REPLIK: Efter valet ingick vi moderater i ett gemensamt styre med fyra andra partier där vi Moderater och Sverigedemokraterna var de största partierna. Vi skrev en gemensam handlingsplan med många fina målsättningar för kommunen och en del av dessa har vi genomfört och arbetar med i nuläget, t ex akutskola. Men inflationen, krig i vår närhet och en illa skött ekonomi före oss ställer till det. Men det hindrar inte oss ifrån att ta ansvar och försöka ställa allt till rätta så bra som möjligt för kommunens invånare.
Du, Helene, har så klart varit en del av detta i vår nämnd. I mars 2023 fick förvaltningen ett utredningsuppdrag från Barn-och utbildningsnämnden att jobba med mindre barngrupper i förskolan. Gymnasieskolan har också fått uppdraget att arbeta med en budget i balans där ett av förslagen från Lindeskolan var att lägga ner Lastbil och tunga maskiner på fordonsprogrammet. Efter en del missförstånd fick vi ordning på detta och i nuläget finns inte dessa tankar.
Samarbetet i de fem partierna har förstås varit en utmaning det förstår nog alla men det har ibland varit svårt för de mindre partierna att veta om man är i opposition eller inte. Två av de mindre partierna har lämnat samarbetet och det respekterar jag men sitter man i en nämnd och har ansvaret för kommunens väl o ve så måste man ibland ta jobbiga beslut.
Det har varit en spretig nämnd i början av mandatperioden och det finns många förklaringar till det men nu känns det som vi strävar åt samma håll och har en levande dialog med oppositionen. Och det är viktigt när det handlar om stora och viktiga förändringar som vi måste göra. Att i det läget säga nej till att utreda eventuella förändringar är för mig oansvarigt. Som ordförande kan jag diskutera politik med vem jag vill och den diskussionen pågår ständigt. I nämnden finns och har det alltid funnits tid för alla att framföra sina åsikter.
När du nämner tvångsförvaltning 2027 och tycker att det ligger långt bort i framtiden så vet alla som sysslar med politik att det är en mycket kort period. Ändringarna av skolstrukturen är nödvändiga för att få en budget i balans men också för att demografin är som den är. Det föds för få barn och då måste vi anpassa oss efter det men också kunna erbjuda en bra kvalité
Slutligen så undrar jag varför du/ni stannar kvar i minoritetsstyret när det är så mycket som du/ni är missnöjda med? Sen undrar jag: hur vill du/ni ert parti att vi i nämnden ska arbeta för en budget i balans? Säger man nej till något bör man presentera en alternativ lösning!
Lillemor Bodman (M) ordförande i Barn-och utbildningsnämnden
Läs också: Halvmandatsreflektion från en Kristdemokrat