Trots tuffa besparingskrav för de kommande två åren efter 2015 ser Linda Svahn (S) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden inte allt för mörkt på den kommande mandatperioden. – Vi har fyra år på oss, säger hon om löftena om minskade barngrupper och tidiga insatser för barn med särskilda behov.
Den nya Barn- och utbildningsnämnden sammanträdde första måndagen efter alla helgerna och det var i stort sett bara rutinärenden och presentation – av de elva ledamöterna är tre nya i nämnden, så den kan väl kallas nygammal. Tydligt var att Storåskolan är väl representerad – många i nämnden har gått där som elever eller jobbat där. Arbetsutskottet – som sätter igång för den här mandatperioden på måndag – består av Linda Svahn(S), Linda Andersson(S), Anders Persson (C), Pär-Ove Lindqvist (M) och Pamela Hopkins (SD). Det enda sakärende som nämnden beslutade om var att (retroaktivt) anta innehållet för Introduktionsprogrammen på Lindeskolan. Kommunen hade fått kritik för att det inte var gjort.
– Vi ska öka måluppfyllelsen, så att eleverna får bättre betyg och bättre resultat i de nationella proven, säger Linda Svahn om vad som är den viktigaste frågan för henne de närmaste fyra åren. Tillsammans med arbetstillfällen är en bra skola det viktigaste för oss om vi vill konkurrera om invånare och få kommunen att växa. Vi vill ha elever som trivs här och gör bra ifrån sig.
– Vi kanske har glömt bort de duktiga eleverna, så vi har lagt till dem i den bedömningsmatris som vi använder för att mäta eleverna, så att vår ambition är att lyfta alla elevgrupper, säger hon.
I den budget för i år och de verksamhetsplaner som finns för 2016 – 2017 noterar verksamhetschefen att även om man klarar budgeten i år så kommer nämnden ”…..att ställas inför tuffa besparingar 2016 och 2017, ytterligare 19 miljoner kronor”. ”Inom grundskolan kommer det inte finnas möjlighet att ha kvar det stora antalet skolenheter som finns idag”, utan verksamheter måste läggas ned helt, besparingar måste ske genom ”lägre personalkostnader”, står det i nämndens planeringsunderlag, där man också noterar att Lindesberg har ”…förhållandevis höga kostnader för barn i behov av särskilt stöd i förskolan…..”.
– Det där är verksamhetschefens bedömning och vi har ännu inte, någon budget för nästa år. Den tas i december. Vi har hela mandatperioden på oss att nå de mål vi har, kommenterar hon – en kommentar som ges utifrån det som står i det ”Samarbetsdokument mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet” som gäller för de kommande fyra åren och som lovar att ”Barngrupperna för barn i åldern 1 – 10 år ska minskas” och ”Vi vill tidigt sätta in insatser i barnens skolgång för de barn som är i behov av särskilt stöd”. Linda Svahn säger att man hela tiden och nära följer hur skolor och förskolor utvecklas.
Hon säger att man vill utveckla den collegeverksamhet som finns. Idag har kommunen idrotts- och teknikcollege. Näst på tur kan vara college för kultur och estetiska ämnen. Man tittar också på hur man skulle kunna ordna lärlingsutbildning t ex inom bygg och fordonsteknik.