Klockan är cirka 09:58 på fredagsförmiddagen och den lilla butiken ”1 Pris” på Köpmangatan ska precis till att öppna för dagen. Och butikens enda anställda, Irene Wase, hinner inte mer än att låsa upp innan kunderna trängs vid hyllorna. Butiken där alla varor kostar lika mycket har blivit mäkta populär i Lindesberg.
”1 Pris” är butiken där 10-kronan gör skäl för guldfärgen. För visst är det väl ändå guld att kunna köpa en vara som normalt sett kostar 30-40 kronor eller kanske ännu mer, för endast en guldtia som ändå bara ligger och skramlar runt i byxfickan till ingen nytta alls. Det verkar åtminstone alla de hundratals kunder tycka som handlar där varje vecka. Och så länge kunderna är nöjda så är också butikens föreståndare Irene Wase och ägaren Janne Wikström minst lika nöjda.
-Jag tror att vi har ett ganska bra läge här också, även om det är lite avsides så får god draghjälp av ruljansen på gatan tack vare restaurangen Wokhouse här på ovanvåningen och Sporthörnan strax intill, förklarar Irene Wase.
Såsom etableringen i Lindesberg fallit ut, tyder nu allt på att 10-kronorsbutiken är här för att stanna. Janne Wikström ser dessutom anledning att göra mer utrymme för ännu fler varor, en ombyggnad som kommer att ske relativt snart.
Butiken har i regel mellan 3000-4000 olika varor. Den gemensamma nämnaren är som tidigare nämnt priset: alla varor kostar 10 kr st. Och med anledning av det så funderar man ju: Hur bär man sig åt för att driva en butik enligt detta koncept?
-Man får se till att man säljer lite mer bara, säger Janne med ett skratt.
-Det här konceptet är ju inget unikt i sig, det finns många butiker runt om i landet som har sådant här upplägg, fortsätter han.
Han driver faktiskt en likadan butik i Fagersta och tittar dessutom på ytterligare en etablering i Värmlandstrakterna. Butiken i Fagersta är något större än den i Lindesberg, men annars är det i stort sett samma upplägg.
-Där har vi visserligen tre fasta priser: 10, 20 och 30 kronor.
Så när kommer vi att få se en 5-kronorsbutik i Linde då?
(Skratt) –Det kommer aldrig att ske, då är man nere på en för låg nivå. Det går nog inte att pressa priserna lägre ner utan att man riskerar att tappa i kvalitet, förklarar Janne.
Det redan låga priset verkar dessutom vara ”för lågt” som det är. Nästan dagligen kommer folk fram med en vara i handen och frågar om den också kostar tio kronor.
-Det händer ganska ofta faktiskt, säger Janne med ett leende.
Framtida målsättningar är att komplettera företaget med en nätbutik samt att butiken i Lindesberg ska fortsätta att gå lika bra.
På lördag den 21 september är det återigen dags för Frövi judos egna tävling, Linde Judo Open. Sedan starten 2016 har man ständigt slagit nya rekord i antalet anmälda, och så även i år.
– Förra året landade vi på 476 starter, nu är vi redan uppe i 546 med några dagar kvar, säger Johan Orrbo.
INSÄNDARE/DEBATT: Under ca två decennier har vi lyckats bygga upp ett visst ekonomiskt planeringsutrymme. En resultatutjämningsreserv på 70 miljoner som nu tas i bruk samt en planeringsreserv under Kommunstyrelsen på ca 25 miljoner. Kommunen har, som Tomas Klockars (M) säger i Lindenytt 16/9, ett beräknat underskott på drygt 100 miljoner kronor. Nu är resurserna slut. Bra ändå att vi byggde denna ”krockkudde”. Annars hade det varit värre. När Tomas tillträdde sa han i sitt ”linjetal” att kommunen är välskött. Så är det. Kommun har till exempel inte behövt låna till investeringar så som många kommuner behövt. Nu är det annorlunda. Hur har vi hamnat här?
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunstyrelsens ordförande och moderat tar det hela med ro?? Varför skapar inte detta panik och krismöten kan man undra? Svaret är enkelt det är varken någon oro eller kris för oss i moderaterna, vi är trygga i vår politik och våra värderingar, dom håller vi fast vid.
Med biljettången klippte Rosemarie Rudenvall guldbiljetten och förkunnade Galleri OCH i Frövi tågstation invigt.
– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Vi är på en tågstation, så istället för att klippa ett band så klipper vi biljetten, förklarade Rosemarie innan det var dags att öppna dörrarna för de första besökarna.
När Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) anlände till Lindesberg vid lunchtid på måndagen, hade han ett späckat schema framför sig. Förutom att han gästade Rotarys möte, hann han även med att besöka solparken i Vässlingby samt att inviga Industriutställningen i Bergsparken.
– Det händer otroligt mycket inom energiområdet, och det måste hända mycket om vi ska få ihop det, så det vill jag gärna lära mig mer om, berättar han.
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva Lindemarken vidare, klev Lindlövens IF in som ny arrangör. Under en pressträff på fredagen berättar man mer om hur upplägget kommer se ut, när marknaden återvänder till centrum igen.
– Vi ska göra så gott vi kan för att alla ska vara glada och nöjda, och att det blir en fortsättning, säger Arne Öhman från Lindlöven.
INSÄNDARE/DEBATT: Man kan inte låta bli att undra över de avvägningar som Regionstyrelsen i Örebro, efter ett anbudsförfarande, funnit att de privata företaget CAPIO vunnit och kommer att utföra den specialistvård som hittills bedrivits av lasarettet i Lindesberg. Eftersom nämnda ”anbudsförfarande” tycks vara höljt i dunkel, vore det intressant att få mer information om tillvägagångsätt och omfattning avseende förfarandet.