Med sina sjutton rum, två kök och lika många våtutrymmen samt möblerbara hallar, vind och källare, är Tellandska Gården ett hett objekt som nu kommer ut på fastighetsmarknaden. Häng med in i ett av stadens äldsta, bevarade hus som efter mycket om och men samt en officiell protest mot försäljningen, nu ställer dörrarna på vid gavel för visning.
För snart två år sedan beslutade kommunen att avyttra fastigheten Tellandska Gården ur fastighetsbolaget FALAB:s fastighetsbestånd. Trots klartecken från kommunstyrelsen har det dröjt till nu innan försäljningen blivit aktuell och när den gamla gården nu slutligen säljs så sker det utan prislapp på fastigheten. Köparens intentioner vid ett anbud väger tyngre än dess medhavda plånbok.
– Det är viktigt att fastigheten säljs till rätt köpare och då är budet inte lika viktigt som köparens planer för huset samt köparens ekonomisk ryggrad som styrker ett fullföljande, förklarar Roger Sixtensson, VD för Fastigheter i Linde AB.
Tellandska Gården har stått tomt sedan Lindesbergs Museum flyttade ut för några år sedan. Fastigheten skriker Lindesbergshistoria över varenda en av de 380 kvadratmetrar som fördelas på hela sjutton rum, två kök och lika många våtutrymmen. Utöver dessa utrymmen finns två möblerbara hallar, vind och källare.
På torsdagsmorgonen gick LindeNytt husesyn i Tellandska Gården i sällskap med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som har fått försäljningsuppdraget av Fastigheter i Linde AB, FALAB. Se bildspelet ovan.
Fakta: Tellandska Gården
Byggt sannolikt under tidigt 1800-tal, troligen på en stomme från 1700-talet. Ägdes vid 1800-talets mitt av bergmästaren A F Baer, som sålde fastigheten till brukspatron Erik Elzvik från Guldsmedshyttan. Denne sålde i sin tur till byggmästare Nils Söderqvist, och efter honom beboddes huset av Söderqvists dotter, fotografen Ida, gift med disponent Telland.
Huset ägdes 1939 av köpman Axel Andersson som sålde det till Lindesbergs Hembygds- och Fornminnesförening för 30 000 kronor. Huset överläts till kommunen 1947 för en symbolisk enkrona.
Lusthuset på tomten är byggt på en tidig 1700-talsstomme och skänkt till föreningen av gårdsägare Richard Andersson. Det har tidigare stått på den s k Schillströmska tomten, Kungsgatan 30. Det flyttades till sin nuvarande plats 1940.
Källa: Lindesbergs museum / Lindesbergs Hembygds- och Fornminnesförening.
Inom kort kommer den gröna och bruna avfallstunnan att få sällskap av en grå. Denna innebär att man utöver matavfall och restavfall snart kommer att kunna sortera tidningar samt förpackningar av papper, plast och metall på ett fastighetsnära sätt.
– Vi kommer att använda oss av ett färgsorteringssystem, man lägger först förpackningarna i påsar i olika färger innan man lägger dessa i kärlet, förklarar Michael Lindström, Avfallsstrategstrateg på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Förra helgen var jag på besök i kungariket.
Tveksam om opera är något för dig? Ta då chansen och lyssna och se på en av de mest hörvärda styckena – Aida – som nu visas på bio i Lindesberg. Kanske att just detta får operabilden att klarna något.
Efter att bioåret 2024 summerats står det klart att Lindesbergs Bio går mot strömmen och gör ett riktigt bra resultat, detta enligt färsk statistik från Bioguiden. Medan biobesöken nationellt minskade med 5 procent har man i Lindesberg istället ökat med hela 18 procent!
– Det känns väldigt bra, det betyder att vi har en trogen publik, säger biografens föreståndare Björn Persson.
En ny utredning ska visa vilka förutsättningar det finns att omstrukturera förskole- och grundskoleverksamheten i den norra kommundelen. Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Kanske att vi kan fatta beslut i mars eller april, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill förtydliga detta då vi inte stödjer den uppgörelse som Vänsterpartiet gjort med den styrande minoriteten på regionsnivå. Vänsterpartiet Lindesberg anser att Lindesbergs Lasarett skall vara ett fullvärdigt akutsjukhus.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.
Nerikes Brandkår befinner sig just i denna stund på en adress i Vedevåg med anledning av en omfattande vattenläcka i en fastighet.
– Jag har precis fått en uppdatering från platsen och det uppskattas vara cirka 10 centimeter vatten i hela källaren, uppger SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.