ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Debutåret över – Tobias blickar framåt: ”Vi ska ha höga ambitioner”

Första säsongen på LIF Lindesbergs tränarbänk blev inte vad det var tänkt. Men Tobias Pettersson är inte den som kastar in handduken. I en lång intervju berättar tränaren om misslyckandet, framtida mål och den talangboom som LIF nu går igenom.

Allsvenskan tog slut för lite mer än en månad sedan. För LIF Lindesberg blev det inget kvalspel uppåt i seriesystemet, likt säsongen innan och likt den målsättning som klubben satt. Istället blev säsongen 2016-17 ett mellanår, kantat av varierande resultat och kamp i tabellens mittenskikt.

Förklaringarna till varför det aldrig lossnade var många. Nu har viss tid passerat och arbetet med att bygga om från grunderna har redan hunnit en bra bit. Men samtidigt som spelarnamn presenteras lever minnena från den gångna säsongen kvar, inte minst hos Tobias Pettersson. Tränaren gjorde sitt första år på LIF:s tränarbänk och försöker att summera en lång säsong.

– Det första som kommer upp är att vi hade en målsättning och förväntningar om att nå kvalspel som förra året. Det klarade vi inte av och det är ett misslyckande så klart, inleder Tobias som menar att det var formsvackan efter julvilan som fällde laget.

– Den här hösten var i paritet med förra hösten, om vi ska jämföra det så. Det var väl snarare så att vi inte fick det att lyfta efter jul och det gjorde att vi missade kvalplatsen. Vi tappade häng på topplagen och ju längre in på säsongen man är desto svårare är det att hämta ikapp. Vi kom aldrig tillbaka tabellmässigt…

Efter en pigg säsongsupptakt med fyra vinster på de sex första matcherna tappade LIF snabbt fart. Laget etablerade sig hastigt och mindre lustigt som ett mittenlag, en placering som laget höll fram till slutet. Dessutom hade brandgult problem att mäta sig med de lag som slogs i tabellens toppskikt.

– Det som saknades är precis det som ofta skiljer ett topplag från ett längre ner – en form av jämnhet och en högre lägstanivå. Vi har ju haft en alldeles för låg lägstanivå och saknat stabiliteten i våra prestationer. Vi har inte lyckats prestera bra handboll tillräckligt många gånger, tyvärr har svackorna och djupdykningarna kommit för ofta, analyserar Tobias.

Om ungdomslagens framgångar: ”Det ser oförskämt bra ut”

Debutåret är avverkat för Tobias Pettersson. Nu blickar det unga tränarlöftet istället fram mot nya utmaningar, med LIF Lindesberg som fortsatt uppdragsgivare. Den brandgula truppen samlades tidigare den här veckan för att återuppta träningen och redan nu har stora delar av lagbygget fallit på plats.

Nio spelare står i dagsläget under kontrakt. Så sent som i fredags säkrades den kanske hittills tyngsta signaturen, i form av målmaskinen och niometerstalangen Jesper Nilsson. Men samtidigt som spelartruppen börjar att ta skepnad är det mer oklart på tränarbänken. Assisterande tränaren Stefan Doverhagen har valt att kliva av, samtidigt som LIF-ikonen och klubbens fystränare sedan årtionden tillbaka Micael Nelson också lämnar.

– Där är ju luckor som ska fyllas på ett eller annat sätt. Vi försöker att få in folk för att stärka upp ledarstaben med olika typer av kompetenser, berättar Tobias Pettersson som ser lugnt på lagbygget.

– Det är inget som oroar mig. Jag är helt övertygad om att vi kommer ha en spelartrupp som är slagkraftig på en Allsvensk nivå nästa säsong.

De två nya namnen in i LIF Lindesbergs seniortrupp har så här långt hämtats från de egna leden. Både Fredrik Karlsson och Axel Rämhed har skrivit på sina första A-lagskontrakt. Det är samtidigt inget som förvånar. Den som följt LIF:s ungdomsverksamhet de senaste åren har kunnat se pojklag, flicklag och juniorer nå enorma framgångar på USM.

– Ja, det ser ju oförskämt bra ut! Framförallt med en stor mängd spelare och stort urval, som är en förutsättning för att man ska få en kvalitet. Juniorlaget har gjort fantastiska resultat i år och det är ett kvitto på att det finns kvalitet där, konstaterar Tobias.

Lyfter upp juniorerna: ”Ett jätteläge att slussa in så många som möjligt”

Under våren och sommaren får tränaren alltså minst två ungdomsspelare in i sin A-trupp. Axel Rämhed och Fredrik Karlsson fick redan den gångna säsongen flera chanser i Allsvenskan, där även spelare som Karl Zetterlund och Christoffer Thor testades. Juniorernas frammarsch är en fortsättning på LIF:s arv med att ta tillvara på egna talanger.

– Det är en filosofi som föreningen har jobbat efter under hela sin existens. Det finns ingen anledning att ändra på det, för jag tror också på den tanken. Just med hur det ser ut underifrån är det här ett jätteläge för LIF att slussa in så många som möjligt i seniorhandbollen, berättar Tobias Pettersson som också poängterar att steget mellan juniorspel och A-lag är stort.

– Det är den utmaningen som vi står inför närmast. Och det är inte bara jag som jobbar med de här killarna, det är många ledare som är inblandade och vi ska tillsammans skapa så bra förutsättningar som möjligt för de yngre killarna att kunna ta steget. Samtidigt måste vi också prestera bra resultat i det korta perspektivet. Det är en stor utmaning, att hitta balansen mellan kort- och långsiktighet.

För även om ungdomssatsningen görs för framtiden är det här och nu som LIF Lindesbergs A-herrar måste leverera. Publik, sponsorer och övriga som engagerar sig kräver framgång på planen. Där lyckades laget inte nå upp den gångna säsongen. Men mitt i besvikelsen fanns det stunder då LIF blixtrade till, med ett spel som visade att kvaliteten fanns där.

– Även om vi misslyckades med vår målsättning i år höll vi ju inte direkt på att åka ur. Poängmässigt var vi inte så långt efter tidigare år heller, vi är inga hästlängder från målsättningen om kvalspel. För även om säsongen var blek ska man inte glömma att vi gjorda många bra saker, poängterar Tobias.

Han håller samtidigt inte igen med att LIF siktar klart högre upp än den åttondeplats som blev fallet den här våren. Ledningen är överens på den punkten och LIF Lindesberg har uttalat att sommaren ska bli något av en nystart. Bergslagens brandgula stolthet siktar fortsatt högt, detsamma gäller för Tobias.

– Självklart vill vi bli bättre. Vi hade en hög ambition den här säsongen och vi ska ha höga ambitioner även nästa säsong. Exakt vad det blir för målsättning har vi inte spikat, men finns ingen anledning att sänka ambitionsnivån.

Publicerad 26 april 2017 klockan 18:50


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Dagens insats går till Global Evolution som trots startgalopp flyger fram till en säker seger. Detta var en av Timo Nurmos och Jorma Kontios fem dagssegrar tillsammans. Foto: Timmy Lundegård

Nurmos är tillbaka som Fornabodamästare

Under årets travsäsong på Fornaboda så har Fornabodas flerfaldiga tränarchampion, Timo Nurmos, hållit en låg profil. Till säsongens åtta färdigkörda tävlingsdagar har stallet enbart gästat Lindesberg med tre hästar. Allt ändrades när den nionde tävlingsdagen tog fart, där Solvallastallet var tillbaka på Fornaboda och åkte hem med fem segrar på sex starter.

21 juli 2024 klockan 21:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

När Francesco Zet gästade vinnarcirkeln på Fornaboda så var publiken snabba med att omringa rektangeln på publikplats där hästen får skritta av sig. Både kusken Örjan Kihlström och tränare Daniel Redén var nöjda med prestationen. Foto: Timmy Lundegård

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjärnan var på plats och levererade för sin publik som fick applådera in den snabba hingsten till seger i Bergslagsloppet. Med Francesco i vinnarcirkeln så blev avskrittningsområdet omringat av Bergslagens travfans som på väldigt nära håll fick se en elithäst i sitt esse.

3 juli 2024 klockan 23:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade ...

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana

På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med ...

bildspel Hovsta tog de viktiga poängen under måndagen

Med förlust mot Skyllberg under torsdagen så fick IFK Lindesberg göra sig i ordning för det sista topplaget i ...

IFK Lindesberg kämpade bra under den första halvleken mot Skyllberg och såg även ut att kunna jämna ut ställningen inför den andra halvan. Många psykiska mål släpptes in och istället fick hemmalaget ta emot sin sjätte raka förlust. Foto: Timmy Lundegård

Mycket tung förlust för IFK Lindesberg

Det är tungt hos IFK Lindesberg. Under torsdagskvällen kom den sjätte raka förlusten för den unga truppen som ännu är rejält drabbat av skador och sjukdomar. Hemmalaget såg stridsvilliga ut inför den andra halvleken men visade inte alls samma motivation som vid den tidigare upphämtningen mot Örebro. Med flera raka förluster mot seriens tuffaste gäng så blir det allt svårare att kämpa sig tillbaka.

14 juni 2024 klockan 00:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Senaste hemmaförlusten blev den första på länge för IFK Lindesberg. Grabbarna visade däremot en fortsatt kämparvilja i ett hopplöst läge och kommer behöva göra en bra match på torsdag. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-Skyllbergs IK: ”Vi ska göra ett hårt jobb”

IFK Lindesberg är på väg ut ur en mycket tung period i spelschemat. På kort tid har det skadedrabbade laget fått möta seriens bästa lag i tabellen, där förlusttrenden har stigit. Enbart två lag saknas innan Lindelaget får börja möta tabellens nedra regioner. På torsdag gästas Fritidsbyn av tabellfemman Skyllberg innan spelschemats tuffa period avslutas med möte mot tabellfyran.

12 juni 2024 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Rivstart för rallyduo i jakten på SM-guldet
Spänningen stiger efter att den fjärde deltävlingen i Svenska Mästerskapet i rally 2024 avgjordes i Tierp. I sin Mitsubishi Mirage var Kim Nydén ...
12 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Amanda och Elin tog silver vid historiskt Kata-EM
Kata-EM i Sarajevo blev ett historiskt mästerskap, då den Europeiska Judo Unionen för första gången godkände adaptiv kata som en officiell klass...
11 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer
Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ä...
11 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mycket priser delades ut till de nio vinnarna under Fornabodas årliga Nationaldagstrav. Förutom de klassiska vinnarrosetterna så fanns det även priser från Kotten & Co, EnglunDesign och Lindesbergs Nya Gummiverkstad. Genrebild. Foto: Timmy Lundegård

Snabba upplopp under Nationaldagstravet

Trots en travdag med vissa förseningar och oklart väder, så blev det en lyckad dag på Fornabodas årliga Nationaldagstrav. Värmlandskuskarna Björn Goop och Per Nilsson körde till sig varsin dubbelseger, medan Olle Alsén stod för dagens snabbaste avslutning med Hemisphere som gick från sist till seger på upploppet.
– Segerkänslan kom först i mitten på upploppet, berättar Olle.

6 juni 2024 klockan 21:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av Trollrallyt gick av stapeln under nationaldagen. Ett trettiotal modiga lådbilsförare begav sig ner för banan i jakten om att bli den snabbaste föraren.
– Det känns som att barnen tycker det är roligt och att de uppskattar det, konstaterar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.

6 juni 2024 klockan 12:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den ...

bildspel Världseliten gjorde upp om titlarna utanför Lindesberg

Under den gångna helgen samlades världseliten inom orienteringsskytte i Munkhyttan, strax utanför ...

Nykomlingarna bröt IFK Lindesbergs segersvit

Under torsdagskvällen bröts IFK Lindesbergs långa segersvit på hemmaplan inom Division 5, där det slutade med...

Trots ett tidigt 0-1, så slutade den senaste hemmamatchen med seger. Då mot det rutinerade IFK Örebro, nu gästas Fritidsbyn av nykomlingarna Ett Fyra. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-BK Ett Fyra: ”Gäller bara att få allt att sitta”

Det är ett skadedrabbat men hemmastarkt IFK Lindesberg som tar emot nykomlingarna BK Ett Fyra under torsdagen. Även om bortamötet mot topptippade Laxå slutade med en 4-0-förlust, där IFK Lindesbergs skadebänk var en stor orsak till förlusten så är det optimistiska tankar från hemmalaget.
– Vi är ett bra lag, det gäller bara att få allt att sitta, säger Martin Eriksson.

22 maj 2024 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna

Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden ...

bildspel Anna Bernholm hyllades under Judofestivalen

Efter en lång och mycket framgångsrik karriär som en av världens bästa kvinnor inom judon, bestämde sig Anna ...

bildspel Judofestivalen slog nytt rekord – igen

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer...

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda

Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på ...

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer ...

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang

Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett ...

Hemmasegrarna fortsätter för IFK Lindesberg som snart har passerat ett år utan serieförlust på hemmaplan. Under torsdagen blev det en skön seger mot IFK Örebro. Foto: Timmy Lundegård

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots ett tidigt 1-1 så hittade de gästande örebroarna flertalet målchanser, samtidigt som IFK Lindesberg kämpade för att få bollen närmare mittlinjen. Mot den andra halvleken tog hemmalaget kontroll över matchen och avgjorde med två avslutande mål.
– Momentumet ändrades väl nästan direkt i den andra halvleken, säger Loke Laurberg.

10 maj 2024 klockan 14:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern
Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från varandra efter en jämn målgång. Under ...
9 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen
Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle ...
2 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong
På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordmånga tävlingsdagar körs på Fornaboda ...
30 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-26

2024-04-24

2024-04-15

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-05

2024-04-03

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-25

2024-03-20

2024-03-18

2024-03-17

2024-07-23 02:07