Då man ser till framtiden

Folk pratar om att man ska leva i nuet. Men vilken tråkig krönika detta skulle bli om jag endast skriver om vad jag gör precis i detta nu. Istället blickar vi framåt och ser till 2016 och på vad som komma skall. Trots att 2016 kommer bli ett internationellt volleybollår, med OS i Rio och ny förbundskapten till damlandslaget, så är det en annan angelägenhet som jag vill diskutera.

Även om svenskar fortfarande är långt ifrån ett olympiskt spel så tror jag vi har något på gång i vår landslagsverksamhet. Herrlandslaget har det varit mycket prat om, inte minst under 2015 med tanke på EM-kvalet, men jag har en känsla av att det nu även är dags för damerna att ta ett steg framåt. En ny förbundskapten har anlitats i form av Ismo Peltoarvo och spelarmaterial finns det mer av än på länge. Vi har spikertvillingarna Lazic som spelat på högsta världsnivån under ett antal säsonger nu och börjar närma sig den absoluta toppen. Vi har Isabella Haak på högerkanten som endast behöver några år till innan hon också tillhör världseliten. För att inte tala om de andra kvinnliga spelare vi har ute som proffsspelare i Europa och på collegespel i USA. Fysik, utvecklingspotential och vilja finns det mer av hos de svenska kvinnliga volleybollspelarna nu än vad vi sett på länge. Det enda som oroar mig är den där passarpositionen. Hur Ismo Peltoarvo har tänkt att lösa den biten vet jag inte men han har där en riktigt tuff nöt att knäcka. Lyckas han dock med det så kan 2016 bli början på något riktigt stor för svenska damlandslaget.

Det går framåt för svensk landslagsvolleyboll men olyckligt nog ser det väldigt glest ut bakom den absoluta toppen. Vi har endast åtta lag i damernas elitserie, ytterst få av dessa med fulla trupper, och jag är tveksam till att vi kommer få se tio lag i serien till hösten heller. Det jag därmed önskar mig av 2016 är det som ligger mig närmast hjärtat. Jag vill se en ökad mängd volleybollspelare i Sverige. Att få se ett välspelat OS eller ett svenskt landslag som går framåt är visserligen väldigt glädjande men det är inte lika väsentligt för utvecklingen av volleybollen i vårt land. Jämfört med 2014 fick vi se en liten förbättring på Junior-SM 2015 med lite fler kvalande lag. Men antalet ungdomslag i Sverige har gått ner stadigt det senaste decennierna och på herrsidan finns det egentligen inte längre någon anledning att ha ett kval längre då alla anmälda lag kommer med i slutspelet. Ser man till Riksidrottsförbundets senaste statistik så har vi dock en enastående förbättring inom volleybollen där antalet utövare har mer än dubblats mellan 2012 och 2013, från 8 944 utövare till 21 261. Jag väntar fortfarande på statistiken om 2014 för att se om fenomenet beror på den stora mängden barn som börjat med kidsvolley eller om det endast är en felräkning av RF.

Jag hoppas nu innerligt att alla svenska volleybollklubbar under 2016 kan inse att det är här alla deras resurser ska läggas. Spendera inte era pengar på att köpa in en extra utländsk spiker, för som vi kan se på trenden i landet så är detta inte medlet för långsiktig framgång. Den där spikern kanske tar hem ett SM-guld åt klubben och kortsiktigt kan jag förstå att det är vad man vill ha. Men fortsätter trenden inom vår idrott i samma riktning som den gjort de senaste decennierna så finns det snart ingen titel kvar att vinna. Här vill jag prisa Sollentuna som ofta ställer upp med ett elitlag utan utländska proffsspelare och får resultat därefter. Men ser man till mängden spelare de har i sin klubb så gör de stordåd. Investera i barnen som funnit vår idrott, lägg resurserna på att hitta ledare så de kan fortsätta spela, bry er inte om hur bra eller dåliga de är eller blir, låt dem spela. Ta med dem på så mycket elitmatcher som möjligt, låt dem få förebilder inom idrotten, personer de vill efterlikna och på så sätt får de en show värd att komma tillbaka till. Någonstans bland alla de barn som idag knappt förstår vad ordet bagger betyder finns nästa Marcus Nilsson, nästa Bengt Gustafsson eller nästa Isabelle Haak. Det gäller bara att vi ser till att de får chansen att uppnå sin potential. Och skulle det mot förmodan vara så att ingen av de barn som idag håller på med volleyboll någonsin blir en världsstjärna så spelar det egentligen ingen större roll. Har vi gett dem ett intresse för livet så kan volleybollen vara nöjd med det.

Publicerad 3 januari 2016 klockan 18:09

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala ...

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust med två matcher kvar
Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en ...
13 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, där man i sin tur fick ta del av en ren utklassning. 7-0 syntes på poängtavlan när slutsignalen tog ton. En hyllningsmatch som den stora supporten Ernst Röös, nog är mycket stolt över.

3 mars 2021 klockan 21:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-01-30

2021-04-13 09:54