På onsdagen firades BEL-dagen på Lindeskolan. Ett årligt firande då man delar ut stipendium till en elev i varje gymnasieprogram, samt till någon som synliggjort skolan i större sammanhang. Totalt delades tjugo stipendier ut.
BEL-dagen har blivit en fin tradition på Lindeskolan och i år firades dagen för sjunde gången i ordningen. Ceremonin ägde rum i Lindesbergs Arenas ena hall och det var minst sagt ett högtidligt arrangemang. Det filmades från flera olika håll, strålkastaren fick arbeta och en orkester satt på plats. Dessutom skulle det efteråt serveras både bubbel och tilltugg. BEL-firandet, Bra elev på Lindeskolan, har tydligt växt med åren och man inledde dagens sammankomst med trumpetfanfarer. Gymnasiechef Leif Lindström inledde och hälsade alla samlade välkomna.
– Egentligen har vi ju niohundra bra elever, man skulle vilja uppmärksamma alla bra prestationer som görs. Vårt samarbete med Sparbanksstiftelsen hjälper oss väldigt mycket och det är de som ligger bakom stipendierna idag. BEL-dagen lyser upp novemberdiset!
Sparbankens ordförande tog till orda och det talades om att det förstås finns väldigt många fler än tjugo elever som förtjänar stipendiet, så det hade inte varit lätt att ta besluten. Femtusen till varje enskild elev och sammanlagt fanns det nittiofemtusen kronor i de vita kuverten.
– Men det blir musikunderhållning innan kuverten får hitta hem, klargjordes det på scenen.
Det fanns en storskärm bredvid scenen så att alla fick möjlighet att se bra, även de som satt lite illa till. En efter en kallades fram till scenen och fick ta emot det vita, värdefulla kuvertet, en bag med Sparbankens logga och en röd ros. Men innan de fick slå sig ner på en stol på scenen, lästes varje elevs motivering upp. Flera blev förstås märkbart generade, men ändå, med all rätt, nöjda över sin prestation. Motiveringarna var fyllda med meningar som handlade om medkänsla, positiv kraft, goda studieresultat, omtyckt, god kamrat, flitig, så ambitiös att ett offentligt erkännande för det uppnådda förtjänades. Någon som kämpar hårt och idag fick ta emot ett av stipendierna, var Ellinor Johansson vid Barn- och fritidsprogrammet.
– Det känns bra, jag är jätteglad! Jag var ju tvungen att hålla det hemligt för klassen så jag har fått spela mycket och ljuga lite. Det var pirrigt att gå upp där men ändå skönt med bekräftelse efter att man jobbat hårt. Det är många i klassen som är duktiga men jag hade ändå hoppats. Så det känns väldigt bra, att få det här berömmet, säger hon och strålar.
När det kom till den skolövergripande kategorin, någon som hade synliggjort och marknadsfört skolan i något större sammanhang, blev det svårt att välja.
– Det kommer att gå till tre stycken som får dela, vi kunde inte välja så de får dela på tiotusen!
Följande fick BEL-stipendium:
Ellinor Johansson, Barn- och fritidsprogrammet
Ahmed Huseyin, Bygg- och anläggningsprogrammet
Tha Dah Tsee, El- och energiprogrammet
Karlo Seric, Ekonomiprogrammet
Eliana Eldsfors, Esterprogrammet
Blew Doe Wah, Fordons- och transportprogrammet
Alice Lindstedt, Humanistiska programmet
Sara Ekholm, Handels- och administrationsprogrammet
Bledion Maksuti, Industritekniska programmet
Lovisa Spector, Naturvetenskapliga programmet
Johan Sköld, Restaurang- och livsmedel
Moa Fohlin, Samhällsvetenskapliga programmet
Jesper Aspelin, Teknikprogrammet
Linnea Larsson, Vård- och omsorgsprogrammet
Scott Thomas Green, språkintroduktionsprogrammet
Martin Stoetzer, Introduktionsprogram, övriga utbildningar
Särskolan, pris till hela gruppen som de tillsammans ska göra något för.
Amila Sakic, Olivia Bergman, Cecilia Håkansson, Skolstipendiet
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.