Christoffer Tsutsunen är uppvuxen i Lindesberg. Nu reser han till Ukraina för andra gången som frivillig sjukvårdare. Foto: Privat

Christoffer är frivillig sjukvårdare i krigets Ukraina

Inför sin första resa till Ukraina som frivillig sjukvårdare skrev Christoffer Tsutsunen sitt testamente, eftersom han var införstådd med vilka risker resan skulle innebära. Efter några veckor hemma i Sverige förbeder han sig för att återvända på nytt, den här gången för att utbilda personal på plats men också för att besöka flyktingläger i Polen och erbjuda sin hjälp.
– Det har jag sett där nere önskar jag inte ens min värsta fiende, berättar han.

Christoffer Tsutsunen är uppvuxen i Lindesberg och det är också här hans föräldrar fortfarande bor. Själv flyttade han för närmare 20 år sedan, men besöker ofta barndomsorten flitigt.

Efter flera års arbete till sjöss sadlade han om för två år sedan och utbildade sig till undersköterska, då han insåg att det han ville göra i livet var att hjälpa människor. När kriget i Ukraina bröt ut den 24 februari ställdes hans kall på sin spets, och trots riskerna valde han att följa magkänslan.

– Min sambo och jag följde nyhetsrapporteringen från kriget, och hon tittade på mig och sa ”när åker du?”, berättar han.

Tillsammans med ett gång vänner som alla funnit varandra genom TikTok bestämde Christoffer sig för att åka ner till Ukraina som frivillig sjukvårdare och den 27 april, två månader efter krigets utbrott, gick flyget från Arlanda.

– Den 28 april gick vi in i Ukraina, det var jag, 3 amerikaner, 2 killar från Australien och 2 engelsmän. Vi hamnade mitt i Kyiv hos en amerikansk organisation som heter Mothergoes, där vi bland annat tränade första hjälpen och hur man sätter en tourniquet.

Foto: Privat

Kort därefter blev gruppen beordrade till Charkiv, i nordöstra delen av Ukraina, men då de upplevde att organisationen var bristfällig bestämde sig Christoffer tillsammans med en amerikan att resa tillbaka till huvudstaden Kyiv.

– Jag hade fått kontakt med ett gäng frivilliga soldater som bjöd in oss till en bataljon där vi kunde fortsätta vår träning tillsammans med dem. I ungefär 3-4 veckor arbetade med så kallade evacs, då vi hämtade ut nordiska medborgare ur landet. Vi var bland annat i Bucha och Irpin, det som ni har sett på TV hemma har vi sett på riktigt, och det önskar jag ingen, berättar han.

Den 5 juni ställdes allt på sin spets, då bataljonen plötsligt raketbesköts, och man var tvungna att omedelbart lämna platsen.

– Den slog ner bara 100 meter ifrån oss när vi låg och sov. På två minuter var alla påklädda i full skyddsmundering med väst och hjälm redo att åka. Vi såg en av nedslagsplatserna när vi åkte därifrån, och det var helt soprent. Det är ett aktivt krig och raketerna slår ner överallt man är aldrig säker, säger han.

Lokalbefolkningen får leveranser av de frivilliga. Foto: Privat

Efter den händelsen bestämde sig Christoffer för att resa hem till Sverige, oavsett vad det kostade. Den 10 juni anlände han i säkerhet hemma hos sin familj, lagom till skolavslutning och student. Men bara några veckor senare började tankarna på att återvända komma.

– Jag kunde inte släppa det, det var en hjälpsändning som skulle ner men det strulade med transporten. Tyvärr är det ju så att folk försöker profitera på sådana här saker och det är mycket korruption. Det är rent ut sagt för jävligt att utnyttja folk i ett krig, man finner inga ord.

När Christoffer sedan fick ett erbjudande från den USA-baserade hjälporganisationen Weunited, där han även fick en plats i styrelsen, drog allt igång igen. För två veckor sedan lämnade en stor hjälpsändning Örebro, lastad med 80 kartonger fyllda med sjukvårdsmateriel, mat, blöjor, och hygienartiklar.

– Det handlar mycket om att se vad hjälpbehovet är. Om 90 dagar är det snö i Ukraina, och det finns ingen gas, inget tak över huvudet. Det kommer behövas sovsäckar, liggunderlag och varma varma kläder, så det kommer vi att samla in och skicka ner. Allt redovisas och läggs ut på hemsidan för att inga tvivel ska uppstå, och vi handlar även på plats i Ukraina.

Hjälpsändningar går från Örebro till Ukraina. Foto: Privat

Imorgon, torsdag, går flyget från Arlanda till Polen, där Christoffer möter upp sina vänner och kollegor inom organisationen, för att sedan åka konvoj in i Ukraina upp till Lviv där de kommer vara stationerade.

– Jag kommer bland annat att utbilda personal på plats, men även åka till ett flyktingläger i Polen för att se om jag kan hjälpa till på något sätt. Det här något jag brinner för, och som är otroligt viktigt. Det är krig i Europa, och det är min plikt att hjälpa till, som medmänniska, säger han.

Christoffer berättar också om situationen för landets husdjur, som nu plötsligt blivit hemlösa och söker skydd hos bland annat de frivilliga sjukvårdarna.

– Det finns väldigt många herrelösa hundar där nere, situationen är för jävlig för dem, de har haft ägare, men de har ju flytt. Vi hade en flock på omkring 20 djur som hängde med oss, och en hund fattade jag extra tycke för. Vi kallade honom Tucker, en liten kille på bara 2-3 år, han var med oss hela tiden ända tills vi åkte, och det var jättejobbigt lämna honom. Vi hade hundmat med oss ner, och vi handlar även på plats, men behovet är jättestort, förklarar han.

Den 28 augusti har Christoffer en biljett bokad hem till säkerheten i Sverige, men hans arbete tar inte slut där.

– Jag kommer att fortsätta jobba, fast hemifrån Sverige. Jag sänder också live på TikTok 5 dagar i veckan, och kommer även göra det från Ukraina, men i begränsad skala. Vi får inte glömma bort att kriget fortfarande pågår, trots att nyhetsrapporteringarna har tystnat.

För mer information om organisationen och om hur man kan hjälpa till läs HÄR. Där finns även länkar till Christoffers TikTok och Youtube där man kan följa hans arbete.

Publicerad 27 juli 2022 klockan 12:14

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 överlämnade under tisdagen pengarna som de samlat in till minne av deras vän, Benjamin. Foto: Camilla Lagerman

Många och starka känslor när Barncancerfonden besökte pojklaget: ”Fantastisk grej”

Lördagen den 1 oktober spelades fotbollscupen Benjamins minne, som var ett samarbete mellan IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 och LindeNytt. Syftet med cupen var att hedra och hylla lagets bortgångne vän Benjamin, som avled i cancer endast 10 år gammal. Under cupen samlade man även in 13 000 kronor till Barncancerfonden, som under tisdagen överlämnades till föreningens representant, Matti Tordsson.
– Jag vill verkligen tacka er från hela Barncancerfonden och från djupet av mitt hjärta för det som ni har gjort, sade han till pojkarna.

7 februari 2023 klockan 19:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Bengt Storbacka (S), oppositionsråd. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Storbacka: Vi behöver stärka vänortsarbetet

INSÄNDARE/DEBATT: Tänk om kommunen kunde skaffa en vänort i Ukraina, nu när Rysslands anfallskrig pågått i ett år. Det skulle vara ett symboliskt men mycket värdefullt steg.

7 februari 2023 klockan 14:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kvinna misstänkt för narkotikabrott

En kvinna i 25-årsåldern misstänks för narkotikabrott genom eget bruk.

17 medaljer till Frövi judo under helgens SM-tävlingar

I helgen hölls Judo-SM i Eriksdalshallen i Stockholm, där Frövi judo hade 27 anmälda starter. ...

bildspel Mersmak för lokal matmarknad efter lyckad premiär

Under lördagen var det premiär för matmarknaden "Pop-up en trappa upp" i centrala Lindesberg. Så fort dö...

Foto: Hasse Persson

Dubbel revanschlycka hos Lindlöven

Norrlandsturnén som avslutade årets första månad fick inget vidare slut, där det blev dubbla förluster. Unden söndagen fick Lindlöven chans till revansch då båda norrlandslagen gästade Lindehov för en riktig hockeyhelg. Lyckan i hemmalaget blev total när man lyckades att få med sig fem viktiga poäng till serien, varav en seger mot tabelltvåan.

5 februari 2023 klockan 19:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

bildspel Bildspecial: Sabaton fick arenan att koka

Inför en fullsatt arena intog det svenska metalbandet Sabaton scenen, och bjöd in publiken till en färgsprakande show. De hängivna fansen jublade och sjöng med i låtarna, något som skapade en närmast euforisk stämning i Lindesberg arena.

5 februari 2023 klockan 12:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kameraövervakningen har redan gett effekt
Sedan Lindbackaskolan togs i bruk höstterminen 2021, har det under skoltid förekommit upprepade fall av skadegörelse i lokalerna, varför Barn- och...
3 februari 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Gymnasieelever prisades för innovativa idéer
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ...
2 februari 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

I Sverige ska du kunna försörja dig själv på en arbetarlön
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med...
2 februari 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

LIBO´s hyreslägenheter på Kvarteret Gåsen i Lindesberg. Foto: LIBO

Hyrorna höjs med 4,4%: ”En kompromiss”

LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet var 8,67 procent. Nu har Hyresmarknadskommittén beslutat om en höjning med 4,4 procent, en höjning som börjar gälla från och med 1 januari 2023.

1 februari 2023 klockan 22:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson, arbetshandledare och Ethel Andersson, enhetschef på Daglig verksamhet. Foto: Jennie Einarsson

Fritidsbanken i Lindesberg firade femårsjubileum

Det har hunnit gå fem år sedan Fritidsbanken i Lindesberg öppnade på Norrtullsgatan 9 för allra första gången. Under åren har mängder med sport- och fritidsutrustning lånats ut. Enbart under förra året lånades hela 2140 prylar av olika slag ut till allmänheten. Detta firades på festligt vis med öppet hus och fika under onsdagen.

1 februari 2023 klockan 18:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lyckad premiäröppning av 37:an Regnbågen

Klockan 08:00 på onsdagsmorgonen slog 37:an upp dörrarna till sitt nya café på Lindesbergs lasarett, som under de...

Brons till Ida Eriksson på World Judo Tour i Portugal

Frövi judos mycket lovande talang, Ida Eriksson, knep ett brons vid helgens Grand Prix i portugisiska ...

Vass satsning av duon bakom Nya Snickerifabriken

Efter att cirkulärbutiken i Nya Snickerifabriken fått en kanonstart breddar ägarduon Rebecca Persson och ...

Annons

Arkivfoton: Camilla Lagerman

Oppositionen om majoritetens politik: ”Inget nytt”

INSÄNDARE/DEBATT: Majoritetens politik presenterades utan något nytt egentligen. Vi är t ex alla överens om Loppholmsbadet, men först ska avrinningen från stan renas genom en s.k. LOD-damm. Det ville inte L och M invänta förut. Nu förstår de att det är smart att göra saker i rätt ordning. Check på den!

30 januari 2023 klockan 11:34 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Dubbelarrangemang gav dubbelt LIF-jubel

Under söndagen var det åter dags för ett dubbelarrangemang i arenan. Både LIF-damerna och herrarna fick visa upp sig ...

Lindlöven fick en tuff norrlandsturné

Lindlövens andra norrlandsturné för serien bjöd på en dyster repris. Trots att det redan under båda matcherna såg ...

Supertalangen från Lindesberg är nominerad till Årets genombrott

Den 15 februari är det dags för Örebro läns första idrottsgala att gå av stapeln i ...

Förintelsens minnesdag livesänds på nätet

På fredagen uppmärksammas Förintelsens minnesdag i Lindesberg med en föreläsning av Bertil Oppenheimer och ...

Sommarens drömjobb öppet för ansökan

För tolfte året i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under ...

Axel Schylström och Charlie Eriksson gästar Lindesberg med showen Aldrig Ensam. Foto: Pressbild

Hyllad show om psykisk ohälsa till Lindesberg i vår

Melloaktuella Axel Schylström tar med sig vännen och grundaren av organisationen Aldrig Ensam, Charlie Eriksson, på en tabubrytande turné. Vårens första stopp blir i Lindesberg, där duon sätter upp showen Aldrig Ensam, som handlar om psykisk ohälsa.
– Det är tyvärr ganska sällsynt att killar pratar om det här, berättar Axel för LindeNytt.

25 januari 2023 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två anhållna efter inbrottet i Frövi: ”Greps i närområdet”
Vid niotiden i förmiddags kunde polisen gripa tre misstänkta gärningsmän i Frövi, misstänkta för att ha brutit sig in i Mariedals förskola och...
24 januari 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Dags att söka och nominera till kommunens stipendier
Nu har du möjlighet att söka eller nominera kandidater till Lindesbergs kommuns Byggnadspris, Kulturstipendium, Föreningsledarstipendium samt ...
24 januari 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Förskola stängd efter ”stökigt inbrott”
En förskola i Frövi håller stängt på tisdagen på grund av ett inbrott som upptäcktes vid sextiden på morgonen. Enligt polisen skall det fö...
24 januari 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-01-23

2023-01-23

2023-01-23

2023-01-22

2023-01-21

2023-01-20

2023-01-20

2023-01-19

2023-01-19

2023-01-18

2023-01-18

2023-01-17

2023-01-17

2023-01-17

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-02-08 05:37