man ser många tårar som rinner. Det är så jäkla härligt att se folk uppe på läktarna och inom laget. Du känner att du gjort något bra.

Det var en klart rörd Oskar Erixon som mötte upp efter LIF Lindesbergs närmast mirakulösa bedrift. Den 35-årige skåningen hade precis varit med om att spela LIF Lindesberg fram till ett nytt Allsvenskt kontrakt – mot alla odds. Brandgult hade med bara ett par omgångar kvar varit uträknade i bottenstriden, men reste sig på nio.

När den sista slutsignalen för säsongen gick i onsdags stod laget som vinnare, fast ändå inte övertygade om att det hade räckt. LIF hade gjort sitt och vunnit med 29-25 över RP Linköping, men var i behov av andra resultat. Efter några ångestladdade minuters väntan kom beskedet att Amo förlorat och att LIF:s Allsvenska status var säkrad. Den främsta anledningen till det var lagets fina prestation i segern över RP.

– Det är jäkligt tråkigt att säga, men vi håller på vår struktur. Vi spelar exakt efter det som vi har snackat om, ingen slänger iväg onödiga bollar. Vi har en väldigt låg andel tekniska fel. Till slut ger det utdelning när rycket kommer, förklarar Oskar.

Veteranen vred själv tillbaka klockan och slog till med en insats värdig hans glansdagar. Högersexan spelade närmast nonstop på sin kant, slet hårt i defensiven och kom loss till offensiva lägen. Dessutom var han Mr 100 % från straffpunkten. På fem straffar skickades samtliga i nät, innan 35-åringen sekunderna senare ofta exploderade i ett vrål av emotioner.

– Ja, speciellt där i slutet var det en hel del straffar som var viktiga. Då känner man själv att ”om sätter jag den här så…”, berättar Oskar som försöker sätta ord på hur man hanterar pressen i de avgörande lägena.

– Ofta försöker jag att titta på vad målvakten gör och vad han gjort tidigare. Sen försöker jag alltid bara göra det så enkelt som möjligt. I onsdags gick det fint.

”Livspusslet gjort att jag blivit kvar i Bergslagen”

De åtta fullträffarna placerade Oskar Erixon som målbäst i LIF och han prisades mycket välförtjänt som matchens spelare. Den fenomenala insatsen kom när det behövdes som allra mest, dessutom blev den det perfekta avskedet. Direkt när jubelscenerna hade dämpat sig kallades Oskar upp för att tillsammans med målvakten Sébastien Ehnevid tackas av.

Duon slutar nu i LIF, ett beslut som för Oskars del vuxit fram alltmer. Under många år berättar kantspringaren hur han alltid drivits av att ta bilen från Örebro, rulla upp till Lindesberg och göra sina träningspass med laget. Den motivationen har inte försvunnit, men helt klart minskat. Runt jul bestämde sig 35-åringen därför för att denna säsong skulle bli hans sista som handbollsspelare.

– Tidigare har det alltid känts kul. Att pendla varje dag har inte varit något problem. Men nu har jag börjat ibland att tänka ”vad fan, måste jag åka dit?”, berättar Oskar öppet.

Har de tunga resultaten spelat in något i att du känt så?

– Det kanske de gjort, men samtidigt blir jag även inspirerad av att göra det bättre då. Det är alltid kul med handboll. Saken är den att det inte varit lika kul nu på slutet. Då har känts mer som att jag velat ha kvällarna fria och inte vara så styrd av något.

Totalt blev det tolv fina år i det brandgula stället, en lång resa som nu nått sin ände. När han som 23-årig skånepåg flyttade norrut sommaren 2006 hade Oskar troligen inte anat vad som väntade. Men i Örebro slog han sig till ro, i Lindesberg hittade han rätt i handbollen och privat mötte han kärleken. Helheten är det som hållit Oskar Erixon här under alla dessa år.

– Som sagt är det ju det här livspusslet som hela tiden läggs. För mig har bitarna lagts runt på ett sätt som gjort att jag blivit kvar i Bergslagen.

Ny generation på gång: ”Perfekta läget för gubbarna att lämna”

Onsdagens framträdande blev alltså det sista som publiken fick se av Oskar Erixon. Med en magisk prestation bar han LIF Lindesberg till vinst och två poäng, något som alltså räddade klubben till fortsatt spel i Allsvenskan. Samtidigt hotade kvalspel och det var därför osäkert in i det absolut sista om det verkligen skulle bli slutpunkten på karriären. Alla känslor och betydelsen av mötet med RP var en utmaning även för rutinerade Oskar.

– Klart att det var speciellt därute. Det var en speciell känsla, för jag visste inte riktigt om det skulle bli den sista matchen eller inte. Nu blev det så och det var roligt att få avsluta på det här viset, konstaterar han och summerar det halvår som LIF lämnar bakom sig.

– Det har varit den konstigaste säsongen av alla som jag haft här. Spelare som lämnat oss och sen har resultatet gått emot oss också. Då är det extra skönt att vi visar hur bra vi kan vara.

Med klubbikoner som Oskar och ”Sebban” Ehnevid på väg ut är det nya tider som väntar i brandgult. Redan inför den här säsongen slussades många juniorer upp, fler lär också följa från de talangfulla ungdomsleden. Samtidigt har de sportsliga resultaten nu störtat nedåt och på två år har laget gått från att kvala till Elitserien till att slåss för sin Allsvenska existens. Frågan kring vilken framtid som väntar LIF Lindesbergs A-herrar är därför befogad.

– Som en kväll som den där ser jag många unga killar som kliver fram och tar för sig. Det vet jag att de kommer att göra nästa år också. Nu har vi sett lite nyförvärv in också, jag tycker att det ser väldigt intressant ut. Då kan det vara det perfekta läget för gubbarna att lämna haha, skrockar Oskar som väljer att se möjligheter.

Hans egen saga har fått sitt slutkapitel. Livet går nu vidare vid sidan av handbollsplanen, men Oskar Erixon kan lova att Arenan inte sett det sista av skåningen.

– Absolut inte, nu kommer jag att var här varje match och titta och vara ännu mer nervös än när jag själv spelat. Det blir att stå på ståplats och käka korv. Jag ser verkligen fram emot att kunna sitta och njuta.

Publicerad 23 mars 2018 klockan 21:00


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Zeinab Kamara är nominerad till "Säsongens Rookie" Arkivfoto: Hasse Persson

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmärkelser”, ett rikstäckande pris med tre olika kategorier. Två Lindespelare hittas bland de nominerade, Martina Konecna och Zeinab Kamara.
– Det är såklart jättestort att jag får vara nominerad, säjer Zeinab Kamara.

24 mars 2021 klockan 21:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande
En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i ...
21 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats
Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den ...
19 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Efter söndagens match mot Surahammar kom Max Lalander med beskedet att karriären är över Foto: Hasse Persson

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare Max Lalander med beslutet, att vänsterforwardens hockeykarriär har nått sitt slut.
– Jag har tagit beslutet att dagens match mot Surahammar var den sista i min hockeykarriär, säjer Max Lalander.

14 mars 2021 klockan 21:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget till ett målkalas. Linden tar däremot Play In-platsen, vilket gör att Lindlöven således avslutar säsongen med tre raka vinster.

14 mars 2021 klockan 18:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. ...

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans...

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från Jönköping att segra i returmötet när Linde stod som gäster. Säsongen har därmed satt sin punkt för Linde Volley, som har en minst sagt udda säsong att se tillbaka på.

6 mars 2021 klockan 21:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Kollagebild Foto: Lindlöven och Hasse Persson

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, för fjärde året i rad, väljer att hylla sin stora eldsjäl Ernst Röös.
– Han har på ett eller annat sätt, hjälpt till med allt som han kan bidra med, berättar Henry Nordlund.

1 mars 2021 klockan 10:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En förlust avrundade grundspelet
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde ...
27 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-05-08 12:17