Bollen är satt i rullning

För att någonting ska bli en verklighet krävs det att någon eller några får en vision och börjar arbeta mot ett mål. 2001 bar Mats Lidestig på en vision, men frågan är om Mats då vågade tro på det han ser idag. Det som började med ett fotbollsgymnasium för endast tjejer är nu en del av Lindeskolans Idrottscollege för både tjejer och killar, med kunniga instruktörer och lärare samt en fantastisk hall för träning året runt.

– Fotbollsförbundet startade 2001 ett projekt som hette damprojektilen för att lyfta damfotbollen. Vi såg att det var lättare att samarbeta på damsidan och körde därför igång med bara tjejer, en träning per vecka till en början. Med tiden ville vi utveckla och då var det naturliga steget att även bjuda in killar, berättar Mats.


Mats Lidestig och Bo Persson var eldsjälarna som drog igång och Mats jobbar fortfarande kvar som målvaktstränare.


– Målsättningen är att vara med och lyfta Idrottscollege och Lindeskolan, att vi ska behålla bredden i norra delen av länet. Det är bättre att fotbollstalangerna blir kvar i hemorten och den egna föreningen än att de ska sitta och pendla till Örebro. Därför vill vi skapa bra förrutsättningar för att bli attraktiva för satsande ungdomar, säger Lidestig.


Det handlar dock inte bara om att hitta någon ny ”Zlatan”, utbildningen är bredare än så.


– Vi utbildar inte bara spelare, vi utbildar föreningsmänniskor och ledare som när de är klara med sin utbildning kan åka hem till sin lokala förening och ta hand om ett gäng ”kottar” som vill spela fotboll.


Sedan 2006 har Per Wernborg och Mikael Herndal varit anställda som instruktörer. Per och Mikael är även tränarduo för IFK Lindesberg som även äger fotbollshallen. Att det finns ett samarbete med IFK innebär inte att duon plockar spelare till IFK:s representationslag.


– Absolut inte, vi jobbar för fotbollens bästa i Bergslagen. Vi vill att våra elever ska lyckas på så hög nivå som möjligt och som det är nu så ligger både Frövi IK och Nora-Pershyttan BK högre upp i seriesystemet. Vi har ett bra samarbete, men fotbollsgymnasiet är ingen plantskola för IFK.


Både Mikael och Per är två engagerade ledare och det märks hur mycket de trivs med att utveckla ungdomar.


– Här har man inte pressen på resultat som du har som anställd tränare i en förening, utan här får vi arbeta långsiktigt på individnivå, säger Mats Herndahl. – Det ger även väldigt mycket tillbaka, man utvecklar sig själv och sitt ledarskap, inflikar Per Wernborg.
Just nu är det totalt 19 elever utslaget på tre årskurser, men de märker att intresset växer hela tiden, inte minst sedan fotbollshallen stod klar.


– Målet är att vi ska ha totalt 36 elever. Till nästa år så har vi 20 sökande till 10-12 platser och då är det första läsåret sedan hallen stod klar, säger Per.


Att gå på Idrottscollege innebär inte att man glider på en räkmacka genom gymnasiet, skolan och studierna går först.


– Generellt så är det så att Idrottscollegeeleverna har bra studieresultat. De orkar mer eftersom de är fysiskt aktiva. Skolan går alltid före fotbollen och de måste klara skolan för att få gå på fotbollsgymnasiet, förklarar Mikael.


I takt med att fotbollsgymnasiet blir attraktivare går det att ställa högre krav på eleverna men det ställs även högre krav på utbildningen.


– Vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten och få med alla viktiga tårtbitar, det handlar inte bara om träningslära och teknik utan även om kost och sömn som är viktiga ingredienser. Vi vill att eleverna ska få en bra grund och stå väl rustade för nya utmaningar när de går ut gymnasiet. Dessutom har vi haft väldigt kul på vägen fram, det är ett privilegium att få ha det här jobbet, konstaterar både Mikael och Per.


 

Publicerad 8 mars 2013 klockan 14:14

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

bildspel Jämna set blev ny förlust

Linde Volleys hittills jämnaste match för säsongen tog vid i Lindesberg Arena under söndagen. Umeåföreningen IKSU gästade Lindesberg där jämna kamper om seten utspelades. Efter två förlorade set, fick hemmalaget dessvärre ge sig utan poäng till tabellen.

24 oktober 2021 klockan 19:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Timmy Lundegård

Målrik seger efter tidig femmålsledning

Det blev en ny hemmaseger för WSK Lindesberg! Med en överlägsen femmålsledning efter den första perioden, såg matchen ut att kunna låsas redan i den andra perioden. Tunga försvarsspel följde hemmalaget därefter och matchen höll sig länge vid liv.
– Vi börjar väl helt okej, sedan tappar vi det totalt, säger William Ardesjö.

22 oktober 2021 klockan 23:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Välförtjänt seger blev uddamålsförlust

Med skadade fick LIF Lindesberg ta in nödspelare, som i sin tur gjorde en härlig insats i laget. Med en ...

bildspel En tabellpoäng efter straffar

Forshaga bjöd på ett högt tempo i Lindehov under onsdagen, i en match som inte var den roligaste för säsongen. Bortalaget har...

Jonathan laddar mot fredagens hemmamatch

Lif Blå-spelaren Jonathan Riihimäki har gjort succé i LIF Lindesbergs Allsvenska lag. På tre matcher har 20-åringen...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Upphämtning gav en poäng

Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen. Kvitteringen kom vilket tvingade in matchen i övertid. Väl där kunde Nyköping få med sig bonuspoängen, medan Lindlöven fick nöja sig med en poäng.

17 oktober 2021 klockan 22:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Timmy Lundegård

WSK var nära poäng efter upphämtning

5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt försprång av Sala Silverstaden med hela fyra måls marginal, så bjöd WSK på en stark avslutning där man var nära att spela hem poäng till tabellen.

17 oktober 2021 klockan 22:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust mot Sollentuna
Trots flera ljusa stunder under mot Sollentuna, så åkte Linde Volley lottlösa från söndagens elitseriematch. Med 3-7 i det tredje setet såg det ...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stor bortaförlust mot Tyresö
Med lagets första poäng säkrad så åkte LIF Lindesberg till Tyresöhallen under lördagen. Tyresö är normalt sett ett lag som LIF haft stora po...
16 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ny hemmaseger för Lindlöven
Det blev seger i säsongens tredje hemmamatch! Gästande Eskilstuna Linden bjöds på flera spel i powerplay, medan Lindlöven hade större utdelning ...
15 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Lindlövens segerrad bröts i Borlänge

Efter två raka storsegrar, så bröts den fina segertrenden efter onsdagens besök i Borlänge. Trots en fin första period med 0-2, så kunde dalalaget vända matchen helt i den andra perioden. Åtta minuter in i avslutningen så var matchen låst och Lindlöven kunde gratulera Borlänge till sina första poäng.

13 oktober 2021 klockan 21:24 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Precis som under förra mötet så kunde Alexander Sunnefors titulera sig målgörare mot Kumla. Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Storslagen derbyseger i Lindehov!

Matchens första period blev ett stort avgörande i söndagens länsderby mellan Lindlöven och Kumla. Hela fem mål på tjugo minuter gjordes för hemmalaget, som blev ett för stort försprång för det gästande Kumla. Målfesten fortsatte vilket skrev slutsiffrorna till makalösa 9-5.

10 oktober 2021 klockan 19:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tabellens första poäng är säkrad

Det tog fyra matcher, men under söndagen kunde LIF Lindesberg hämta in en mycket välförtjänt poäng till tabellen. ...

Ingen tur mot Engelholm

Det blev över tolv timmar tur och retur på vägarna för Linde Volley, när man gästade skånska Engelholm under söndagen. Tre set ...

Uddamålsförlust trots snabb upphämtning

Trots en stark upphämtning, så slutade säsongens första bortamatch med en förlust för WSK Lindesberg. Lindelaget...

Annons

Arkivbild från hemmapremiären. Foto: Hasse Persson

LIF vill vända den inledande trenden!

Det har varit en tuff serieinledning för LIF Lindesberg, som efter tre matcher står med tre raka förluster. På söndag kan det däremot vara fjärde gången gillt, när Skånela gästar arenan. Ett lag som LIF redan har hunnit besegrat under försäsongen.

8 oktober 2021 klockan 14:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbla EM-silver till Amanda Orrbo i Italien

Frövi Judos Amanda Orrbo blev under onsdagen silvermedaljör vid judo-EM för personer med Downs Syndrom, som hå...

Utklassning i säsongens bortapremiär!

Lindlöven gick inte att stoppa när laget gästade Köping för seriens första bortamatch. Hemmalaget Köping HC bjöd ...

Amo blev för tufft för LIF Lindesberg

En bortamatch mot det topptippade Amo HK slutade med LIF Lindesbergs tredje raka förlust. En mycket tråkig halvlek ...

Hemmaförlust i seriepremiären

Tråkiga resultat i boxplay och matchstraff på en hemmaspelare. Det blev avgörande för Lindlöven, när den efterlängtade ...

Förlust mot Lund i hemmapremiären

Linde Volley fick den tuffaste möjliga serieinledningen, där man direkt fick ställa sig mot SM-vinnarna Hylte/Halmstad p...

Storslagen seger i Lindbackahallens seriedebut!

Det blev seger när den nya Lindbackahallen gjorde debut i seriespel. WSK Lindesberg hade uppvisning efter nä...

Arkivbild. Foto: Timmy Lundegård

Seriepremiär i Lindbacka Sporthall!

Ikväll är det äntligen dags igen! Det är tredje gången gillt för WSK Lindesberg, som har fått avbryta de två tidigare säsongerna på grund av pandemin. Inför kvällen så inviger de Lindbackaskolans Sporthall gällande seriespel, där laget håller höga förväntningar om ett kvalspel.

1 oktober 2021 klockan 09:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Populära Disco Ball Night tillbaka med nytt koncept
Nästan två år har gått sedan det senaste Disco Ball Night gick av stapeln i Lindesberg Arena, men snart är det dags för kommunens yngre elever ...
30 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Förlust mot de svenska mästarinnorna
Det blev förlust för Linde Volley som inledde den färska Elitseriesäsongen med ett besök i Halmstad under söndagen. Inför söndagens match stod...
27 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Femmålsförlust i hemmapremiären
Slarvspelandet och de tekniska felen fortsätter i LIF Lindesberg, vilket ställde till det för laget även under lördagens hemmapremiär. Trots en ...
25 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-24

2021-09-23

2021-09-21

2021-09-18

2021-09-16

2021-08-25

2021-08-19

2021-08-12

2021-08-11

2021-08-05

2021-07-29

2021-07-28

2021-07-27

2021-07-18

2021-10-25 16:05