Nu är det dags för de nya sedlarna att få göra entré, mynten får dock vänta till 2016. Till sedelsamlingen tillkommer en 200-kronorssedel, vilken man använder för att effektivisera kontohanteringen, berättar Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner. Under oktober finns det möjlighet, på 29 olika orter i landet, att man får en tvåhundring i handen. Och en av dessa orter är just Lindesberg.
De sedlar som vi idag kan hitta i vår plånbok har börjat samla på sig några år på nacken, och med säkerheten i fokus träder nu en ny samling sedlar in i bilden.
– De sedlar vi har i dag är i grunden 30 år gamla. Säkerhet är den främsta anledningen till varför sedelbytet sker. Det är inte så att pengarna idag är osäkra, vi har väldigt lite förfalskningar i Sverige, men Riksbanken vill uppgradera säkerheten så att förtroendet för sedlar ska fortsätta vara högt, berättar Cecilia Jeffner, VD vid Bergslagens Sparbank.
Från och med idag är den nya 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedeln giltiga medan 100-lappen och 500-kronorssedeln får vänta på sin uppdatering till den tredje oktober 2016. Att man inför 200-kronorssedel och en 2-krona är för att man vill effektivisera kontohanteringen.
– Med dessa två valörer kommer det att gå åt färre sedlar och mynt, förklarar Cecilia.
Bankomat AB, som äger och driver alla Sveriges bankomater, har valt ut just Lindesberg som en av de testorter som kommer att vara först med 200-kronorssedeln. De nya sedlarna testas i ett 80-tal uttagsautomater på 29 olika orter. Men vi får vänta några dagar till innan chansen att få en 200-kronorssedel i handen finns.
– Vi har fått veta att de nya sedlarna inte kommer till automaten förrän någon gång nästa vecka, så det är ingen idé att ta ut några pengar än, även om man nu är väldigt nyfiken på att se hur de ser ut, säger Jeffner.
För att på lättast och smidigast sätt göra sig av med sina gamla kontanter är att handla upp dem. Men även Bergslagens Sparbank kan hjälpa sin kunder på den fronten.
– Vi byter inte in gamla sedlar mot nya, men vi tar emot de för att sätta in i banken på konto. Eller till exempel växla till postväxlar istället. Anledning är att vi vill minska kontanthanteringen, mycket på grund av risk för rån, så med anledning av det så förordar vi inte att man förvarar stora mängder kontanter hemma.
Men än behöver man inte så bråttom. Cecilia fortsätter:
– Dels för att man har ända till den 30 juni 2016 på sig innan 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna blir ogiltiga, dels önskar vi inte att folk går runt med en massa kontanter i onödan på grund av rånrisken.
– Det är därför vi förordnar ett naturligt skifte genom att handla med de istället. Sedan ser vi gärna att vi i fortsättningen inte ska behöva använda så mycket kontanter alls. Det finns idag en mängd alternativ till kontanter, inte bara betalkort utan även till exempel Swish; där du betalar eller för över pengar via mobiltelefonen. En jättebra funktion!
Jag vill också tipsa om att Riksbanken har skapat appen ”Kolla pengarna”, där information om sedelbytet finns. Appen fungerar även som stöd för synskadade – med appens hjälp går det att scanna in en sedel och få valören uppläst.