Inför ett val är det alltid mycket snack och löften – men hur är det med ”verkstaden” i efterföljande mandatperiod? I en debattartikel jämför Göran Gustavsson, Fp, politikernas löften med skolans betygsystem: ”Lek med tanken att alla som börjar skolan skulle få sina betyg före terminstart genom att få berätta om allt de tänker göra under nästa läsår.”
DEBATT: Den 14 september bestämmer Du vem som ska bestämma i Riksdagen, Landstings-fullmäktige och kommunfullmäktige. Alla vill ha just din röst och man överträffar varandra med olika budskap.
En av de viktigaste frågorna är skolan som är ett lärande inför vuxenlivet och ett framtida arbetsliv. Lek med tanken att alla som börjar skolan skulle få sina betyg före terminstart genom att få berätta om allt de tänker göra under nästa läsår. Bäst betyg skulle de få som kunde överträffa alla andra med vad de tänker göra. Och la man sen till att man ansåg alla andra hade sämre förutsättning än man själv, då var man oslagbar. Nej det förstår var och en att det inte skulle fungera.
Så innan du lägger din röst, tänk då över, en extra gång, vilket parti som står upp för skola, vård och omsorg, arbete och bostad, värdig äldreomsorg. Och hur de agerar i dessa frågor mellan valperioderna.
Alla människor har olika förutsättningar i livet. För en del kan alla teoretiska skolämnen gå som en dans, för andra vara mer arbetsamma. Man kan bli skoltrött och då behövs tillräckligt med lärlingsplatser för att man på ett tidigt stadium ska kunna känna sig för hur arbetslivet är. Ingen ska behöva lämna skolan utan att kunna läsa, skriva, och räkna. På sikt behöver skolan bli statlig, utan styre av amatörpolitiker. Tänk om man skulle ha ett kommunalt polisväsende och de lokala politikerna skulle få bestämma vilken typ av brott man skulle bekämpa. I vissa kommuner skulle brottsligheten bli skyhög och i andra mycket lägre, beroende på hur kommunpolitikerna prioriterade. Samma sak är det med skolan. Det går inte att få ett likvärdigt resultat mellan kommuner med olika prioriteringar, när kommunerna har möjlighet att själv göra dessa.
Alla blir vi äldre och en dag blir vi oftast beroende av andra och är du inte nöjd så måste du kunna byta och få en annan aktör som hjälper dig. Lagen om valfrihet (Lov), som förnärvarande är frivillig för kommunpolitikerna att införa, ska alla ha tillgång till oavsett var du bor. Om du känner dig osäker på vad du tycker och vilket betyg du vill ge politikerna den 14 september i form av din röst, gör en test på någon valkompass på nätet. De ger dig en trevlig överraskning på vad du tycker i olika politiska frågor!
Göran Gustavsson
Ordförande i Folkpartiet Liberalerna i Lindesberg
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling och förtätning.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.