Dansk seger när LIF Lindesberg arrangerar landskamp

Det blev kamp in i det sista när de fyra landslagen i U19-klassen gästade Lindesberg Arena. De tre dagarna bjöd på en hög nivå av handboll av fyra lag som nästa vecka spelar VM i Kroatien. Av de fyra trupperna så var det Danmark som visade sig starkast i uppladdningen och blev även laget som tog hem den gyllene bucklan efter en finalseger mot Egypten.
– Det har varit tre riktigt bra dagar i Lindesberg, meddelar William Enoch Dalby.

Flera av världens bästa handbollsspelare i 19-årsåldern samlades i Lindesberg Arena under veckans tre första dagar. Scandinavian Open Championship skulle avgöras, vilket även blev den sista finslipningen inför nästa veckas VM-mästerskap i Kroatien. Totalt bjöds det på sex matcher med VM-trupperna från Danmark, Norge, Egypten och självklart Sverige.

När onsdagens finalmatcher närmade sig så stod det klart att Danmark och Egypten var de två lag som utmärkte sig högst. Båda lagen tog sig obesegrade genom måndagens och tisdagens drabbningar, där de passande nog fick möta varandra under onsdagen.

Efter att varit det överlägsna laget under de två första dagarna, så fick Danmark även den bästa inledningen under onsdagen. Trots dubbla utvisningar vid 15 minuters markeringen, så övertygade danskarna med dubbla mål medan Egypten hade problem att ta sig förbi det röda försvaret.

Däremellan hade målvakten Simon Meinby Lundorf, tillhörande Mors-Thy Håndbold, en egen storshow i målet. Med flera stora räddningar så var det bara fåtalet bollar som kom åt målnätet i slutet av den första halvleken.

Danmarks målvakt Simon Meinby Lundorf var omutlig i målet. Foto: Hasse Persson

Trots att Danmarks kvicka speltempo gick ner sig någon växel i den andra halvleken, där antalet tekniska fel ökade, så blev det en rödvit seger i årets SOC. Egypten höll samma spel som i tidigare halvlek, men fick ännu en gång problem med den danska målvakten mot halvlekens slut.

– Det har varit tre riktigt bra dagar i Lindesberg, där vi har fått göra en riktigt fin upprepning inför nästa veckas VM. Att ta tre segrar de här dagarna var riktigt härligt, det lägger mycket vikt till att vi kan gå hela vägen. Trots de bra matcherna som vi gjort den här veckan så har vi mer att visa. Vi går för VM-guld och jag tror nog att vi kommer att stärka oss ytterligare när vi kommer till Kroatien, berättar Danmarks stora målskytt William Enoch Dalby direkt efter matchen.

Danskarna var överlägsna i arenan under turneringen. Foto: Hasse Persson

Sverige blir turneringstrea efter odramatisk seger mot Norge
Medan de obesegrade Danmark och Egypten möttes i ett mästarmöte om SOC-trofén, så avslutades de tre dagarna med att Sverige och Norge gjorde upp om slutställningens tredje plats. Inget av de två lagen hade någon seger med sig, vilket garanterat skulle ändras innan turneringens slut.

Det svenska landslaget står med fjolårets EM-silver och har haft en tuff turnering under de två inledande dagarna. Förutom att Danmark var snäppet bättre under måndagen, så gav man Egypten en jämn kamp dagen efter. Svenskarna inledde med 5-1 men fick problem i matchens andra halva där de röda korten uppstod, vilket gav Egypten ett vinnande försprång när matchens sista halvtimme skulle spelas.

Till onsdagens möte blev det däremot mindre dramatiskt. Norge bjöd på den vassaste inledningen med 2-0, men hämtades upp på mindre än minuten. Därifrån kunde Sverige utöka till en solklar seger, även om det finns små detaljer att slipa på inför VM-spelet.

– Det var väldigt skönt att få avsluta turneringen med en vinst. Det blev lite tufft i de två första matcherna, men vi fick till det idag istället, berättar truppens stora målgörare Axel Månsson.

Axel Månsson dundrade in mål under turneringen och blev snabbt en publikfavorit i Lindesberg. Foto: Hasse Persson

– Det har kanske inte varit någon optimal uppladdning med sommarledigheter mitt i det hela. Däremot tycker jag att vi har blivit bättre med varje match. Första matchen var en total katastrof, sedan gjorde vi det lite bättre i gårdagens match och idag fick vi till både försvar- och anfallsspelet. Nu till VM-spelet ska det bara bli roligt att få fortsätta vidare på det som vi avslutade med idag, fortsätter Månsson.

Även landslagets förbundskapten, Björn Sätherström, håller med om att spelet har gått framåt med de tre dagarna. På tisdag gör laget sin första träning i Kroatien, medan den första VM-matchen spelas under onsdagen där Iran står för det första motståndet. Med SOC till handlingarna så meddelar även förbundskaptenen att de har haft ett trevligt besök i Lindesberg:

– Det har varit fantastiskt bra förutsättningar. Bra boende, bra mat och fina träningsmöjligheter, vi har haft jättebra dagar här! Jag kan faktiskt inte gnälla på någonting. Vi har dessutom fått ett jättefint mottagande av delegationen och av alla lagvärdar, så det känns superbra. Frågar landslaget om att spela här igen så säger jag inte emot.

Svenska U19-truppen 2023. Foto: Hasse Persson

Resultat Scandinavian Open Championship 2023
Måndag 24/7
Egypten-Norge: 35-34 (16-15)
Sverige-Danmark: 30-38 (13-20)
Publik: 768 personer

Tisdag 25/7
Norge-Danmark: 33-35 (11-18)
Sverige-Egypten: 24-28 (12-13)
Publik: 660 personer

Onsdag 26/7
Danmark-Egypten: 30-28 (18-13)
Sverige-Norge: 37-32 (17-13)
Publik: 484 personer

Sluttabell:
1. Danmark (3 segrar, 0 förluster)
2. Egypten (2 segrar, 1 förlust)
3. Sverige (1 seger, 2 förluster)
4. Norge (0 segrar, 3 förluster)

Publicerad 26 juli 2023 klockan 15:36

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lindeskolans gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

Gymnasiechefens och fackförbundets svar efter kritiserad granskning

Efter att LindeNytt publicerat uppgifter ur ett pressmeddelande från fackförbundet Sveriges Lärare i förra veckan, fick redaktionen ta emot massiv kritik från Lindeskolans medarbetare då man menade att LindeNytt gått ut med falska siffror. Det man från skolans håll menade var de korrekta siffrorna var en undersökning gjord av Skolverket, medan det vi publicerat var en bearbetning gjord av Sveriges Lärare där man räknat in andra parametrar och således kommit fram till andra resultat. Det handlar alltså om två olika undersökningar, med olika resultat.

11 december 2023 klockan 16:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Både Lindlöven och Skövde gjorde sig klara för Allettan innan söndagens möte i Lindehov. Skövde plockade fyra poäng mot Lindetruppen under HockeyEttan men lagen möts vid dubbla tillfällen i Allettan. Revansch då? Foto: Hasse Persson

Förlust i serieavslutningen: Nu väntar Allettan

Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran är däremot viktig nog för en trupp idrottsmän, men trots en förlust mot serievinnaren Skövde så kan Lindlöven ladda om. Söndagens hemmamatch blev ingen succé men den 28:e december börjar allvaret på riktigt.

10 december 2023 klockan 21:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nytt rekord: Frövi judos damer svenska mästare för sjunde året i rad

Under lördagen avgjordes årets upplaga av Lag-SM i judo, som den här gången hölls i...

Bråda dagar för vitvaruhandlare när hemelektronik flyttar in

Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon p...

bildspel Första hyreskontrakten klara för gamla Kristinaskolan

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu ...

Fotograf: Patrik Svedberg

Man i 60-årsåldern döms till fängelse för grov våldtäkt mot barn

Den man i 60-årsåldern från Lindesbergs kommun, som i juni frikändes från åtal gällande grov våldtäkt mot barn, har nu dömts till fängelse i 6 år och 6 månader vid Göta Hovrätt. Mannen ska dessutom betala 640 000 kronor i skadestånd till offret.

7 december 2023 klockan 09:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlöven plockade full poäng mot Falu IF under säsongens HockeyEtta. Onsdagens seger välkomnade Lindetruppen till Allettan fram mot våren. Arkivfoto: Hasse Persson

Lindlöven är klara för Allettan

Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon Falu IF, där man efter en stark tredje period avgjorde poängjakten. Trots att det första delmålet är avklarat så kom tråkiga nyheter från Lindlöven under torsdagen, där två toppspelare spelare är aktuella.

7 december 2023 klockan 12:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Mer pengar från Lions till behövande i svåra juletider
På onsdagen fick Linde bergslags församling ett välbehövligt tillskott till kassan inför den stundande julen, när Lions Club Lindesberg lämnade...
6 december 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

RÖL:s avvecklingsplan: 80 varv runt jorden
INSÄNDARE/DEBATT: Ta ansvar Andreas Svahn, Bechet Barsom och Jenny Steen!
6 december 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Julandan i fokus när Rejmes och Lindlöven slår sig ihop: ”Antalet utsatta blir bara fler”
Lördagen den 16 december bjuder Rejmes och Lindlövens IF in till ett gemensamt event för att sprida julstämning inför högtiden. Under dagen ...
5 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

”Vaffö gör di på detta vis?”

INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HS) att utifrån utvecklingsplanen återkomma till nämnden med ”En plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp vid Lindesbergs lasarett.” För specialistmottagningar vid Lindesbergs och Karlskoga lasarett planeras koncentration av hela eller delar av mottagningarna till USÖ. Redan nu har halvering av IVA-platser samt begränsning av verksamhet vid laboratoriet och röntgen genomförts vid Lindesbergs lasarett. Lasarettets kök föreslås övergå från att laga maten till att få paketerad mat två gånger i veckan från USÖ. Politikerna i HSN har alltså beslutat att Hälso-och sjukvårdsförvaltningen ska ta fram planer som framför allt påverkar länsinvånarna i norra länsdelen med begränsningar i bassjukvården.

5 december 2023 klockan 10:22 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Gymnasiet får dåligt betyg – 37 procent utan examen

Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

4 december 2023 klockan 15:29 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Förlust under Lindlöven och Libos familjedag

Trots en trevlig stämning i Lindehov, så blev det desto bittrare på isen. Med tre insläppta mål i boxplay fö...

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. ...

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter ...

Stråkvana elever och lärare från Kulturskolan Garnalia. Foto: Privat

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella föreningen Spelrum in till Världsmusikkonsert. Programmet är laddat med allt från finsk polka till arabisk och latinamerikansk musik.
– Det blir verkligen blandad musik – och riktigt bra musik dessutom. Det är bara hitlåtar, så det kommer att bli väldigt kul, säger orkesterledare Anna Johansson.

1 december 2023 klockan 13:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, ...

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg...

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig ...

Bortaförlust i säsongens första straffläggning

Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad ...

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är ...

Anders Persson (LPO), Tom Persson (SD), Tomas Klockars (M), Sanna Jansson (L) och Markus Lundin (KD). Foto: Camilla Lagerman

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”

Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att kunna få en budget i balans. Detta efter att årets kommunbudget går mot ett underskott om 8,4 miljoner kronor, mot prognostiserade 11 miljoner i plusresultat.
– Vi kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut framöver, säger Tom Persson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.

28 november 2023 klockan 15:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott
Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige ...
28 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-...
27 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet
Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna...
27 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-26

2023-11-26

2023-11-26

2023-11-25

2023-11-24

2023-11-24

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-21

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-11 17:45