Om alla gör det så måste det väl vara OK? Antalet svenskar som på något sätt fuskar till sig bidragspengar är stort. Och i stort sett alla känner någon som fuskar eller har fuskat till sig pengar någon gång. Men alla blundar för problemet.
Enligt en helt ny Temoundersökning känner var femte svensk någon som fuskat till sig bidrag i någon form. Samtidigt menar vissa att det är betydligt fler än var femte person som känner till någon bidragsfuskare.
Ser man grannen sno morgontidningen från en annan granne – ja, då är det solklart vad som ska göras. Men om samma granne stolt berättar hur han lurat till sig bidrag han ej är berättigad till – då rycker man på axlarna. Alla gör ju likadant ändå så.
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt kommenterar bidragsfusket och nonchalansen från allmänheten som ”ett självkontrollsystem i haveri” i samband med att undersökningen presenterades.
Ond cirkel
Kunde bara en liten del av det omfattande fusket förhindras, så skulle det innebära en stor besparing. Till exempel kunde det ge bättre skolmaterial eller några extra vårdplatser.
I takt med att fusket ökar måste det kompenseras med höjda skatter. Och så fortsätter det: mer fusk – högre skatter. Den onda cirkeln är sluten.
Enligt undersökningen är ändå majoriteten svenskar emot fusket och välkomnar hårdare straff mot dem som utnyttjar systemet på detta sätt. Av de cirka 1000 tillfrågade svarade 78 procent att de vill se hårdare straff. 11 procent av de tillfrågade svarade att de inte vill se hårdare straff mot bidragsmyglare.
Skriv och berätta
Känner du någon som har fuskat med socialbidrag, sjukpenning, bostadsbidrag, underhållsbidrag eller a-kassa? Skriv helt anonymt och ge oss din historia om hur personen i fråga gått tillväga samt vad du tycker om att det fuskas. Skriv till redaktionen här>>