Han kallar sig hobbyornitolog. Han fick Augustpriset för boken ”Korparna”. I år kom han ut med ”I starens tid”. Nu kommer Tomas Bannerhed till Bokens Dag i Lindesberg onsdag kväll.
Lindesberg blir en ny bekantskap för Tomas Bannerhed och det han visste om stan var att här bor poeten Arne Johnsson ( som ju i alla år ordnat Bokens Dag). Smålänningar är de båda – liksom Linné – som växte upp i Råshult, namngivet efter ravnen – korpen. Tomas Bannerhed tror att den metodiske Linné mycket väl hade kunnat bli ornitolog om bara kikare och kamera varit utvecklade då på 1700-talet.
– Jag kunde väldigt litet om fåglar när jag växte upp i Uråsa och intresset uppstod först när jag skrev ”Korparna”. När jag sökte mig tillbaka till det jag längtat bort från. säger han.
Han har aldrig likt en Linné-lärjunge längtat efter att ”pricka av” alla arter hans sett, likt medlemmarna i 300-klubben och han har ingen aning hur många arter han sett. Han sammanfördes med fotografen Brutus Östling och tycker att de haft ett stimulerande samarbete och att de enligt honom har ett pojkaktigt intresse för fågelvärlden. Han har ett målande sätt att beskriva fåglar – oruggade brushanar i pråligt 1700-talskrås eller hackspettarna som kallas ”skogarnas träarbetare”. Finns det inte en risk med att ”förmänskliga” djur?
– Man ska vara försiktig med att förmänskliga, för man kan inte lägga moraliska värderingar på fåglar eller fundera på om de gör rätt eller fel, men ibland kan man tänka på ”mänskligt” beteende – tänk på fåglar som har livslånga äktenskap eller en fågel som matar ungarna 40 gånger om dagen. 85-90 procent av våra fåglar flyttar och det kan få mig att få syn på min egen längtan, säger Tomas Bannerhed och tänker på lövsångaren som flyttar från Sverige till Namibia – inte för att den väljer det.
Weyler förlag, som ger ut Tomas Bannerheds böcker, skriver på sin hemsida, att ”han vet något om fåglarnas plats i våra liv”. Han har beskrivits som en genuin berättare. I starens tid ger också mycket fakta – vad sägs om – ”Som tur är har i alla fall evolutionen, eller om det nu var Vår Herre, försett trärännaren både med reflexen att blunda vid varje hugg (så att ögonen stannar kvar i skallen) och en ordentlig stötdämpning för hjärnan. Man vågar knappt tänka på hur det annars skulle ha slutat för den som ägnar sina dagar åt att köra huvudet rätt in i ett träd”. Att staren fått ge titel åt boken beror nog på att: denna vårtidiga fågel kommer den tid på året när Tomas Bannerhed mår som bäst.
Årets upplaga av Bokens Dag ståtar med en alldeles färsk Augustpris-vinnare – Jonas Hassen Khemiri – priset delades ut i måndags. Tomas Bannerhed fick Augustpriset 2011.
Övriga tre på Bokens Dag är Bodil Malmsten, Anna Jörgensdotter och Lin Hallberg.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.