Mycket talar för att nuvarande brandstation i centrala Lindesberg får ge plats för ett bostadshus i samband med Nerikes Brandkårs flytt till industriområdet. Fastigheten ägs av det kommunala bolaget ILAB, Industrilokaler i Lindesberg AB, och man flaggar nu för att stationshuset kan komma att bli ett fyravåningshus med mellan 30-40 bostäder istället.
När Nerikes Brandkår lämnar Kristinavägen är frågan hur tomrummet skall fyllas på ett vettigt sätt. Tidigare har etablerade butiksägare aviserat att man finner fastigheten intressant att bedriva handelsverksamhet i. En av de första att kliva fram var Team Sportias Mikael Nielsen. Hösten 2011 berättade han för LindeNytt att man är i behov av större lokaler och att brandstationen var högintressant i jakten på extra kvadratmetrar.
Nu är visserligen inte den nya brandstationen byggd ännu, men det innebär inte att man avvaktar. Tvärtom diskuteras det friskt om hur man skall förvalta den öppning som sker i centrum i samband med Nerikes Brandkårs flytt.

Roger Sixtensson, VD för det kommunala fastighetsbolaget Libo, uppger att man för egen del tittar på lösningar som följer önskemålet från politikerna. Då är det bostäder som är prioriterat, inte butikslokaler.
– Ja, det högst prioriterade just nu är bostäder, det har politikerna påtalat väldigt tydligt, säger Sixtensson.
Dock har tjänstemännen på Libo ett önskemål att fastigheten även kan ha utrymme för annat än bara bostäder.
– Libo tycker att bottenvåningen kan nyttjas för andra ändamål än bostäder, då talar vi om butikslokaler eller ett parkeringsplan. Det är viktigt att vi tänker långsiktigt, för dessa planer blir inte aktuella förrän om ett par år. Men när den sista brandbilen väl körs ut från stationen så skall vi ha klart för oss vad vi vill med fastigheten, kommenterar Roger Sixtensson.
Libo uppskattar att man kan bygga ett fyrvåningshus på tomten, vilket skulle ge någonstans mellan 30-40 lägenheter. Fastighetens höjd blir då ungefär som grannfastigheten norrut. Att bygga lägre än så är inte tänkbart då kostnaden per lägenhet blir för hög om antalet lägenheter blir betydligt färre.
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.