Det var många nyfikna som samlats för att få vara med på invigningen av de glödheta konstnärliga verk av den lokala konstnären Thomas Rydén som fått pryda väggarna Lindesbergs nya brandstation.
Det var Nerikes brandkårs chef Per-Ove Staberyd som hälsade alla välkomna med ett stort leende. – Vi är så nöjda med vår nya brandstation med tanke på läget, då vi haft problem med utryckningar på Kristinavägen tidigare, men också med det fina samarbetet med Meritor. Det ska vara tillgängligt för alla, med bra lokaler där vi kan erbjuda utbildning, var tredje utbildning hålls i just dessa lokaler.
Roger Sixtensson från Fastigheter i Linde AB, berättade att de avsatt 1 % av budgeten för byggnationen av brandstationen till konstnärlig utsmyckning. -Vi ville självklart ha en lokal förmånga till detta, och tillsammans med Per-Ove Staberyd bestämde vi oss för att Thomas Rydén var rätt person till detta.
Thomas Rydén berättar att det var något som han högg på direkt.
– Jag hade redan c:a 16 verk klara, och det var en av anledningarna att jag kunde tacka ja till detta. Totalt är det 16 akvareller och 8 digigrafier som är gjorda och det tar lång tid att skapa.
– Det hela började med att jag målade Stripa gruva, så det är ingen fantasivärld vi ser i verken, det vi ser är rost, skrot och svetsfogar från Stripa gruva.
– En koppling mellan verken och hur brandmännen jobbar är oxidationen, hur man arbetar med syre. I princip kan man säga att järn som rostar brinner, men väldigt långsamt.
– Det ska vara drag kraft och energi i målningarna som hänger i undervisningssalarna, det ska slå till i maggropen! Förhoppningsvis håller de sig vakna i konferensrummet! skrattar Thomas.
I personaldelen är det en annan typ av måleri, lite mer som jag jobbar annars. Det är lite mer lugnande verk som landskapsmålningar. Man kan jämföra de 2 olika världarna som folkmusik med producerad jazz.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling och förtätning.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.