Idag, onsdag, var det stor final på Lindeskolan för det tema-projekt som eleverna på Barn- och fritidsprogrammet hållit på med ända sedan i januari. De har jobbat ihop tusentals kronor till organisationen Läkare utan gränser ( MSF).- Fantastiskt!, säger barnmorskan Lisa Isman, som jobbar för MSF.
När det var en dag kvar på insamlingen hade eleverna med råge nått målet. Drygt 22 000 kr hade kommit in fram till mitt på dagen idag. Men det blir mer, för några elever väntar mer pengar, som de blivit lovade.
Lisa Isman har själv varit elev på Lindeskolan. Hon är barnmorska och har arbetat i krigets Afghanistan på mödrahälsovårdskliniker. Hon berättade om bristen på sjukvård, hög barnadödlighet och hur fem av hennes arbetskamrater i MSF dödades i kriget, men också om hur de afghanska mödrarna gärna kom till klinikerna – inte bara för vårdens skull utan också för att komma ut från hem och bakgårdar, där de är instängda. Hon berättade också om kvinnlig könsstympning (omskärelse) och vad som görs för att stoppa den. Även elever från Vård- och omsorgsprogrammet var med och lyssnade.
Det är alltså Läkare utan gränser som lärarna valt ut som mottagare av de pengar som eleverna samlat in. Eleverna – i alla årskurserna 1 -3 – har valt vilken av de sex grupperna som de velat ingå i – vad de ska göra, hur de ska samla in pengarna. Slagordet har varit ”Tillsammans gör vi skillnad” och tillsammans har de bakat bullar och kakor, gjort och sålt armband, jagat sponsorer ( både företagare och privata), haft loppis och brännbollstävling.

Maja Lönn, Ellinor Johansson och Julia Johnsson har samlat in till Läkare utan gränser. Foto: Hans Andersson
Maja Lönns grupp har bakat och sålt kakor och bullar. Julia Johnsson har varit med i gruppen som gjort hundratals räkmackor i skolköket och sålt både på skolan och utanför. Bl.a. fick de en stor beställning från Meritor.
– Jag tror att vi fått ihop runt 5 000 kronor i sponsorsbidrag. Det var svårt att få sponsorer, men samtidigt kul och lärorikt att besöka företag, säger Ellinor Johansson, som deltog i sponsorsgruppen.
Hon berättar också att de själva tagit reda på mycket om Läkare utan gränser. Det måste de för att kunna sälja in varför sponsorer ska ge sitt stöd. Ellinor, Julia och Maja säger att Lisa Ismans föreläsning var både gripande och hemsk och gav dem helt annan bild av hur det är i t ex Afghanistan. Eleverna har också fått information om Ungdomsmottagningen och RFSU.
Lisa Isman har nu egna barn ( ”jag är nu i blöjvärlden”, sa hon), så hon åker inte ut och arbetar just nu, men kommer gärna ut och pratar om Läkare utan gränsers arbete – ett arbete som de fått Nobels fredspris för. Hon visade en tänkvärd bild för eleverna:
”Vi är inte alltid säkra på att ord kan rädda liv, men vet säkert att tystnad dödar”.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.