Bredbandsprojektet ”Klivet” har nått det sjätte steget i utbyggnaden av bredbandsnätet i Örebro län. För Lindesbergs del väntar nu en mycket mer driftsäker bredbandsanslutning som tål mycket mer stryk än dagens nät. Kommunens it-strateg Bosse Bäckman är mycket glad åt att Klivet 6 nu har sjösatts. Han menar att utbyggnaden är lika självklar som den är avgörande i ett samhälle där vi blir allt mer beroende av driftsäkra kommunikationer.
Sedan ADSL-tekniken lanserades i var mans hus och hem för cirka 7 år sedan, så har Lindesbergs kommuns it-strateg Bo Bäckman hela tiden strävat efter att följa utvecklingens våg framåt. Hans strävan har också gett mycket gott resultat under resans gång. Lindesbergs invånare kunde bland annat få tillgång till de snabbare bredbandsvalen långt före betydligt större städer och kommuner på andra håll i landet.
Idag är det visserligen inte så mycket snack om nedladdningshastigheter längre. Det går redan tillräckligt snabbt som det är. I det fortsatta utvecklingsarbetet har man därför koncentrerat sig mer åt att höja driftsäkerheten, kvaliteten samt tillgången på bredband.
Projektet Klivet har nu nått det sjätte steget och arbetet är redan påbörjat.
-Det vi gör nu är att binda oss samman med andra län, i detta skede är det Västra Götaland, Värmland och Dalarnas län vi knyter oss samman med. Denna utbyggnad innebär att vi inte längre blir lika sårbara och riskerna för avbrott minskar väsentligt, säger Bäckman.
På ren svenska innebär detta att kunden inte behöver drabbas av avbrott i samband med att en fiberkabel av någon anledning går av. Då finner signalen andra vägar förbi avbrottet istället.
Fick miljoner i gåva
Lindesbergs kommun samarbetar nu med sex andra kommuner i länet. Tillsammans har man en budget på 25 miljoner kronor att lägga i projektet – och nästan hälften av miljonerna kom som en mycket uppskattad och tidig julklapp.
-Det var Post- och telestyrelsen som skänkte oss 11 miljoner kronor för att visa att man verkligen uppskattade initiativet att utveckla bredbandskommunikationerna. Vi är väldigt tacksamma för gåvan.
Utbyggnaden planeras vara färdig någon gång under första halvåret 2007 och då kommer samtliga 120 stationer i länet att ha rustats med den nya fibern. Endast två stationer kommer fortsättningsvis att gå via den radiolänk man använder sig av idag.
-Dessa två stationer finns nere i Fellingsbro och den radiolänk man går via idag kommer att bytas ut mot fiber i ett senare skede istället, säger Bo Bäckman.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.