ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Debutåret över – Tobias blickar framåt: ”Vi ska ha höga ambitioner”

Första säsongen på LIF Lindesbergs tränarbänk blev inte vad det var tänkt. Men Tobias Pettersson är inte den som kastar in handduken. I en lång intervju berättar tränaren om misslyckandet, framtida mål och den talangboom som LIF nu går igenom.

Allsvenskan tog slut för lite mer än en månad sedan. För LIF Lindesberg blev det inget kvalspel uppåt i seriesystemet, likt säsongen innan och likt den målsättning som klubben satt. Istället blev säsongen 2016-17 ett mellanår, kantat av varierande resultat och kamp i tabellens mittenskikt.

Förklaringarna till varför det aldrig lossnade var många. Nu har viss tid passerat och arbetet med att bygga om från grunderna har redan hunnit en bra bit. Men samtidigt som spelarnamn presenteras lever minnena från den gångna säsongen kvar, inte minst hos Tobias Pettersson. Tränaren gjorde sitt första år på LIF:s tränarbänk och försöker att summera en lång säsong.

– Det första som kommer upp är att vi hade en målsättning och förväntningar om att nå kvalspel som förra året. Det klarade vi inte av och det är ett misslyckande så klart, inleder Tobias som menar att det var formsvackan efter julvilan som fällde laget.

– Den här hösten var i paritet med förra hösten, om vi ska jämföra det så. Det var väl snarare så att vi inte fick det att lyfta efter jul och det gjorde att vi missade kvalplatsen. Vi tappade häng på topplagen och ju längre in på säsongen man är desto svårare är det att hämta ikapp. Vi kom aldrig tillbaka tabellmässigt…

Efter en pigg säsongsupptakt med fyra vinster på de sex första matcherna tappade LIF snabbt fart. Laget etablerade sig hastigt och mindre lustigt som ett mittenlag, en placering som laget höll fram till slutet. Dessutom hade brandgult problem att mäta sig med de lag som slogs i tabellens toppskikt.

– Det som saknades är precis det som ofta skiljer ett topplag från ett längre ner – en form av jämnhet och en högre lägstanivå. Vi har ju haft en alldeles för låg lägstanivå och saknat stabiliteten i våra prestationer. Vi har inte lyckats prestera bra handboll tillräckligt många gånger, tyvärr har svackorna och djupdykningarna kommit för ofta, analyserar Tobias.

Om ungdomslagens framgångar: ”Det ser oförskämt bra ut”

Debutåret är avverkat för Tobias Pettersson. Nu blickar det unga tränarlöftet istället fram mot nya utmaningar, med LIF Lindesberg som fortsatt uppdragsgivare. Den brandgula truppen samlades tidigare den här veckan för att återuppta träningen och redan nu har stora delar av lagbygget fallit på plats.

Nio spelare står i dagsläget under kontrakt. Så sent som i fredags säkrades den kanske hittills tyngsta signaturen, i form av målmaskinen och niometerstalangen Jesper Nilsson. Men samtidigt som spelartruppen börjar att ta skepnad är det mer oklart på tränarbänken. Assisterande tränaren Stefan Doverhagen har valt att kliva av, samtidigt som LIF-ikonen och klubbens fystränare sedan årtionden tillbaka Micael Nelson också lämnar.

– Där är ju luckor som ska fyllas på ett eller annat sätt. Vi försöker att få in folk för att stärka upp ledarstaben med olika typer av kompetenser, berättar Tobias Pettersson som ser lugnt på lagbygget.

– Det är inget som oroar mig. Jag är helt övertygad om att vi kommer ha en spelartrupp som är slagkraftig på en Allsvensk nivå nästa säsong.

De två nya namnen in i LIF Lindesbergs seniortrupp har så här långt hämtats från de egna leden. Både Fredrik Karlsson och Axel Rämhed har skrivit på sina första A-lagskontrakt. Det är samtidigt inget som förvånar. Den som följt LIF:s ungdomsverksamhet de senaste åren har kunnat se pojklag, flicklag och juniorer nå enorma framgångar på USM.

– Ja, det ser ju oförskämt bra ut! Framförallt med en stor mängd spelare och stort urval, som är en förutsättning för att man ska få en kvalitet. Juniorlaget har gjort fantastiska resultat i år och det är ett kvitto på att det finns kvalitet där, konstaterar Tobias.

Lyfter upp juniorerna: ”Ett jätteläge att slussa in så många som möjligt”

Under våren och sommaren får tränaren alltså minst två ungdomsspelare in i sin A-trupp. Axel Rämhed och Fredrik Karlsson fick redan den gångna säsongen flera chanser i Allsvenskan, där även spelare som Karl Zetterlund och Christoffer Thor testades. Juniorernas frammarsch är en fortsättning på LIF:s arv med att ta tillvara på egna talanger.

– Det är en filosofi som föreningen har jobbat efter under hela sin existens. Det finns ingen anledning att ändra på det, för jag tror också på den tanken. Just med hur det ser ut underifrån är det här ett jätteläge för LIF att slussa in så många som möjligt i seniorhandbollen, berättar Tobias Pettersson som också poängterar att steget mellan juniorspel och A-lag är stort.

– Det är den utmaningen som vi står inför närmast. Och det är inte bara jag som jobbar med de här killarna, det är många ledare som är inblandade och vi ska tillsammans skapa så bra förutsättningar som möjligt för de yngre killarna att kunna ta steget. Samtidigt måste vi också prestera bra resultat i det korta perspektivet. Det är en stor utmaning, att hitta balansen mellan kort- och långsiktighet.

För även om ungdomssatsningen görs för framtiden är det här och nu som LIF Lindesbergs A-herrar måste leverera. Publik, sponsorer och övriga som engagerar sig kräver framgång på planen. Där lyckades laget inte nå upp den gångna säsongen. Men mitt i besvikelsen fanns det stunder då LIF blixtrade till, med ett spel som visade att kvaliteten fanns där.

– Även om vi misslyckades med vår målsättning i år höll vi ju inte direkt på att åka ur. Poängmässigt var vi inte så långt efter tidigare år heller, vi är inga hästlängder från målsättningen om kvalspel. För även om säsongen var blek ska man inte glömma att vi gjorda många bra saker, poängterar Tobias.

Han håller samtidigt inte igen med att LIF siktar klart högre upp än den åttondeplats som blev fallet den här våren. Ledningen är överens på den punkten och LIF Lindesberg har uttalat att sommaren ska bli något av en nystart. Bergslagens brandgula stolthet siktar fortsatt högt, detsamma gäller för Tobias.

– Självklart vill vi bli bättre. Vi hade en hög ambition den här säsongen och vi ska ha höga ambitioner även nästa säsong. Exakt vad det blir för målsättning har vi inte spikat, men finns ingen anledning att sänka ambitionsnivån.

Publicerad 26 april 2017 klockan 18:50


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande
En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i ...
21 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-05-13 21:20