Under tisdagen fick Lindesbergs brandkårs röda utryckningsfordon byta hem. I det nya, fina garaget placerades dem, och från och med nu så sker därmed också alla utryckningar från Ishockeygatan.
Självaste brandchefen Per-Ove Staberyd är på plats på brandstationen i Lindesberg, och han har bara gott att berätta om den nybyggda, stora och fräscha stationen.
– Det är en jättefin station. Jag är brandchef i åtta kommuner och vid 27 brandstationer, och det här är det nyaste och finaste. Den blev väldigt funktionell, berömmer Staberyd.
Den nya stationen är en klar fördel för dess brandmän, och är byggd för att man lätt ska kunna återställa efter larm. När brandmännen återvänder till station efter utryckning är det smidigt att ta hand om sin bil i tvätthallen, lägga smutsig utrustning i något som liknar en väldigt stor diskmaskin, och därtill slänga in de använda kläderna i tvättmaskinen, en lucka som finns i tvätthallen. När tvätten sedan är klar hämtar man ut den i ett annat utrymme.
Staberyd är mer än nöjd med den nya stationen. Foto: Ida Lindkvist
– Vi har en slangverkstad, det är riktigt bra grejer, så jäkla fin, ler Staberyd.
Det finns ett förråd för rökskyddsutrustning, det är lättillgängligt att serva fordon i porten bredvid där man hittar fordonsverkstaden, och dessutom ligger stationen optimalt till på Ishockeygatan, mittemot Meritor.
– Det är väldigt bra närhet här. Huvuddelen av personalen bor åt det här hållet, och närheten till en av stans viktigaste industrier. Och så kan vi i större mån undvika Kristinavägen när det inte behövs. När stationen byggdes på 70-talet var det ju perfekt, då gick ju riksvägen genom stan. Så nu kommer vi kunna snabba upp tiden, förklarar Staberyd.
P-O berättar vidare att den gamla stationen med största sannolikhet kommer att rivas.
– Den gamla är dammig, kall, ohygienisk och i väldigt dåligt skick. Det är en enklare byggnad som byggdes.
Det var i tisdags som man flyttade in på riktigt, tog med sig fordonen och därmed gör utryckningarna från Ishockeygatan istället för Kristinavägen.
Foto: Ida Lindkvist
– De har varit jätteduktiga att få över så mycket grejer, men det finns fortfarande en del kvar att göra. Där borta håller de på och installerar till exempel, säger P-O och pekar på en skrivare som kopplas in i omklädningsrummet.
Ja, det finns lite kvar att göra, allt är ännu inte helt på plats, men miljön är fräsch, ljus och funktionell. De anställda har också bytt det lilla gymmet i källaren på den gamla stationen, mot ett större och bättre och med utsikt över garaget, samt en dörr som leder rakt ner till bilarna. Det finns ett litet relaxutrymme med dusch och bastu, och för att inte tala om grupprum med projektor och det stora fikarummet med stolar i svart, gult och rött.
– En av stationens huvudsyften är att vi ska kunna ta emot lindesbergare. De ska känna att det är deras brandstation, de ska vara välkomna hit. Här är det harmoniskt, och jag är jättenöjd, stationen får högsta betyg!, konstaterar Staberyd.
Den 13-14 februari är allmänheten inbjudna till ett öppet hus, klockan 10-15.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Bröderna Svante och Sixten provade fiskelyckan. Foto: Camilla Lagerman
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Ingela Björkman, HR-chef på Sparbanken Bergslagen och Jonathan Rudman från StartCentrum tillsammans med årets Drömjobbare. Dlin Hasso saknades dessvärre vid fototillfället. Foto: Privat
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.
Dramatisk biljakt fick sitt slut i Vedevåg
Under natten till måndag blev polisen i region Bergslagen kontaktade av polisen i region Mitt. Anledning var en pågående biljakt på E18 som ...
Bildspecial: Studentkortegen 2025
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan...