När en bil dundrar förbi i ett bostadsområde i hastigheter som hör hemma på motorvägar, då är situationen inte ett dugg rolig. Speciellt inte när det är ganska vanligt förekommande och dessutom är ett problem som kommunen inte verkar vilja lösa inom en rimlig framtid. Småbarnspappan Magnus Krantz är en av de boende på Siggebohyttevägen som har tröttnat på detta och han driver frågan om hastighetsdämpande åtgärder sedan en tid tillbaka – hittills utan framgång.-Görs inget åt saken måste vi flytta från vårt hus innan en olycka inträffar, säger han.
Familjen Krantz bor där gatan lämnar villaområdet, i ostlig riktning, och övergår i industriområde. Gatan blir därmed mycket bredare och sikten är god flera hundra meter bort, och det är där problemet uppstår: Vissa bilister och motorcyklister verkar tro att hastighetsbestämmelserna inte längre råder då, förklarar Magnus Krantz.
-När de kommer från andra hållet, alltså från industriområdet och kör in mot villaområdet, så gasar de på rejält. Hastigheter uppemot 100 km/h är inte ovanligt utanför vårt hus, berättar han.
Magnus Krantz har, med stöd från sina närmsta grannar, drivit den här frågan sedan i våras. I april lämnade han in en skrivelse till Lindesbergs kommun och redogjorde för deras vardag som innebär ständig oro och fruktan för småbarns liv. Men utan framgång.
-Ännu har inget gjorts åt saken. Vi har själva barn och vi fruktar faktiskt för deras liv. Det gäller även för andra föräldrars barn eftersom många skolbarn korsar vägen här på väg till och från Brotorpskolan. En bil som kör i så här höga hastigheter har ju inte en chans att bromsa i tid, säger han.
Familjen Krantz har vid flera tillfällen vittnat om situationer som varit nära att sluta illa.
-Det är bara en tidsfråga innan det smäller och någon körs ihjäl, säger Magnus.
Mats Lidestig på BMBs trafikenhet, är också han förundrad över att politikerna inte agerar. Redan i augusti i år lämnade han in handlingar till Planerings- och Utvecklingsutskottet där han yrkade pengar för trafiksäkerhetsåtgärder på Siggebohyttevägen, Klockaregatan, Färgargatan och Kopparbergsvägen i Storå.
-Jag har ringt flera gånger sedan dess utan att få besked. Jag väntar alltså fortfarande på svar. Det handlar ju inte om några större summor för de åtgärder som krävs för att få ned hastigheterna på de aktuella adresserna, säger Mats Lidestig.
Angående Siggebohyttevägen handlar det om ett fartgupp i höjd med Por Pac samt en avsmalnad i höjd med bandyplanen. Avsmalnaden är tänkt att göras genom att man bygger till en gång- och cykelbana där.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.