Blixtarna bjuder in till sin trädgårdsoas

I helgen är det dags för 10-årsjubileum av Tusen Trädgårdar, då flera hundra trädgårdar i Sverige öppnar upp för allmänheten att besöka. I Lindesbergs kommun finns i år tre trädgårdar som bjuder in till trädgårdsfest. En av dessa hittar vi i Frövi och går under namnet Blixtarnas trädgårdsoas.

På söndag den 28 juni slås portarna upp för Tusen Trädgårdars 10-årsjubileum, då trädgårdsentusiaster runt hela Sverige får möjlighet att gå på trädgårdsfest. LindeNytt har fått en liten förhandsvisning av Blixtarnas oas som är en av tre trädgårdar som finns att besöka i Lindesbergs kommun den här dagen.

Bakom en frodig grönska skymtar det gula huset där paret Staffan och Helena Blixt bor tillsammans med tre av sina barn. Här har de bott sedan 1999, men då fanns inte mycket mer än några enstaka fruktträd på tomten. På grund av familjelivet med småbarn räckte inte tiden till för trädgårdsarbete så det dröjde till 2012 som paret på allvar började anlägga sin trädgård, och under de sista 5-6 åren har det tagit fart rejält.

Den 1 200 kvadratmeter stora trädgården är uppdelad i tydliga rum och för varje år som går så startas ett nytt projekt. Tanken kring att skapa olika rum i trädgården kommer från den engelska Arts and Crafts-rörelsens tankar.

– Tanken är att det ska finnas form och rörelse oavsett storleken på trädgården. Man skapar en känsla av nyfikenhet på vad som finns i nästa rum, berättar Staffan.

– För oss var det en dröm att ha en egen örtagård. Här fanns ett stort potatisland när vi flyttade in och två stora björkar som drack upp det mesta av vattnet i marken. Det första vi gjorde var att ta ner björkarna, rötterna som vi grävde upp växte under hela gräsmattan, berättar Staffan.

I örtagården växer Lavendel, Läkemalva, Daggkåpa, Solhatt Libbsticka, Äppelmynta och mycket mer. Foto: Jennie Larsson

Örtagården är anlagd på gammalt vis, istället för en markduk så ligger rötter och kompostavfall under grusbädden som en matta för att hindra ogräs från att växa upp.
Här ryms en mängd olika örter som kan användas på flera olika sätt. Staffan som arbetar som lärare i bland annat historia på Lindeskolan är mycket intresserad av örterna på just ett historiskt sett, och kan berätta en hel del om de örter som växer i kryddträdgården.

– Det här är en intressant växt, den heter Läkemalva och användes mycket förr som medicinalväxt. Man kokar roten och sedan kan man använda skummet som en anticeptisk salva. På engelska heter den Marshmallow och är alltså ursprunget till det klassiska godiset, den såldes förr som sötsak som man framställde av växtens mjuka rot, berättar Staffan.

En annan speciall växt som har funnit sin plats i örtagården är Chenopodium, eller Goosefoots, som den kallas på grund av bladets form som påminner om en gåsfot. Den vackra växten har ätbara blad som påminner om spenat. Förr använde man torkade frön från växten för att göra läder mjukt.

– Här finns också Malört, Artemisia absinthium, namnet kommer från gudinnan Artemis som i den romerska mytologin hade stor kunskap inom läkekonsten. Den har en något besk smak och används som krydda i olika viner. Jag brukar jag hänga upp den som skydd mot getingar, berättar Helena.

Helena visar upp en Cikoria som växer i växthuset. Under efterkrigstiden användes den som surrogatkaffe. Foto: Jennie Larsson

Under senare år har Staffan och Helena märkt att det tyvärr minskat betydligt med bin och fjärilar i trädgården och det försöker man hjälpa genom att plantera växter som fjärilar gillar.

– Fjärilar är beroende av nässlor, därför har vi ett bestånd som vi låter sitta kvar. Vi har också sparat en liten bit äng för alla smådjur.

Många av växterna i trädgården är av lite mer ovanlig karaktär och kan vara lite svåra att få tag på, det gäller att ha tid och tålamod för att få ihop en så stor samling som finns hos Blixtarna. Både Helena och Staffan är som är medlemmar i Frövi trädgårdsförening, som träffas en gång per år med likasinnade och byter växter med varandra.

– Mycket av växterna har vi dragit upp själva från fröer, och sedan blir det att man byter en del med kompisar också, berättar Helena.

I rabatten Båtgraven växer gräs av olika slag. Foto: Jennie Larsson

I rabatten som kallas Båtgraven på grund av dess båtliknande form växer olika sorters gräs.

– Här växer en intressant läkeväxt som heter Mattram, den äter jag när jag har huvudvärk. Den smakar inte så bra, ungefär som när man tuggar på Alvedon, men den fungerar väldigt bra, berättar Helena.

Framtidsplanerna är många och på önskelistan finns bland annat ett stort växthus.

-Vi har planer på att bygga ett större växthus, det vi har idag är väldigt litet, avslutar Helena.

————————————————————————————————————————-

Tusen Trädgårdar går av stapeln söndag 28 juni mellan kl 10-17.
De övriga två trädgårdarna som medverkar i Lindesbergs kommun är:

Gun-Britts trädgård, Lindesberg
Adress: Strandvägen 1, 71131 Lindesberg

Den lilla innergårdens trädgård, Lindesberg
Adress: Södra Torggatan 8, 71130 Lindesberg

 

Publicerad 25 juni 2020 klockan 15:54

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

11 maj 2024 klockan 12:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand

UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsfö...

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg

Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen f...

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots...

Willhelm Sundman (L). Foto: Camilla Lagerman

Storås framtid avgörs nu

INSÄNDARE/DEBATT: Det är inte ovanligt att mindre orter runt om i landet beskrivs i negativa ordalag. Minskande befolkning, åldrande befolkning och en alltmer socialt utsatt befolkning. Ser man till statistiken kan det i relation till storstäder stämma, men siffror säger väldigt lite om de människor dem illustrerar.

10 maj 2024 klockan 12:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Noa Reldén från Kalmar (nummer 3) hade ledningen i hela loppet tills Anna Hell Pettersson (nummer 1) bjöds in på upploppet. Båda ekipagen skar mållinjen samtidigt vilket gav delad segerglädje. Foto: Timmy Lundegård

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern

Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från varandra efter en jämn målgång. Under Fornabodas första lopp hände det däremot, detta i ett lopp där två unga juniorkuskar fick dela på segern. En av de två juniorerna var Anna Hell Pettersson som tog sin första kuskseger bakom varmblod.
– Jag har väntat på den här segern, säger Anna.

9 maj 2024 klockan 20:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli
Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett evenemang som man hoppas ska få stan att gunga rej...
9 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små
Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare under onsdagen. Flera leverantörer ...
8 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik
Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister, de flesta med lokal anknytning, strå...
8 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner i norra länsdelen kommer man öka närvaron under lördagens Vårmönstring, som man anser är en så kallad riskhelg. Syftet är att visa kommunens närvaro och därmed minska förekomsten av oönskade händelser. På plats kan de erbjuda stöd och samtal till barn och unga som behöver det.

8 maj 2024 klockan 10:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets glada pristagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket festliga och högtidliga former. Totalt prisades 14 elever för sina fina prestationer som de stått för under året, ivrigt påhejade av sina stolta kompisar i publiken. I år fick galan extra mycket stjärnglans då Lindesbergs egen Martin Almgren, som också är en gammal elev på skolan, stod för musikunderhållningen tillsammans med estetiska programmet.
– Man kan ta sig var man vill i världen, med hjälp av glädje, vilja och lite talang. Kan jag, så kan ni! uppmanade han skolans elever.

7 maj 2024 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer...

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog ...

Foto: Jennie Einarsson

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom vården i norra länsdelen. På vilka grunder har beslutet fattats, hur har uppdraget formulerats och hur blir det med utvecklingen och framtiden?

2 maj 2024 klockan 11:03 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan

I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under ...

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordm...

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det...

Lista: Här firas Valborg

Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga...

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Ä...

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel ...

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskärningarna på Storå och Freja vårdcentral.
– Det är helt fel väg att gå, säger Rolf Östman, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

25 april 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Utveckla primärvården – inte tvärtom!
INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra ...
25 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”
Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill ...
24 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Befolkningens närhet till sjukvård i den norra delen av Region Örebro län ska begränsas
INSÄNDARE/DEBATT: I september 2023 presenterade Hälso- och sjukvårdsdirektören vid Region Örebro län en Utvecklingsplan för hälso- och sjukvå...
24 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-24

2024-04-24

2024-04-23

2024-04-22

2024-04-22

2024-04-19

2024-04-19

2024-04-19

2024-04-18

2024-04-17

2024-04-17

2024-04-16

2024-04-16

2024-04-15

2024-05-11 20:39