INSÄNDARE/DEBATT: I region Örebro föreslås nu att inte bara akut kirurgi läggs ned i Lindesberg, utan även mottagningar för ögonsjukvård, öronsjukvård, gynekologi och hudsjukdomar. Patienterna, som behöver den här typen av vård och behandling, är inte borta, utan bor man på ”norr” i Örebro län, då är det USÖ, som gäller.
I dessa tider, med klimatfrågan högst aktuell, tvingas människor på ”norr” i Örebro län, att ofta ta sig på egen hand med egen bil till Örebro, där specialistvården snart enbart kommer att finnas!
Äldre människor utan bil, får det än svårare, ex. saknas taxiverksamhet i Nora kommun!
Alternativet vård vid en vårdcentral i länet kan vi glömma, frånsett de lysande exemplen Nora och Storå vårdcentraler. Ett flertal andra vårdcentraler i norra länsdelen saknar bl a ordinarie läkare. Man är helt beroende av sk hyrläkare, men den gruppen skall man ju även nu reducera. Hur får man ihop den ekvationen?
Har vi någon solidaritet kvar i vår rika välfärdsnation? Nej, knappast, det är ”djungelns lag” som gäller. ”Storstad mot landsbygd”.
Det finns inga vetenskapliga data som stödjer den förutfattade meningen att sjukvården skulle vara bättre på ett stort sjukhus typ universitetssjukhus! Snarare är det ofta man ser en motsatt uppfattning från patienter att man upplever vårdkvalitet i form av bemötande och omhändertagande som bättre på ett mindre sjukhus. Den uppfattningen kan ex. grundas i att kommunikationen är påtagligt bättre mellan olika personalgrupper på det lilla sjukhuset, där man upplever att man kan ge en mer personlig vård pga kortare beslutsvägar.
Lindesbergs lasarett har under flera år kommit högt då AT-läkare gjort en sk ”ranking” av landets sjukhus. USÖ kommer betydligt lägre ned i det sammanhanget.
Det handlar mycket om lojalitet i den här frågan. Eftersom det i Örebro kommun bor ungefär hälften av länets innevånare, så bor även en betydande andel av regionpolitikerna i Örebro och söder därom. Det finns därför en risk att man agerar enligt ”djungels lag” i sjukhusfrågan, att man skyddar det stora
universitetssjukhuset och vi som är bosatta perifert i länet agerar ”Svarte Petter” vad gäller tillgänglighet till lokal sjukhusvård.
De starkaste tar säkert hem spelet på länets sjukvårdsarena, för det är val om först 3 år, och då räknar man från politikens sida att andra frågor har hunnit dyka upp, och att Lindesbergs lasarett enbart är ”ett minne blott”. ”Dominobrickor sätts i rullning”. Vem vill köpa en ”nedläggningshotad” affär på landet?
Jan Ulfberg, leg. läkare, docent, Nora
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.