Under hela nästa vecka kommer polisen genomföra en nationell trafikvecka med inriktningen att stoppa fortkörare ute på vägarna. Under just den här insatsveckan kommer polisen arbeta såväl synligt som dolt.
– Ett av polisens uppdrag är att jobba aktivt för en sänkt medelhastighet på våra vägar då all forskning entydigt visar att detta räddar liv, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen, på polisens hemsida.
Målsättningen med polisens nationella trafikveckor, oavsett om det rör hastighet eller nykterhet, är att minska antalet dödade och skadade i trafiken. Under förra året omkom 223 personer i trafikmiljön, enligt preliminär statistik från Transportstyrelsen. Det enda positiva med dessa siffror är, att dessa visar en avsevärd minskning av döda jämfört med året innan, då 324 omkom, alltså 101 fler än under 2019.

Polisen menar att trafikanter med väldigt liten ansträngning kan minska dödligheten på vägarna ytterligare.
– Ett av polisens uppdrag är att jobba aktivt för en sänkt medelhastighet på våra vägar då all forskning entydigt visar att detta räddar liv, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen.
Som exempel understryker man att en sänkning av medelhastigheten med 2 km/h skulle innebära en minskning av antalet döda med hela 10 procent.
– Att få ner medelhastigheten är en mycket viktigt faktor för att minska antalet döda och skadade i trafiken. Polisens uppgift är att vara repressiv och verka förebyggande genom hög synlighet, menar Leif Svensson.
Svensson nämner ”synlighet” som ett viktigt vapen mot höga medelhastigheter på landets vägar. Dock går man delvis in i den kommande insatsveckan genom att vara raka motsatsen. Utöver synliga kontroller kommer också dold trafikövervakning ske från video/pilot-fordon.
– Förhoppningen är att det under denna trafikinsatsvecka kommer att genomföras ett stort antal trafikkontroller med spridning i både tid och rum, så att den upplevda upptäcktsrisken ökar, avslutar Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen.