Årets antagningsstatistik för gymnasiet har sammanställts. Även om det sedan kan ske några få justeringar fram till skolstarten kan man ändå se att naturprogrammet är en uppåtgående trend, medan estetprogrammet dalar.
Alla program som Lindeskolan erbjuder kommer att köras i år, utan undantag.
– Vi har varit tydliga med att alla program ska köras. Alla startar men sedan kan man ha samläsningar med andra program, säger Linda Svahn (S), BUN:s ordförande.
Utifrån den preliminära antagningen i april i år kunde man se att elevantalet på Lindeskolan ska komma att öka med ungefär 40 elever.
– Det är glädjande siffror för Lindeskolan, det känns som att man nu är på väg uppåt, kommenterar Henrik Arenvang, förvaltningschef för BUN.
Flest sökande har byggprogrammet, 37 stycken, Barn- och fritidsprogrammet 31 sökande. Ekonomiprogrammet toppar med hela 38 sökande, tätt följt av Naturvetenskapsprogrammet samt Samhällsvetenskapsprogrammet som landar på 35 sökande var.
– Trenden är att fler väljer studieförberedande program, vi kan bara spekulera i varför det är så, säger Arenvang.
Minst sökande har humanistiska programmet där den senaste antagningsstatistiken visar på en enda person. Restaurang- och livsmedelsprogrammet har fått fyra sökande, och estetprogrammet inte fler än sju: fyra som valt estetisk och media, tre som önskar gå musik. Estetprogrammet har i år inte några treor som tar studenten, då man valde att lägga den årgången på is på grund av få sökande. Årskurs två däremot är en välfylld klass på 27 stycken, medan årskurs ett dippar ner på 13 stycken.
Från El- och energiprogrammet tar i år 20 elever studenten. Sökande till hösten är inte fler än 10.
– Och då skriker man ändå efter elektriker, säger Henrik.
– Kanske har man valt bygg i första hand, men även byggen behöver ju elektriker.
17% av de gymnasiesökande är inte från Lindesbergs kommun.