Inför ett val är det alltid mycket snack och löften – men hur är det med ”verkstaden” i efterföljande mandatperiod? I en debattartikel jämför Göran Gustavsson, Fp, politikernas löften med skolans betygsystem: ”Lek med tanken att alla som börjar skolan skulle få sina betyg före terminstart genom att få berätta om allt de tänker göra under nästa läsår.”
DEBATT: Den 14 september bestämmer Du vem som ska bestämma i Riksdagen, Landstings-fullmäktige och kommunfullmäktige. Alla vill ha just din röst och man överträffar varandra med olika budskap.
En av de viktigaste frågorna är skolan som är ett lärande inför vuxenlivet och ett framtida arbetsliv. Lek med tanken att alla som börjar skolan skulle få sina betyg före terminstart genom att få berätta om allt de tänker göra under nästa läsår. Bäst betyg skulle de få som kunde överträffa alla andra med vad de tänker göra. Och la man sen till att man ansåg alla andra hade sämre förutsättning än man själv, då var man oslagbar. Nej det förstår var och en att det inte skulle fungera.
Så innan du lägger din röst, tänk då över, en extra gång, vilket parti som står upp för skola, vård och omsorg, arbete och bostad, värdig äldreomsorg. Och hur de agerar i dessa frågor mellan valperioderna.
Alla människor har olika förutsättningar i livet. För en del kan alla teoretiska skolämnen gå som en dans, för andra vara mer arbetsamma. Man kan bli skoltrött och då behövs tillräckligt med lärlingsplatser för att man på ett tidigt stadium ska kunna känna sig för hur arbetslivet är. Ingen ska behöva lämna skolan utan att kunna läsa, skriva, och räkna. På sikt behöver skolan bli statlig, utan styre av amatörpolitiker. Tänk om man skulle ha ett kommunalt polisväsende och de lokala politikerna skulle få bestämma vilken typ av brott man skulle bekämpa. I vissa kommuner skulle brottsligheten bli skyhög och i andra mycket lägre, beroende på hur kommunpolitikerna prioriterade. Samma sak är det med skolan. Det går inte att få ett likvärdigt resultat mellan kommuner med olika prioriteringar, när kommunerna har möjlighet att själv göra dessa.
Alla blir vi äldre och en dag blir vi oftast beroende av andra och är du inte nöjd så måste du kunna byta och få en annan aktör som hjälper dig. Lagen om valfrihet (Lov), som förnärvarande är frivillig för kommunpolitikerna att införa, ska alla ha tillgång till oavsett var du bor. Om du känner dig osäker på vad du tycker och vilket betyg du vill ge politikerna den 14 september i form av din röst, gör en test på någon valkompass på nätet. De ger dig en trevlig överraskning på vad du tycker i olika politiska frågor!
Göran Gustavsson
Ordförande i Folkpartiet Liberalerna i Lindesberg