Idag, onsdag, var det stor final på Lindeskolan för det tema-projekt som eleverna på Barn- och fritidsprogrammet hållit på med ända sedan i januari. De har jobbat ihop tusentals kronor till organisationen Läkare utan gränser ( MSF).- Fantastiskt!, säger barnmorskan Lisa Isman, som jobbar för MSF.
När det var en dag kvar på insamlingen hade eleverna med råge nått målet. Drygt 22 000 kr hade kommit in fram till mitt på dagen idag. Men det blir mer, för några elever väntar mer pengar, som de blivit lovade.
Lisa Isman har själv varit elev på Lindeskolan. Hon är barnmorska och har arbetat i krigets Afghanistan på mödrahälsovårdskliniker. Hon berättade om bristen på sjukvård, hög barnadödlighet och hur fem av hennes arbetskamrater i MSF dödades i kriget, men också om hur de afghanska mödrarna gärna kom till klinikerna – inte bara för vårdens skull utan också för att komma ut från hem och bakgårdar, där de är instängda. Hon berättade också om kvinnlig könsstympning (omskärelse) och vad som görs för att stoppa den. Även elever från Vård- och omsorgsprogrammet var med och lyssnade.
Det är alltså Läkare utan gränser som lärarna valt ut som mottagare av de pengar som eleverna samlat in. Eleverna – i alla årskurserna 1 -3 – har valt vilken av de sex grupperna som de velat ingå i – vad de ska göra, hur de ska samla in pengarna. Slagordet har varit ”Tillsammans gör vi skillnad” och tillsammans har de bakat bullar och kakor, gjort och sålt armband, jagat sponsorer ( både företagare och privata), haft loppis och brännbollstävling.
Maja Lönn, Ellinor Johansson och Julia Johnsson har samlat in till Läkare utan gränser. Foto: Hans Andersson
Maja Lönns grupp har bakat och sålt kakor och bullar. Julia Johnsson har varit med i gruppen som gjort hundratals räkmackor i skolköket och sålt både på skolan och utanför. Bl.a. fick de en stor beställning från Meritor.
– Jag tror att vi fått ihop runt 5 000 kronor i sponsorsbidrag. Det var svårt att få sponsorer, men samtidigt kul och lärorikt att besöka företag, säger Ellinor Johansson, som deltog i sponsorsgruppen.
Hon berättar också att de själva tagit reda på mycket om Läkare utan gränser. Det måste de för att kunna sälja in varför sponsorer ska ge sitt stöd. Ellinor, Julia och Maja säger att Lisa Ismans föreläsning var både gripande och hemsk och gav dem helt annan bild av hur det är i t ex Afghanistan. Eleverna har också fått information om Ungdomsmottagningen och RFSU.
Lisa Isman har nu egna barn ( ”jag är nu i blöjvärlden”, sa hon), så hon åker inte ut och arbetar just nu, men kommer gärna ut och pratar om Läkare utan gränsers arbete – ett arbete som de fått Nobels fredspris för. Hon visade en tänkvärd bild för eleverna:
”Vi är inte alltid säkra på att ord kan rädda liv, men vet säkert att tystnad dödar”.