Blågula drömmar

För de flesta innebär sommaren sol, glass och bad. Visserligen finns dessa mycket närvarande under mina sommarmånader också men precis som under resten av året så handlar sommaren framförallt om idrott, under sommarmånaderna kanske till och med ännu mer. Sommar och sol betyder landslagssäsong i volleyboll och vilken sommar det kan bli.

Är man idrottsintresserad i allmänhet så blir vart fjärde år ett exceptionellt sollöst år och 2016 är ett sådant. Redan 10:e juni är det öppningsmatch i fotbolls-EM och exakt en månad senare är det final. Väntar vi sedan till den 5:e augusti så kommer vi få se OS-facklan bäras in i Rio. Men för mig som fransman så blir det ingen paus där emellan heller då juli är Tour de France-månad och inte heller får man ta det lugnt så här i förväg, sitta fokuserad och plugga inför sina slutexaminationer. Nej, nu är det OS- och EM-kval som gäller.

Morgonen börjar tidigt om man vill följa sista fasen i OS-kvalet i Japan och fortsätter hela eftermiddagen för våra svenska landslags drömmar om ett europamästerskap nästa år. Det är sällan jag tittar på ett svenskt landslag och reagerar på den fysiska kapaciteten i laget. Ska jag vara ärlig så tror jag aldrig jag blivit imponerad av ett svenskt landslags fysik. Visst blir man lite starstruck när man ser den 208 cm långa Marcus Nilsson hoppa upp och anfalla på en bra bit över tre och en halv meter men då ska man också påminna sig om att det finns en handfull herrspelare som börjar nära sig fyra meter i räckhöjd.

Men när jag i onsdags satt i Sollentuna och tittade på vårt damlandslag så inte bara tappade jag hakan utan den näst intill trillade av. Lazic-tvillingarna, Isabelle Haak och Cecilia Hall har en räckhöjd som verkligen når absolut världsklass. Vårt svenska damlandslag har tagits till nya höjder och vi har några riktiga flygare på plan idag. Jag måste säga att jag aldrig sett något som ser så lätt ut som när Isabelle går upp och fullständigt begraver bollen på tremeterslinjen och hon gör det över blocket. Lika enkelt som på inspike.

Det intressanta med volleyboll är dock att det är så mycket lagsport det bara kan bli och tyvärr är det inte till vårt lilla svenska lands fördel. Färre invånare betyder mindre spelarurval, speciellt för en impopulär idrott, och för att få ihop ett starkt landslag så måste man ha en generation med bra spelare på alla positioner. Vi har nästan alla som behövs men tyvärr ligger vi fortfarande efter på passarpunkten. Ismo Peltoarvo har låtit Anna Harlin och Josephine Tegenfalk få spela ungefär lika mycket, även om Anna nog ses som favorit, men man märker snabbt att de ligger en bit efter våra internationella stjärnor. Det syns först och främst i fysiken då de båda är kortare och hoppar lägre. Men som japanska Takeshita visade oss på OS 2012 så kan man vara under 160 cm lång och fortfarande en av världens bästa passare. Då krävs det dock att man har en spelförståelse, en bollkänsla och en teknik utöver det vanliga och där är tyvärr varken Anna eller Josephine idag. Kanske ska Ismo börja fundera på att locka någon utländsk stjärna till ett snabbt medborgarskapsbyte. Georgien gjorde det med fyra beachvolleyspelare inför OS 2008 och det gav dem en bronsmedalj. Dock måste vi väl säga att det känns lite väl osvenskt. Frågan är då vad som väger tyngst, spel i ett stort mästerskap eller uppehållandet av svensk moral. Jag ska fråga Jimmie nästa gång jag träffar honom.

Matchen mot Danmark har precis slagits igång. Danmark har Sverige redan slagit i två träningsmatcher förra veckan så där tippar jag 3-1-vinst till blågult. Imorgon väntar Luxembourg som jag tror kommer bli ett ännu lättare motstånd. Den stora utmaningen blir mot värdnationen Estland på söndagkväll. Spelar man som man gjorde mot Bosnien och Hercegovina i onsdags så kommer Estland bli för bra för våra damer men kan man skärpa till sig lite så sätter jag mina pengar på svenskorna. Jag tror dock inte det blir något EM 2017 då det är många steg kvar i kvalet även om man tar sig vidare från detta. Men våra högtflygande blågula drömmar kommer leva kvar länge och jag har en känsla av att de 34 åren utan ett europamästerskap som gått idag inte kommer bli till 40.

Publicerad 20 maj 2016 klockan 14:49

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-19 18:21