I Finnåker, en bra bit ut på landet, var det pyntat för julmarknad i kursgården. Men under eftermiddagen avslöjades det också att en ny bok om samhället framställts och några enstaka exemplar fanns till försäljning, och för den som inte hann få ett exemplar går den i tryck kommande vecka.
Ute i Finnåker arrangerade idag kursgården, med Ellinore Lundin Johansson och Håkan Johansson som en högra hand, julmarknad för andra gången. Trots att marknaden inte har så många år på nacken, är det många som passar på att komma förbi och se över vad som finns.
– Det är blandat hantverk, både mat och annan sorts slöjd, det finns så att man har lite att välja på. Vi hoppas kunna utöka, men det är väldigt uppskattat och de små marknaderna är de mest attraktiva. Det blir något av en samlingspunkt. Själv syr jag lite, jag hade klädaffär i Lindesberg förut, men nu är jag och min man pensionärer sedan fyra år tillbaka. På julmarknader kan man ofta hitta presenter, hantverk som man inte kan köpa i vanliga butiker. Och så får man ju komma ut och träffa folk, säger Ellinore som själv bland annat säljer hemsydda caper.
För den som är förtjust i hemgjord kalvdans, som också går under namnet kalvost, finns det att köpa hos Caroline. Hon har även karameller, jordgubbssylt och bondkakor på lagret.
– Vi är ju bondkärringar så då tänkte vi att bondkakor passar ju perfekt, berättar hon och skrattar och fortsätter:
– Under förmiddagen var det ett riktigt stim, karamellerna gick åt som bara den. Det är mycket bekanta, det blir lite av en hemvändardag. Eftersom det är andra året som vi har det här nu så börjar vi veta lite mer hur det är och fungerar.
Hobbybagaren, Kerstin Bergdahl, tycker att det är otroligt roligt att baka. En av hennes absoluta specialiteter är det mjuka, fluffiga surdegsbrödet. Kerstin tillverkar både ljust och mörkt surdegsbröd och hon vill gärna framhäva att det fina mjölet hon använder, kommer från Ramsberg där hon också bor.
– En surdeg kan man ha hela livet, det finns till och med surdegshotell i Stockholm. Man måste pyssla med dem, men det är bara att sätta en ny om den skulle råka dö. Surdegen har funnits sedan urminnes tider då det inte fanns någon jäst, berättar Kerstin.
Kursgårdens föreståndare, Hans Degréus, kommer in i lokalen och ber om tystnad och uppmärksamhet. Med sig har han en bok, ”Bruket – en berättelse om Finnåker”, som han vill presentera. Den är skriven av Pernilla Hjelt och Thomas Söderström och berättar om Finnåkers historia. Den är precis klar och ett fåtal exemplar presenteras idag på julmarknaden, resterande upplagor går i tryck kommande vecka. Så när Hans talat klart blir det först till kvarn och man kan då även passa på att få den signerad på plats av författarna.
– Det har varit fantastiskt spännande att göra den här boken, och att man som liten gått och sett alla ruiner och nu se och förstå allt det här, säger Pernilla.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.