Christoffer Tsutsunen är uppvuxen i Lindesberg. Nu reser han till Ukraina för andra gången som frivillig sjukvårdare. Foto: Privat

Christoffer är frivillig sjukvårdare i krigets Ukraina

Inför sin första resa till Ukraina som frivillig sjukvårdare skrev Christoffer Tsutsunen sitt testamente, eftersom han var införstådd med vilka risker resan skulle innebära. Efter några veckor hemma i Sverige förbeder han sig för att återvända på nytt, den här gången för att utbilda personal på plats men också för att besöka flyktingläger i Polen och erbjuda sin hjälp.
– Det har jag sett där nere önskar jag inte ens min värsta fiende, berättar han.

Christoffer Tsutsunen är uppvuxen i Lindesberg och det är också här hans föräldrar fortfarande bor. Själv flyttade han för närmare 20 år sedan, men besöker ofta barndomsorten flitigt.

Efter flera års arbete till sjöss sadlade han om för två år sedan och utbildade sig till undersköterska, då han insåg att det han ville göra i livet var att hjälpa människor. När kriget i Ukraina bröt ut den 24 februari ställdes hans kall på sin spets, och trots riskerna valde han att följa magkänslan.

– Min sambo och jag följde nyhetsrapporteringen från kriget, och hon tittade på mig och sa ”när åker du?”, berättar han.

Tillsammans med ett gång vänner som alla funnit varandra genom TikTok bestämde Christoffer sig för att åka ner till Ukraina som frivillig sjukvårdare och den 27 april, två månader efter krigets utbrott, gick flyget från Arlanda.

– Den 28 april gick vi in i Ukraina, det var jag, 3 amerikaner, 2 killar från Australien och 2 engelsmän. Vi hamnade mitt i Kyiv hos en amerikansk organisation som heter Mothergoes, där vi bland annat tränade första hjälpen och hur man sätter en tourniquet.

Foto: Privat

Kort därefter blev gruppen beordrade till Charkiv, i nordöstra delen av Ukraina, men då de upplevde att organisationen var bristfällig bestämde sig Christoffer tillsammans med en amerikan att resa tillbaka till huvudstaden Kyiv.

– Jag hade fått kontakt med ett gäng frivilliga soldater som bjöd in oss till en bataljon där vi kunde fortsätta vår träning tillsammans med dem. I ungefär 3-4 veckor arbetade med så kallade evacs, då vi hämtade ut nordiska medborgare ur landet. Vi var bland annat i Bucha och Irpin, det som ni har sett på TV hemma har vi sett på riktigt, och det önskar jag ingen, berättar han.

Den 5 juni ställdes allt på sin spets, då bataljonen plötsligt raketbesköts, och man var tvungna att omedelbart lämna platsen.

– Den slog ner bara 100 meter ifrån oss när vi låg och sov. På två minuter var alla påklädda i full skyddsmundering med väst och hjälm redo att åka. Vi såg en av nedslagsplatserna när vi åkte därifrån, och det var helt soprent. Det är ett aktivt krig och raketerna slår ner överallt man är aldrig säker, säger han.

Lokalbefolkningen får leveranser av de frivilliga. Foto: Privat

Efter den händelsen bestämde sig Christoffer för att resa hem till Sverige, oavsett vad det kostade. Den 10 juni anlände han i säkerhet hemma hos sin familj, lagom till skolavslutning och student. Men bara några veckor senare började tankarna på att återvända komma.

– Jag kunde inte släppa det, det var en hjälpsändning som skulle ner men det strulade med transporten. Tyvärr är det ju så att folk försöker profitera på sådana här saker och det är mycket korruption. Det är rent ut sagt för jävligt att utnyttja folk i ett krig, man finner inga ord.

När Christoffer sedan fick ett erbjudande från den USA-baserade hjälporganisationen Weunited, där han även fick en plats i styrelsen, drog allt igång igen. För två veckor sedan lämnade en stor hjälpsändning Örebro, lastad med 80 kartonger fyllda med sjukvårdsmateriel, mat, blöjor, och hygienartiklar.

– Det handlar mycket om att se vad hjälpbehovet är. Om 90 dagar är det snö i Ukraina, och det finns ingen gas, inget tak över huvudet. Det kommer behövas sovsäckar, liggunderlag och varma varma kläder, så det kommer vi att samla in och skicka ner. Allt redovisas och läggs ut på hemsidan för att inga tvivel ska uppstå, och vi handlar även på plats i Ukraina.

Hjälpsändningar går från Örebro till Ukraina. Foto: Privat

Imorgon, torsdag, går flyget från Arlanda till Polen, där Christoffer möter upp sina vänner och kollegor inom organisationen, för att sedan åka konvoj in i Ukraina upp till Lviv där de kommer vara stationerade.

– Jag kommer bland annat att utbilda personal på plats, men även åka till ett flyktingläger i Polen för att se om jag kan hjälpa till på något sätt. Det här något jag brinner för, och som är otroligt viktigt. Det är krig i Europa, och det är min plikt att hjälpa till, som medmänniska, säger han.

Christoffer berättar också om situationen för landets husdjur, som nu plötsligt blivit hemlösa och söker skydd hos bland annat de frivilliga sjukvårdarna.

– Det finns väldigt många herrelösa hundar där nere, situationen är för jävlig för dem, de har haft ägare, men de har ju flytt. Vi hade en flock på omkring 20 djur som hängde med oss, och en hund fattade jag extra tycke för. Vi kallade honom Tucker, en liten kille på bara 2-3 år, han var med oss hela tiden ända tills vi åkte, och det var jättejobbigt lämna honom. Vi hade hundmat med oss ner, och vi handlar även på plats, men behovet är jättestort, förklarar han.

Den 28 augusti har Christoffer en biljett bokad hem till säkerheten i Sverige, men hans arbete tar inte slut där.

– Jag kommer att fortsätta jobba, fast hemifrån Sverige. Jag sänder också live på TikTok 5 dagar i veckan, och kommer även göra det från Ukraina, men i begränsad skala. Vi får inte glömma bort att kriget fortfarande pågår, trots att nyhetsrapporteringarna har tystnat.

För mer information om organisationen och om hur man kan hjälpa till läs HÄR. Där finns även länkar till Christoffers TikTok och Youtube där man kan följa hans arbete.

Publicerad 27 juli 2022 klockan 12:14

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man hotfull mot allmänheten i centrala Lindesberg: ”Hade ett tillhygge”

En man i 30-årsåldern misstänks för att under tisdagen ha hotat flera personer på en plats i centrala Lindesberg. Enligt initiala uppgifter skall mannen ha varit beväpnad med något slags tillhygge.
– Vi fick larm om att tre personer befinner sig på den här platsen, varav en av dem är väldigt påverkad och hotfull mot andra människor. Han hade ett tillhygge, utan att gå in på närmare detaljer, kommenterar Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

9 augusti 2022 klockan 18:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Ikonen och legendaren Ulf Lundell gästar Lindesberg på lördag. Foto: Pressbild

Bara dagar kvar till Ulf Lundells konsert i Lindesberg: ”Vi hoppas på en fullsatt arena”

På lördag gästar en av landets absolut största artister, Ulf Lundell, scenen i Lindesberg Arena. Konserten som är det sista stoppet på hans stora sommarturné kan även komma att bli en av Lundells sista livespelningar, något som eventstrateg Jeanette Andersson hoppas kunna locka storpublik.
– Han har själv sagt att det här är hans absolut sista sommarturné, och vi är det sista stoppet, säger hon till LindeNytt.

9 augusti 2022 klockan 13:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg möter SM-vinnande Ystads IF

Försäsongen har bara börjat för LIF Lindesberg där man på en match mot VästeråsIrsta, håller sig obesegrade...

Vill man bli gammal i Sverige?

INSÄNDARE/DEBATT: Är ålderdomen i Sverige trygg? Fångar man upp alla gamla människor som behöver hjälp i det dagliga livet...

Polisen stoppade vårdslös förare efter samtal från trafikant

En bilist på riksväg 68 utanför Lindesberg, misstänks för att ha utsatt övriga i trafiken ...

Genrebild: Fredrik Norman

Ungdomar bröt sig in i skola

Vid 18-tiden på söndagen larmades polisen om ett pågående inbrott i Lindeskolan.

8 augusti 2022 klockan 11:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Det blev en stor glädje på publikplats när Fläsk Ken tog sin andra raka seger med Valentin Prevost. Foto: Isabella Jansson Wiklund.

Familjeglädje på Fornaboda

Inför fredagens lunchtävlingar så hade kusken, Valentin Prevost, stora delar av familjen på plats för en trevlig lunch på travet. När Gävlekusken senare under dagen skrällde till med seger, tillsammans med Fläsk Ken, så hördes den stora glädjen från familjen som hejade vid mållinjen.
– Det är kul att de är på plats, säger Valentin Prevost.

5 augusti 2022 klockan 19:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ville och Adams cykelresa genom Sverige slog insamlingsmålet
Måndagen den 11 juli påbörjade vännerna sin cykelresa genom Sverige, med målet att samla in 25 000 kronor till Hjärtebarnsfonden. 16 dagar ...
5 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stew förbereder sig för spelning på Kopparbergsfestivalen
I slutet av maj turnéöppnade det Lindesbergsbaserade rockbandet Stew på Riff Musik Bar tillsammans med det rutinerade stockholmsgänget Lugnet. Nu ...
4 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Mycket glädje trots kalldusch när seniorerna hade kickoff
Det bjöds på mycket skratt, grillad korv, spel och ett plötsligt ösregn när SPF Seniorerna i Lindesberg träffades vid Äventyrsgolfen under ...
4 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Carlos Ferreira

Ingrid Nilsson uttagen till U18-VM

I slutet av förra veckan kammade Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson hem ett välförtjänt guld vid Ungdoms-OS i Slovakien. Nu väntar nya utmaningar för 17-åringen som nyligen blivit uttagen till U18-VM som avgörs i Sarajevo senare i augusti.

3 augusti 2022 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Christina Orrbo och Ann Björklund tar steget ut i näthandeln. Foto: Privat

Bokhandlarna Christina och Ann lanserar webbshop

För att möta sina kunders behov gör Blombergska Bokhandeln i Lindesberg en stor satsning på e-handeln och startar upp en egen webbutik i Ugglans regi med ett större sortiment än man tidigare har kunnat erbjuda.
– Vi hoppas nå ut till konsumenter som bor längre bort och även de i närområdet som inte har möjlighet att ta sig till bokhandeln, förklarar butiksägaren Christina Orrbo.

2 augusti 2022 klockan 12:44 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Axel från Lindesberg segrare i O-ringens H15-klass

Efter två års uppehåll kunde världens största orienteringstävling, O-ringen, återigen hållas i ...

GULD till Ingrid Nilsson på Ungdoms-OS

Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson kammade under torsdagen hem ett guld vid Ungdoms-OS i slovakiska Banská Bystrica...

Manskören efterlyser kandidater till årets kulturstipendium

Sedan 2017 har Manskören Harmoni delat ut ett kulturstipendium till minne av Gudrun Persson, som ...

Annons


Nova Solin och Lova Storm visar upp sina balanskunskaper. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Danslägret bjöd på skratt, skoj och nya vänner

Från en av salarna i Lindesberg Arena hörs en blandning av musik och skratt. Det är nämligen här som en av de kommunala sommarlovsaktiviteterna huserar, danslägret. – Det är första gången jag gör det här, jag har inte dansat förut men ledarna säger att vi har lärt oss snabbt. Det är roligt, de klappar och är glada för att vi har lärt oss stegen, säger lägerdeltagaren Lova Storm glatt.

28 juli 2022 klockan 11:59 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ehlers säkrar en ny hemmaseger!

Det var fina tävlingar när Fornaboda körde eftermiddagstrav under onsdagen. För 17:e året i rad skulle Fornaboda Grand Prix...

Inför kräftfisket: ”Det ser bra ut”

Om lite drygt tre veckor arrangeras allmänhetens kräftfiske i Lindesberg. Nu har arrangörens provfiske ...

Omtyckta byauktionen i Hafsta slog besöksrekord

I lördags återupptogs den omtyckta och årliga byauktionen i Hafsta efter ett två års långt uppehåll under...

bildspel Läskiga figurer och mycket skratt när Gammelstock hade premiär

Med inspiration hämtad från det franska maratonloppet Médoc Maraton gick den allra första ...

Aleksander Lazarevic om framtidsvisionerna för IFK: ”Behöver hjälp”

Aleksander Lazarevic förlänger sitt uppdrag som ungdomsansvarig för ...

bildspel Många sökte svalka vid länets bästa badplats

Dagens minst sagt utlovade heta temperaturer fick mängder av invånare att vallfärda till badplatser runt om i...

Adam Sjölin och vännen Ville Frank startade sin resa vid Treriksröset den 11 juli. Foto: Privat/Instagram

Ville och Adam cyklar genom Sverige för hjärtats skull

Inom loppet av 17 dagar ska vännerna Ville Frank och Adam Sjölin färdas genom Sverige, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, enbart med hjälp av sina cyklar. Under tiden samlar de även in pengar till Hjärtebarnsfonden, och redan nu har de kommit en bra bit mot målet att samla in 25 000 kronor.
– Tormek har faktiskt sponsrat oss också, vi fick en slipmaskin för att sälja på Tradera och sedan donerade vi den summan till insamlingen. Auktionen slutade på runt 3000 kronor, så det är vi jätteglada för, säger Ville.

20 juli 2022 klockan 10:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild utsatt för smash and grab i natt
Natten till tisdag har hemelektronikbutiken Elon Ljud & Bild i Lindesberg utsatts för en så kallad "smash and grab", det vill säga ett inbrott med ...
19 juli 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Glada vinnarkänslor på Fornaboda
Fornaboda Travbana invigde den nya veckan med flera långväga gäster. Trots deltagande av ett kallblod från Jägersro och en favoritspelad duo frå...
18 juli 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Polisen varnar för falska parkeringsböter
De senaste dygnen har flera Lindesbergare reagerat på parkeringsböter man fått placerade på sina bilar. Vid en första anblick ser boten att vara ...
18 juli 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-07-18

2022-07-18

2022-07-18

2022-07-17

2022-07-17

2022-07-16

2022-07-15

2022-07-15

2022-07-14

2022-07-13

2022-07-13

2022-07-12

2022-07-11

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-08-10 02:38