Han kallar sig hobbyornitolog. Han fick Augustpriset för boken ”Korparna”. I år kom han ut med ”I starens tid”. Nu kommer Tomas Bannerhed till Bokens Dag i Lindesberg onsdag kväll.
Lindesberg blir en ny bekantskap för Tomas Bannerhed och det han visste om stan var att här bor poeten Arne Johnsson ( som ju i alla år ordnat Bokens Dag). Smålänningar är de båda – liksom Linné – som växte upp i Råshult, namngivet efter ravnen – korpen. Tomas Bannerhed tror att den metodiske Linné mycket väl hade kunnat bli ornitolog om bara kikare och kamera varit utvecklade då på 1700-talet.
– Jag kunde väldigt litet om fåglar när jag växte upp i Uråsa och intresset uppstod först när jag skrev ”Korparna”. När jag sökte mig tillbaka till det jag längtat bort från. säger han.
Han har aldrig likt en Linné-lärjunge längtat efter att ”pricka av” alla arter hans sett, likt medlemmarna i 300-klubben och han har ingen aning hur många arter han sett. Han sammanfördes med fotografen Brutus Östling och tycker att de haft ett stimulerande samarbete och att de enligt honom har ett pojkaktigt intresse för fågelvärlden. Han har ett målande sätt att beskriva fåglar – oruggade brushanar i pråligt 1700-talskrås eller hackspettarna som kallas ”skogarnas träarbetare”. Finns det inte en risk med att ”förmänskliga” djur?
– Man ska vara försiktig med att förmänskliga, för man kan inte lägga moraliska värderingar på fåglar eller fundera på om de gör rätt eller fel, men ibland kan man tänka på ”mänskligt” beteende – tänk på fåglar som har livslånga äktenskap eller en fågel som matar ungarna 40 gånger om dagen. 85-90 procent av våra fåglar flyttar och det kan få mig att få syn på min egen längtan, säger Tomas Bannerhed och tänker på lövsångaren som flyttar från Sverige till Namibia – inte för att den väljer det.
Weyler förlag, som ger ut Tomas Bannerheds böcker, skriver på sin hemsida, att ”han vet något om fåglarnas plats i våra liv”. Han har beskrivits som en genuin berättare. I starens tid ger också mycket fakta – vad sägs om – ”Som tur är har i alla fall evolutionen, eller om det nu var Vår Herre, försett trärännaren både med reflexen att blunda vid varje hugg (så att ögonen stannar kvar i skallen) och en ordentlig stötdämpning för hjärnan. Man vågar knappt tänka på hur det annars skulle ha slutat för den som ägnar sina dagar åt att köra huvudet rätt in i ett träd”. Att staren fått ge titel åt boken beror nog på att: denna vårtidiga fågel kommer den tid på året när Tomas Bannerhed mår som bäst.
Årets upplaga av Bokens Dag ståtar med en alldeles färsk Augustpris-vinnare – Jonas Hassen Khemiri – priset delades ut i måndags. Tomas Bannerhed fick Augustpriset 2011.
Övriga tre på Bokens Dag är Bodil Malmsten, Anna Jörgensdotter och Lin Hallberg.