INSÄNDARE/DEBATT: Under den senaste mandatperioden har Centerpartiet och Socialdemokraterna gjort det möjligt att öka antal behöriga lärare och nå en ökad lärartäthet i Lindesbergs skolor. Det räcker dock inte. Resultatet i Lärarförbundets ranking av skolorna i landets kommuner visar att skolan i Lindesberg sjunkit från 177 till 234 plats (av 290 kommuner) vad gäller resultat och måluppfyllelse. Den utvecklingen ska vi i Centerpartiet se till att vända.
Inom Centerpartiet vill vi ha en skola där det ges förutsättningar för eleverna oavsett bakgrund att lyckas och att nå sin absolut fulla potential. En skola där alla är sedda, en skola där alla är respekterade, en skola som genomsyras av goda värden och där det råder nolltolerans mot mobbning och trakasserier.
Lärarna är nyckeln till en bra skola och till att eleverna kommer att lyckas. Därför vill vi inom centerpartiet skapa det bästa förutsättningarna för lärarna att vara just lärare och att rensa i deras arbetsbörda. Lärarna måste ges möjlighet till en mycket bred kompetensutveckling eftersom de ska behärska så många kompetensområden.
Vi i Centerpartiet vill även satsa på speciallärare och på skolhälsovården.
I en skolmiljö där lärarna kan vara just lärare och där eleverna får ro att lära ökar möjligheterna markant till ökad måluppfyllelse.
För att nå detta krävs en gemensam skolkultur där ett gemensamt regel och normsystem fungerar i alla våra skolor. Alla i skolan måste dra åt samma håll och ett gemensamt synsätt på normer, regler och på principer måste gälla. I och med det skapas en vi-känsla både i klassrum och på skolnivå. Alla måste veta vad skolan erbjuder och vad som förväntas. Det skapar en grundläggande tillit till skolans verksamhet.
För detta krävs ett starkt ledarskap. Det innebär att även skolledarna måste ges möjlighet att utveckla sitt ledarskap och att få ett relevant stöd i ledarskapsrollen.
Vi i Centerpartiet hävdar också – och mycket bestämt – att landsbygdsskolorna ska bevaras och utvecklas, inte avvecklas.
Storskalighet och centralisering till tätorten är inte alltid av godo. Elever vistas många timmar i större grupper varje dag. Kompisinflytandet ökar. Risken för mobbning ökar och konsekvenserna blir ökad otrygghet och ett större ansvar för skolans lärare när det gäller sociala och emotionella problem.
Det finns även barn i tätorterna som skulle må bättre i en lugnare skolmiljö. Där skulle de sannolikt känna sig tryggare. Därför är det rimligt att vi i Lindesbergs kommun gör det möjligt för barn i tätorten att få gå i de mindre skolorna på landsbygden om de så vill. Den valfriheten är våra barn värda.
För att det ska bli möjligt krävs att skolskjutsarna fungerar åt båda håll d.v.s. från tätorten till landsbygden och inte bara från landsbygden till tätorten.
Ett bevarande av förskolor och skolor på landsbygden skulle göra landsbygden ännu attraktivare för familjer, som önskar flytta ut på landsbygden från andra kommuner. Det skulle i sin tur innebära ökade skatteintäkter för Lindesbergs kommun.
Barnen är vår framtid. Det är vår skyldighet som politiker att se till att de får den bästa skolmiljö där de verkligen kommer till sin rätt och kan utveckla sina färdigheter utifrån sin egen förmåga.
Skolan kostar mycket. Det måste den få göra. En investering i skolan är ju en investering i kommunens och vår egen framtid!
Centerpartiets kommunkrets Lindesbergs kommun
Jonas Kleber, Susanne Karlsson, Magnus Eriksson, Maria-Pia Karlsson, Maud Segerstedt
Inför sommarens Hockey VM i Sverige kommer Tre Kronor att bära en helt ny matchtröja, där man bytt ut de klassiska blå kronorna mot kronor fyllda av klubbmärken från spelarnas moderklubbar. På de unika matchtröjorna kommer klubbemblem från både Lindlövens IF och Guldsmedshytte SK att synas.
– Det är hedrande för vår förening att vi kommer att synas på landslagströjan. Vi tycker det är viktigt att visa upp att grunden i svensk hockey är alla mindre klubbar med bred ungdomsverksamhet, säger Henry Nordlund, Ordförande, Lindlövens IF i ett pressmeddelande.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
Nu ska Lindesbergs kommun pyntas inför påsk. Det är arbetsgruppen från enheten Anläggning och snickeriet från arbetsmarknadsenheten, som med stort engagemang och kreativitet hjälps åt att skapa påskkärringar, harar och ägg som kommer att placeras ut för att sprida glädje.
– Vi vill bidra med något roligt och positivt, och vi hoppas att våra invånare ska tycka att det är trevligt att se pyntet runtom i vår kommun, förklarar Monica Lind, enhetschef för Anläggning.
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
UPPDATERAD KL. 14.08: Det brinner just nu i området Östra Hagen, Gusselby/Aspa, utanför Lindesberg. Enligt polisen skall det röra sig om en kontrollerad eldning som har spridit sig till terrängen.
– Det blåser ganska kraftigt på platsen och elden sprider sig snabbt, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.