INSÄNDARE/DEBATT: I region Örebro föreslås nu att inte bara akut kirurgi läggs ned i Lindesberg, utan även mottagningar för ögonsjukvård, öronsjukvård, gynekologi och hudsjukdomar. Patienterna, som behöver den här typen av vård och behandling, är inte borta, utan bor man på ”norr” i Örebro län, då är det USÖ, som gäller.
I dessa tider, med klimatfrågan högst aktuell, tvingas människor på ”norr” i Örebro län, att ofta ta sig på egen hand med egen bil till Örebro, där specialistvården snart enbart kommer att finnas!
Äldre människor utan bil, får det än svårare, ex. saknas taxiverksamhet i Nora kommun!
Alternativet vård vid en vårdcentral i länet kan vi glömma, frånsett de lysande exemplen Nora och Storå vårdcentraler. Ett flertal andra vårdcentraler i norra länsdelen saknar bl a ordinarie läkare. Man är helt beroende av sk hyrläkare, men den gruppen skall man ju även nu reducera. Hur får man ihop den ekvationen?
Har vi någon solidaritet kvar i vår rika välfärdsnation? Nej, knappast, det är ”djungelns lag” som gäller. ”Storstad mot landsbygd”.
Det finns inga vetenskapliga data som stödjer den förutfattade meningen att sjukvården skulle vara bättre på ett stort sjukhus typ universitetssjukhus! Snarare är det ofta man ser en motsatt uppfattning från patienter att man upplever vårdkvalitet i form av bemötande och omhändertagande som bättre på ett mindre sjukhus. Den uppfattningen kan ex. grundas i att kommunikationen är påtagligt bättre mellan olika personalgrupper på det lilla sjukhuset, där man upplever att man kan ge en mer personlig vård pga kortare beslutsvägar.
Lindesbergs lasarett har under flera år kommit högt då AT-läkare gjort en sk ”ranking” av landets sjukhus. USÖ kommer betydligt lägre ned i det sammanhanget.
Det handlar mycket om lojalitet i den här frågan. Eftersom det i Örebro kommun bor ungefär hälften av länets innevånare, så bor även en betydande andel av regionpolitikerna i Örebro och söder därom. Det finns därför en risk att man agerar enligt ”djungels lag” i sjukhusfrågan, att man skyddar det stora
universitetssjukhuset och vi som är bosatta perifert i länet agerar ”Svarte Petter” vad gäller tillgänglighet till lokal sjukhusvård.
De starkaste tar säkert hem spelet på länets sjukvårdsarena, för det är val om först 3 år, och då räknar man från politikens sida att andra frågor har hunnit dyka upp, och att Lindesbergs lasarett enbart är ”ett minne blott”. ”Dominobrickor sätts i rullning”. Vem vill köpa en ”nedläggningshotad” affär på landet?
Jan Ulfberg, leg. läkare, docent, Nora
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.