När en bil dundrar förbi i ett bostadsområde i hastigheter som hör hemma på motorvägar, då är situationen inte ett dugg rolig. Speciellt inte när det är ganska vanligt förekommande och dessutom är ett problem som kommunen inte verkar vilja lösa inom en rimlig framtid. Småbarnspappan Magnus Krantz är en av de boende på Siggebohyttevägen som har tröttnat på detta och han driver frågan om hastighetsdämpande åtgärder sedan en tid tillbaka – hittills utan framgång.-Görs inget åt saken måste vi flytta från vårt hus innan en olycka inträffar, säger han.
Familjen Krantz bor där gatan lämnar villaområdet, i ostlig riktning, och övergår i industriområde. Gatan blir därmed mycket bredare och sikten är god flera hundra meter bort, och det är där problemet uppstår: Vissa bilister och motorcyklister verkar tro att hastighetsbestämmelserna inte längre råder då, förklarar Magnus Krantz.
-När de kommer från andra hållet, alltså från industriområdet och kör in mot villaområdet, så gasar de på rejält. Hastigheter uppemot 100 km/h är inte ovanligt utanför vårt hus, berättar han.
Magnus Krantz har, med stöd från sina närmsta grannar, drivit den här frågan sedan i våras. I april lämnade han in en skrivelse till Lindesbergs kommun och redogjorde för deras vardag som innebär ständig oro och fruktan för småbarns liv. Men utan framgång.
-Ännu har inget gjorts åt saken. Vi har själva barn och vi fruktar faktiskt för deras liv. Det gäller även för andra föräldrars barn eftersom många skolbarn korsar vägen här på väg till och från Brotorpskolan. En bil som kör i så här höga hastigheter har ju inte en chans att bromsa i tid, säger han.
Familjen Krantz har vid flera tillfällen vittnat om situationer som varit nära att sluta illa.
-Det är bara en tidsfråga innan det smäller och någon körs ihjäl, säger Magnus.
Mats Lidestig på BMBs trafikenhet, är också han förundrad över att politikerna inte agerar. Redan i augusti i år lämnade han in handlingar till Planerings- och Utvecklingsutskottet där han yrkade pengar för trafiksäkerhetsåtgärder på Siggebohyttevägen, Klockaregatan, Färgargatan och Kopparbergsvägen i Storå.
-Jag har ringt flera gånger sedan dess utan att få besked. Jag väntar alltså fortfarande på svar. Det handlar ju inte om några större summor för de åtgärder som krävs för att få ned hastigheterna på de aktuella adresserna, säger Mats Lidestig.
Angående Siggebohyttevägen handlar det om ett fartgupp i höjd med Por Pac samt en avsmalnad i höjd med bandyplanen. Avsmalnaden är tänkt att göras genom att man bygger till en gång- och cykelbana där.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?