C-seriens lag har svårt att hävda sig

Det är 53 lag i Hockeyettan. Det innebär att klassen på de bästa och de sämsta lagen varierar ganska betänkligt sinsemellan. Hur står sig egentligen Lindlöven, som sprattlade till och vann två matcher i veckan, i konkurrensen?

Hockeyettan C. Det är knappast något upplag av superlativer som langas fram när serien kommer på tal bland hockeyinitierade människor runt om i landet. Snarare tvärtom. C-serien är lite av ett sorgebarn i mångas ögon. En serie där klassen är ungefär lika låg som publikintresset.
Det är kanske en aning orättvist att tala om serien och lagen som huserar i den som sorgebarn, men en viss sanning ligger det i påståendet. Medan det storsatsas inför fulla läktare i de södra serierna och händer spännande saker i Norrland fortsätter C-serien att år för år föra en ganska tynande tillvaro.
Det där går att belägga rent statistiskt om man är intresserad av det.
Senast ett lag från C-serien lyckades krångla sig hela vägen till kvalserien mot allsvenskan var säsongen 09/10. Det var Enköping som då kom sist.
Senast ett lag från C-serien lyckades avancera så långt som till playoff tre var säsongen 10/11. Det var Enköping som då åkte ut med 2-0 i matcher.
De två senaste säsongerna har C-serielagen fått ganska ordentligt med smisk på fingrarna i Allettan (där de fyra bästa från C och fyra bästa från D ju drabbar samman). Ett C-serielag per år (Hudiksvall 11/12 och Enköping 12/13) har lyckats klämma sig in topp fyra medan resterande lag från C-serien båda säsongerna parkerat på tabellens tre sista platser. Och då är Hockeyettan D knappast heller rankad som någon av rikets starkare serier.
Visst kan man ljuga med statistik och ovanstående kan förstås delvis förklaras med att C-serien i många år saknat riktiga storklubbar. Medan lag som Karlskrona, Björklöven, Vita Hästen och Huddinge satsat hårt och sett till att sätta sina respektive serier på kvalseriekartan med muskulösa toppattacker har C-serien saknat konsekventa storutmanare. 
Men ändå, att Allettan-resultaten ser ut som de gör talar sitt tydliga språk, precis som att Åker/Strängnäs flyttade från D- till C-serien inför den här säsongen och plötsligt kunde göra lite vad de ville med sitt nya motstånd. 
Att C-serien hamnar lite på efterkälken jämfört med många andra av landets serier har många förklaringar. Man kan inte blunda för att resurserna i många fall är obefintliga, att det rör sig om små klubbar utan jättestora ambitioner och att det med tanke på ryktet som omgärdar serien kan vara svårt att locka de riktigt skickliga spelarna.
Men jag skulle vilja peka på något betydligt mer allvarligt. I många fall vet man, eller kanske snarare bryr man sig inte om, vad som krävs för att tillhöra toppen utanför den egna serien.
Inför seriestart gjorde vi en artikelserie på Hockeyettan.com där vi ringde runt till klubbrepresentanter i alla Hockeyettan-klubbar och pejlade läget. En av frågorna som ställdes till samtliga medverkande var vilket eller vilka lag de trodde har chansen att avancera hela vägen till allsvenskan i vår.
Från norr till söder möttes vi av initierade utläggningar och imponerande kunskap om lagen och spelarna i de andra serierna. Men C-serien utgjorde ett undantag. Låt oss säga att intresset var ljumt.
Vissa hade förstås järnkoll, men i jämförelse med övriga serier var det förhållandevis många som kom med ”öhh jag har ingen koll alls”-svar för att inte tala om hårresande ”jag har hört att de satsar”-gissningar på lag som inte ens spelar i Hockeyettan. 
Det är förstås något man kan fnissa åt, men tyvärr tror jag det säger ganska mycket om läget.
Så länge man nöjer sig med att leva i sin egen lilla bubbla kommer man aldrig att hänga med i utvecklingen. Så är det. Jag tror att många klubbar måste ut och ta lärdom snarare än bara vara nöjda med att sköta sitt. Det är först då som man kan börja åstadkomma storverk även med små resurser.
Att parkera i botten av Hockeyettan C innebär tyvärr att man även tillhör bottenskiktet av hela division ett. Om jag tillåts tala i riktigt generella termer. Tyvärr är det så verkligheten ser ut.
Publicerad 11 november 2013 klockan 09:55

Mikael Mjörnberg , 070-299 38 29

Ida Larsson är redo för slutspel Foto: Hasse Persson

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.

1 mars 2021 klockan 21:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Kollagebild Foto: Lindlöven och Hasse Persson

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, för fjärde året i rad, väljer att hylla sin stora eldsjäl Ernst Röös.
– Han har på ett eller annat sätt, hjälpt till med allt som han kan bidra med, berättar Henry Nordlund.

1 mars 2021 klockan 10:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm
Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans ...
20 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny seger för Linde Volley
Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget, där Ida ...
14 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Jätteförlust mot Surahammar

Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total utklassning, där Surahammar utnyttjade varje sekund i de orangefärgade boxplayspel som gavs. Något som blev Lindlövens stora förlust, där poängtavlan visade 4-0 efter sextio minuter.

14 februari 2021 klockan 18:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Bortaförlust trots upphämtning

Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget höll ett stort grepp i matchen, men med hjälp av Robert Mjönander och åttamålsskytten Algot Hane. Kunde LIF, trots förlust, minska målgapet från ett sjumålsunderläge till en tremålsförlust, på tjugo minuter.

13 februari 2021 klockan 19:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen

Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar...

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna

Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt ...

Lindlöven med fyra raka segrar

Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett laddat Linde Volley som bjöd på ett lugnare spel än på länge. Martina Konecna var tillbaka från sjukdom och visade direkt, en stort längtan av spel i Elitserien som ledde till tre raka setsegrar.

6 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet

Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den...

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg

Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett f...

Seger på bortais efter målrik drabbning

Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens g...

bildspel Storseger när andra mötesomgången inleds

Med fint spel och Alexander Kovalonok tillbaka efter skada. Kunde Lindlöven gå undan till en storslagen seger, när...

Viktig bortaseger mot Vinslöv

Med en dröminledning kunde LIF Lindesberg spela hem två, otroligt viktiga poäng till tabellen. Revanschsugna Vinslöv fick en ...

bildspel Tung förlust på hemmaplan

Statistiken talade för vinst inför lördagens hemmamatch, men med både tränare Teemu Sarna och poänggöraren Martina Konecna fr...

Foto: Timmy Lundegård

Två poäng efter straffläggning

Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag från bortalaget tvingades matchen in i ett övertidsspel som därefter avgjordes i straffar. Sex skott behövde där Alexander Sunnefors spelade in två viktiga poäng till Lindlöven.

24 januari 2021 klockan 19:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust i viktig hemmamatch
Trots en stark inledning för LIF Lindesberg så kunde man inte gå segrande ur söndagens Allsvenska match mot Anderstorp. Väl använda time-outer f...
24 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tråkig fredagskväll i Köping
Med en storslagen seger mot ett starkt Grums i Lindehov så höjdes förväntningarna inför fredagens bortamöte mot Köping. Väl på plats blev det...
22 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Utklassning på hemmaisen
Efter två inspelade poäng under de tre senaste matcher, visade Lindlöven fin spelarform där man fullkomligt utklassade den obesegrade tabellettan ...
20 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-19

2021-01-16

2021-01-16

2021-01-15

2021-01-15

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-01-07

2021-01-05

2021-01-04

2021-03-02 18:25