Idag, onsdag, var det stor final på Lindeskolan för det tema-projekt som eleverna på Barn- och fritidsprogrammet hållit på med ända sedan i januari. De har jobbat ihop tusentals kronor till organisationen Läkare utan gränser ( MSF).- Fantastiskt!, säger barnmorskan Lisa Isman, som jobbar för MSF.
När det var en dag kvar på insamlingen hade eleverna med råge nått målet. Drygt 22 000 kr hade kommit in fram till mitt på dagen idag. Men det blir mer, för några elever väntar mer pengar, som de blivit lovade.
Lisa Isman har själv varit elev på Lindeskolan. Hon är barnmorska och har arbetat i krigets Afghanistan på mödrahälsovårdskliniker. Hon berättade om bristen på sjukvård, hög barnadödlighet och hur fem av hennes arbetskamrater i MSF dödades i kriget, men också om hur de afghanska mödrarna gärna kom till klinikerna – inte bara för vårdens skull utan också för att komma ut från hem och bakgårdar, där de är instängda. Hon berättade också om kvinnlig könsstympning (omskärelse) och vad som görs för att stoppa den. Även elever från Vård- och omsorgsprogrammet var med och lyssnade.
Det är alltså Läkare utan gränser som lärarna valt ut som mottagare av de pengar som eleverna samlat in. Eleverna – i alla årskurserna 1 -3 – har valt vilken av de sex grupperna som de velat ingå i – vad de ska göra, hur de ska samla in pengarna. Slagordet har varit ”Tillsammans gör vi skillnad” och tillsammans har de bakat bullar och kakor, gjort och sålt armband, jagat sponsorer ( både företagare och privata), haft loppis och brännbollstävling.

Maja Lönn, Ellinor Johansson och Julia Johnsson har samlat in till Läkare utan gränser. Foto: Hans Andersson
Maja Lönns grupp har bakat och sålt kakor och bullar. Julia Johnsson har varit med i gruppen som gjort hundratals räkmackor i skolköket och sålt både på skolan och utanför. Bl.a. fick de en stor beställning från Meritor.
– Jag tror att vi fått ihop runt 5 000 kronor i sponsorsbidrag. Det var svårt att få sponsorer, men samtidigt kul och lärorikt att besöka företag, säger Ellinor Johansson, som deltog i sponsorsgruppen.
Hon berättar också att de själva tagit reda på mycket om Läkare utan gränser. Det måste de för att kunna sälja in varför sponsorer ska ge sitt stöd. Ellinor, Julia och Maja säger att Lisa Ismans föreläsning var både gripande och hemsk och gav dem helt annan bild av hur det är i t ex Afghanistan. Eleverna har också fått information om Ungdomsmottagningen och RFSU.
Lisa Isman har nu egna barn ( ”jag är nu i blöjvärlden”, sa hon), så hon åker inte ut och arbetar just nu, men kommer gärna ut och pratar om Läkare utan gränsers arbete – ett arbete som de fått Nobels fredspris för. Hon visade en tänkvärd bild för eleverna:
”Vi är inte alltid säkra på att ord kan rädda liv, men vet säkert att tystnad dödar”.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling och förtätning.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.