Binai Aziz vill snabbt bli kvitt sin skada och fortsätta leda sitt BHK mot nya framgångar. FOTO: Bodö HK

Binai jagar hellre titlar än pengar

Han är inne på sitt tredje år i Norge och känner sig bättre än någonsin. Det får Binai Aziz att gärna drömma sig bort till nya äventyr. Men 29-åringen har inte bråttom, utan vill först ta en titel i sitt nya hem BHK.

– Jag trivs faktiskt jävligt bra. Jag har börjat att studera lite på universitetet där. Dessutom tycker jag att jag har tagit ännu ett steg i handbollen, fått en ny roll i laget som vänsternia och har en riktigt bra tränare. Så jag har ingenting att klaga på. Eller ja, det skulle vara min skada jag fick i lördags då, berättar Binai Aziz.

Den nu 29-årige Lindesbergaren har gjort sig ordentligt hemmastadd i Bodö. Trots den nordliga breddgraden är livet längs den norska kusten samma som hemma säger han. När nu vintern närmar sig blir tiderna mörkare och solljuset mindre, men Binai håller sig pigg med solarium och c-vitaminer. Det enda som skiljer livet från Bergslagen är att det blåser mycket mer.

Allting flyter på bra för den forna LIF-spelaren. Eller ja, det är den där skadan som ställer till det. Under de senaste veckorna har hans lag haft ett tufft spelschema och efter semifinalsegern i cupen förra onsdagen kände han sig sliten. När han på lördagens träning skulle ta en rush gick så fästet vid den ena hamstringsmuskeln av.

Tidigare under karriären har Binai varit skonad från skador, men denna gång höll sig oturen frame. Nu väntar en oläglig vila i uppemot sex veckor. BHK, som hans klubb fortkortas, har inga matcher under hela januari och vill det sig illa får Binai spela först i februari.

– Om jag inte hinner tillbaka till att spela cupfinalen. Det är så klart det största man kan vara med om i norsk handboll. Det är ett himla ståhej nere i Oslo, så helst vill jag spela den, tillägger han hoppfullt.

Trivs hellre än jagar efter pengar

Säsongen har dock inletts strålande för både hans och lagets del. Med sju vinster och endast två förluster har BHK tagit Postenligaen med storm och är tabelltvåa. Staden är historiskt sett ett starkt handbollsfäste, men klubben har ofta pendlat mellan serierna. När Binai sommaren 2012 kom dit var man nyuppflyttade.

– Vi räknade egentligen med att vi skulle åka ner direkt. Många experter dömde ut oss men vi hängde kvar. Det är en bra plats för handboll, med mycket folk på matcherna och inte så många andra sporter att konkurrera med.

Sedan hans ankomst har laget slutat 8:a och senast i våras 5:a. Att laget utvecklas är viktigt berättar Binai, som hellre är en del av en stark grupp än dominerar i ett bottenlag. BHK är skickliga på att locka till sig lokala talanger och målet är att etablera klubben i topphandbollen.

– Vi har tagit ett steg i rätt riktning hela tiden, utan att köpa spelare. Vi har utvecklat oss mycket tack vare kompetenta människor i klubben. Det är en härlig känsla som betyder att man gör något bra.

Att han skulle göra en tredje säsong i klubben var länge osäkert. Under våren fanns både erbjudanden från Danmark och Sverige, men något flytt var aldrig riktigt nära förklarar Binai som kritade på för ytterligare ett år. I samband med det berättade han i en intervju för klubbens hemsida att han hellre trivs än jagar efter stora pengar. Det är något han fortfarande står fast vid.

– Precis, det är ju faktiskt väldigt viktigt. Samtidigt så kan jag vara kaxig nog att säga att om jag fortsätter så här så kommer jag kunna spela något år i Tyskland. Jag vill verkligen prova och se hur bra jag kan bli, även om jag fyllt 29. Så bra som jag var innan den här skadan har jag aldrig varit.

Prisades för sin debutsäsong

Binais karriär har pekat spikrakt uppåt ända sedan tiden i LIF. Efter flytten från moderklubben stod han i debutsäsongen för 153 mål, vilket gav honom pris som bäste nykomling i norska ligan. Förra säsongen följde han upp med 130 nya mål och den här säsongen har skyttekungen inlett lika starkt. Sedan ett år tillbaka har han även en ny tränare.

– Personligen tycker jag att han passar mig bra för han vet vad som krävs. Han är väldigt noga med detaljer och mycket småsaker, i både försvar och anfall. Vi kan inte komma till träningarna och vara slappa. Det gäller att man är på tå hela tiden och alltid vill göra sitt bästa, berömmer Binai.

Den krävande miljön hjälper honom att fortsätta utvecklas. För varje vecka lär sig Binai något nytt, något som motiverar honom.

– Nu är det mycket mera noggrant. Vi lämnar ingenting åt slumpen och anpassar försvaret efter motstånd, ”är de bra på det där ja då spelar vi så här”. Ju mer jag får lära mig här desto mer förstår jag hur lite jag visste tidigare.

Skickar sms till vännerna i LIF

Hemma i Lindesberg kämpar hans gamla klubb för att ta sig tillbaka till finrummet. Med elva poäng på åtta matcher har LIF fått en bra start på säsongen, och Binai följer lagets framfart. I de orangea dräkterna finns många av hans gamla vänner kvar.

– Ja absolut jag känner 90 % av de som spelar och jag följer dem lite grann. Jag såg någon match nyss, tror det var mot Tumba…, funderar Binai och berättar vad han såg.

– Det är intressant faktiskt, jag tycker att de gör det bättre och bättre. De har även fått bort den här favoritstämpeln som de hade första åren efter Elitserien. Favoritstämpel är aldrig lätt att ha, speciellt inte om kan inte kan tackla den och det kände jag var tufft under mitt sista år där.

Hans uppfattning är att LIF idag spelar mer som ett lag än tidigare, då man litade på individuella prestationer. Binai pekar ut intelligenta spelare som Gustaf Ekström och Sebastian Hammar, samt ledartyper som Oskar Erixon, Ricky Nordahl och Fatlum Ahmeti. Just mixen av ungdomlig hunger och rutin är det koncept som han tror kan ta LIF tillbaka till Elitserien.

– Man ser att LIF jobbar långsiktigt och det tror jag är viktigt. Samtidigt vet jag att det finns mycket mer att gå på, ibland när jag ser matcherna vill jag bara säga åt dem att ”gör så här istället”. Men det är inte mitt område längre. Men så fort jag ser en match så skickar jag ett sms eller två till spelarna i laget och ger feedback.

”Jag är sugen på utomlands, söderut”

Handbollsintresset i hemstaden Lindesberg är som bekant mycket stort. Men även i Norge har Binai mötts av en fantastisk publik. Framförallt följer landet damhandbollen på ett helt annat sätt och matcherna i herrligan får uppmärksamhet i tidningar, TV och har mängder med tittare.

Med en fantastisk säsongsstart bakom sig är draget kring handbollen enormt i Bodö. För Binais egen del siktar han på ett snabbt tillfrisknande från skadan. Drömmen är att finnas med när laget går ut för cupfinalen i Oslo dagen före nyårsafton, en första chans på medalj.

– För klubbens del så vill jag ha en titel. Sen om det blir en cup-titel, ligan eller slutspelet är jag faktiskt inte så noggrann med. Vi är så pass bra så att vi helt enkelt ska ha en titel i år.

Målet är alltså glasklart. Den tredje säsongen i BHK ska krönas med en titel, något som även kan bli slutpunkten för hela Norge-kapitlet. För Binai Aziz känner sig redo att ta sig an nya utmaningar på sin framgångsrika handbollsresa.

– Fortsätter som det har gjort den här säsongen så är jag sugen på utomlands. Och när jag säger utomlands så menar jag söderut. Längre norrut blir ju svårt haha.

Det här är Binai Aziz:
Född: 24:e oktober 1985
Bor: I Bodö
Position: Vänsternia
Tröjnummer: 34
Moderklubb: LIF Lindesberg

Publicerad 14 november 2014 klockan 13:49

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Det gästande BK Ett Fyra var för stabila under torsdagen. Trots att gästerna släppte in tre snabba mål så åkte man hem med tabellpoängen. Foto: Timmy Lundegård

Nykomlingarna bröt IFK Lindesbergs segersvit

Under torsdagskvällen bröts IFK Lindesbergs långa segersvit på hemmaplan inom Division 5, där det slutade med åtta raka triumfer. Seriens nykomlingar BK Ett Fyra visade sig stabila mot det skadedrabbade IFK Lindesberg, som ändå stod för en rejäl insats inom matchens sista kvart när de ändrade 0-5 till 3-5.
– Jag är kluven över dagens match, säger Niklas Christensson.

23 maj 2024 klockan 22:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Trots ett tidigt 0-1, så slutade den senaste hemmamatchen med seger. Då mot det rutinerade IFK Örebro, nu gästas Fritidsbyn av nykomlingarna Ett Fyra. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-BK Ett Fyra: ”Gäller bara att få allt att sitta”

Det är ett skadedrabbat men hemmastarkt IFK Lindesberg som tar emot nykomlingarna BK Ett Fyra under torsdagen. Även om bortamötet mot topptippade Laxå slutade med en 4-0-förlust, där IFK Lindesbergs skadebänk var en stor orsak till förlusten så är det optimistiska tankar från hemmalaget.
– Vi är ett bra lag, det gäller bara att få allt att sitta, säger Martin Eriksson.

22 maj 2024 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna

Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden ...

bildspel Anna Bernholm hyllades under Judofestivalen

Efter en lång och mycket framgångsrik karriär som en av världens bästa kvinnor inom judon, bestämde sig Anna ...

bildspel Judofestivalen slog nytt rekord – igen

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer...

Real News blev tävlingsdagens första vinnare bland varmbloden. Treåringen har en framgångsrik syskonskara och kan mycket väl bli att jämföras med dessa i framtiden. Foto: Timmy Lundegård

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda

Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på Fornabodas tävlingsoval i det stekheta vädret, som lockade till sig drygt 180 personer till publikplatsen. Flera fina klasshästar visade upp sig i solen, med flera kändare kusk- och tränarnamn på besök. Framåt tävlingarnas slut så uppstod däremot en olycka, vilket gav tävlingarna en tråkigare avslutande ton.

19 maj 2024 klockan 22:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Många ville ta bild med gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer och vackra klänningar, när årets Idrottsgala gick av stapeln på Lindeskolan under onsdagskvällen. En gala där årets främsta prestationer bland eleverna på Idrottscollege utsågs, under mycket festliga och glammiga former. Det finaste priset, Årets Idrottare, tilldelades i år Algot Eknor Grönlund, för sina framgångar inom armbrytningen.
– Det känns jättebra, jag skulle ljuga om jag sade något annat, säger han efter prisutdelningen.

15 maj 2024 klockan 22:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang
Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett uppskattat evenemang, som lockade ett 80-tal ...
14 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger
Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots ett tidigt 1-1 så hittade de gä...
10 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern
Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från varandra efter en jämn målgång. Under ...
9 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Även om Björn Goop blev säsongspremiärens största vinnare med totalt fyra segrar, så var det Jörgen Westholm som inledde säsongen med Kurtz. Foto: Timmy Lundegård

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle summeras. Trots att Jörgen Westholm blev tränaren att inleda säsongen med två raka segrar, så var det Björn Goop som avslutade lunchen med en fyrling i de tre sista loppen. Båda kuskarna var även snabba på att berömma tävlingsovalen.
– Det ska grabbarna som sköter banan ha cred för, sade Jörgen Westholm.

2 maj 2024 klockan 18:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

På torsdag är det årspremiär på Fornaboda. Årets travsäsong är rekordlång där säsongsavslutningen körs i början av september. Arkivfoto: Timmy Lundegård

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordmånga tävlingsdagar körs på Fornaboda Travbana där man strösslar säsongen med både Breeders Crown och STL Sommar med dubbla kallblodslopp. Ett väskförbud har däremot blivit uppsnackat men inför torsdag så gäller enbart restriktioner.
– Skulle det bli beslut på ett väskförbud så kommer vi att erbjuda picknickkorgar, säger Björn Andersson.

30 april 2024 klockan 17:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Ä...

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det fö...

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mä...

Hemmatrenden håller i sig! IFK Lindesberg höll nollan i 89 minuter mot IFK Askersund och tog en behaglig seger i Frövi. IFK Lindesberg har med detta ännu inte förlorat en hemmamatch sedan juni 2023. Foto: Timmy Lundegård

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin första hemmamatch för säsongen. Hemmatruppen gick ut hårt till den första halvleken och svarade för en toppinsats med 3-0 efter matchens första tjugo minuter. Nollan höll sig länge och även om det blev trötta ben mot slutet, så blev det en behaglig seger som gav tre poäng.

10 april 2024 klockan 23:16 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan

Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets ...

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna g...

LIF Lindesberg återvänder till Ettan som jumbo

Trots otroliga matcher på hemmaplan så faller LIF Lindesberg på sina tunnare bortamöten. Tisdagens ...

Amanda Orrbo är årets mottagare av UPP-priset. Foto: Privat

Amanda Orrbo tilldelas prestigefyllt pris

Vartannat år delar Svenska Downföreningen ut det prestigefyllda UPP-priset i syfte att lyfta fram personer som bidrar till att förbättra möjligheterna för personer med Downs syndrom. I år heter pristagaren Amanda Orrbo från Lindesberg.
– Hon blev väldigt rörd och känner sig hedrad, säger pappa Johan Orrbo.

25 mars 2024 klockan 11:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlövens slutspelsäventyr är över
Resan i säsongens slutspel till Allsvenskan är över för Lindlövens del. Trots att man inte har släppt in ett enda mål mot Brödernas/Väsby IK ...
20 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Fornaboda plockade flest priser på Travgalan
Varje år så har Örebro och Fornaboda en gemensam travgala där man tillsammans hyllar regionens största prestationer. Båda banorna har sju egna ...
18 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

LIF Lindesberg avgör mot tabellsexan
Det var vinna eller försvinna när LIF Lindesberg skulle spela sin sista hemmamatch inom Allsvenskans grundserie. En hemmaförlust mot tabellsexan ...
17 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-17

2024-03-15

2024-03-14

2024-03-13

2024-03-09

2024-03-06

2024-03-05

2024-03-04

2024-03-04

2024-03-03

2024-02-29

2024-02-28

2024-02-27

2024-02-25

2024-05-24 00:25