Bollen är satt i rullning

För att någonting ska bli en verklighet krävs det att någon eller några får en vision och börjar arbeta mot ett mål. 2001 bar Mats Lidestig på en vision, men frågan är om Mats då vågade tro på det han ser idag. Det som började med ett fotbollsgymnasium för endast tjejer är nu en del av Lindeskolans Idrottscollege för både tjejer och killar, med kunniga instruktörer och lärare samt en fantastisk hall för träning året runt.

– Fotbollsförbundet startade 2001 ett projekt som hette damprojektilen för att lyfta damfotbollen. Vi såg att det var lättare att samarbeta på damsidan och körde därför igång med bara tjejer, en träning per vecka till en början. Med tiden ville vi utveckla och då var det naturliga steget att även bjuda in killar, berättar Mats.


Mats Lidestig och Bo Persson var eldsjälarna som drog igång och Mats jobbar fortfarande kvar som målvaktstränare.


– Målsättningen är att vara med och lyfta Idrottscollege och Lindeskolan, att vi ska behålla bredden i norra delen av länet. Det är bättre att fotbollstalangerna blir kvar i hemorten och den egna föreningen än att de ska sitta och pendla till Örebro. Därför vill vi skapa bra förrutsättningar för att bli attraktiva för satsande ungdomar, säger Lidestig.


Det handlar dock inte bara om att hitta någon ny ”Zlatan”, utbildningen är bredare än så.


– Vi utbildar inte bara spelare, vi utbildar föreningsmänniskor och ledare som när de är klara med sin utbildning kan åka hem till sin lokala förening och ta hand om ett gäng ”kottar” som vill spela fotboll.


Sedan 2006 har Per Wernborg och Mikael Herndal varit anställda som instruktörer. Per och Mikael är även tränarduo för IFK Lindesberg som även äger fotbollshallen. Att det finns ett samarbete med IFK innebär inte att duon plockar spelare till IFK:s representationslag.


– Absolut inte, vi jobbar för fotbollens bästa i Bergslagen. Vi vill att våra elever ska lyckas på så hög nivå som möjligt och som det är nu så ligger både Frövi IK och Nora-Pershyttan BK högre upp i seriesystemet. Vi har ett bra samarbete, men fotbollsgymnasiet är ingen plantskola för IFK.


Både Mikael och Per är två engagerade ledare och det märks hur mycket de trivs med att utveckla ungdomar.


– Här har man inte pressen på resultat som du har som anställd tränare i en förening, utan här får vi arbeta långsiktigt på individnivå, säger Mats Herndahl. – Det ger även väldigt mycket tillbaka, man utvecklar sig själv och sitt ledarskap, inflikar Per Wernborg.
Just nu är det totalt 19 elever utslaget på tre årskurser, men de märker att intresset växer hela tiden, inte minst sedan fotbollshallen stod klar.


– Målet är att vi ska ha totalt 36 elever. Till nästa år så har vi 20 sökande till 10-12 platser och då är det första läsåret sedan hallen stod klar, säger Per.


Att gå på Idrottscollege innebär inte att man glider på en räkmacka genom gymnasiet, skolan och studierna går först.


– Generellt så är det så att Idrottscollegeeleverna har bra studieresultat. De orkar mer eftersom de är fysiskt aktiva. Skolan går alltid före fotbollen och de måste klara skolan för att få gå på fotbollsgymnasiet, förklarar Mikael.


I takt med att fotbollsgymnasiet blir attraktivare går det att ställa högre krav på eleverna men det ställs även högre krav på utbildningen.


– Vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten och få med alla viktiga tårtbitar, det handlar inte bara om träningslära och teknik utan även om kost och sömn som är viktiga ingredienser. Vi vill att eleverna ska få en bra grund och stå väl rustade för nya utmaningar när de går ut gymnasiet. Dessutom har vi haft väldigt kul på vägen fram, det är ett privilegium att få ha det här jobbet, konstaterar både Mikael och Per.


 

Publicerad 8 mars 2013 klockan 14:14

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-22 22:31