Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken och rensa ur leksaker som sonen hade vuxit ifrån och sedan skänka dessa som julklappar till behövande – vilket snabbt fick stor uppmärksamhet på sociala medier. Detta födde en idé om att kunna vara med och bidra till samhället även på ett mer långsiktigt sätt – genom hennes initiativ ”Leksakshjälpen”.
– Med hjälp av efterlysningar så har jag exempelvis kunnat samla ihop inredning till ett helt barnrum, berättar Elin entusiastiskt.
Elin berättar om hur hennes inlägg på sociala medier snabbt eskalerade från ett enskilt bidrag till att bli en hel verksamhet.
– Vi har ett sånt överflöde av leksaker idag men det är många barn som som inte har det så. Därför skrev jag ett inlägg på Facebook och frågade om det var någon som ville ha julklappar till barnen och det fick snabbt jättestor uppmärksamhet. Folk undrade om de kunde skänka saker och plötsligt så kunde jag dela ut över 150 julklappar till barn runt om i Örebro och Västmanland. Det var då jag insåg att det fanns ett behov av detta och ett engagemang så på det sättet föddes idén om Leksakshjälpen, berättar Elin.
Miljötänket är något som är väldigt viktigt för Elin. Hon berättar att hon själv är uppvuxen med Second Hand som hade en helt annan status i samhället tidigare.
– När jag var liten så ansågs det som fult och jag blev mobbad för att jag handlade begagnat så jag är väldigt glad att det har vänt. Nu ses det som trendigt istället!
Däremot så kostar Second hand fortfarande pengar och jag startade det här för att ge till de som inte har råd att köpa begagnat. Det är uppskattat av så många, speciellt ensamstående mammor som kommer och inte har någonting alls. Med hjälp av efterlysningar så har jag exempelvis kunnat samla ihop inredning till ett helt barnrum.
Elin som bor i en lägenhet i Lindesberg tillsammans med sambon Teodor och deras två små barn Evald och Elsy har fått hela familjen att engagera sig i projektet.
– Min sambo Teodor brukar hjälpa mig att köra när jag behöver hämta saker och barnen får vara med och hjälpa till och min lilla dotter följer med mig när vi har haft klädbytardagar. Mitt äldsta barn Evald är 2,5 år gammal är van att vara med och fixa han hjälpte mig att slå in julklappar. Han är redan väldigt mån om saker han inte längre använder. Då säger han: ”Jag använder inte den här längre någon annan kan få den”.
Nu ett år senare så har verksamheten blivit så stor att familjens 115 kvm stora lägenhet börjat kännas minst sagt trång, den är nämligen fylld till bredden av leksaker, barnvagnar, skor och kläder av alla dess slag. Som tur är så kunde Elin just idag hämta ut nyckeln till hennes nya lokal mitt i centrum på Kristinavägen 24, med hjälp av sponsring från Lindesbergs Fastigheter.
– Jag kommer att börja direkt med att renovera lekrummet som ska fräschas upp och få en heltäckningsmatta. Sedan ska vi flytta in alla saker också så det är svårt att säga när vi är klara men förhoppningsvis kan vi öppna upp redan i början av oktober. Jag kommer att ha lokalen bemannad onsdagar förmiddag och söndagar, då kan man komma hit och lämna in saker eller hämta upp om det är något man behöver. Fungerar inte det kan man alltid kontakta mig så kan vi komma överens om en tid.
För närvarande är Elin mammaledig med sitt minsta barn men kommer snart återgå till sitt arbete som köksansvarig på First Camp Ånnaboda. Hon berättar att catering ligger henne varmt om hjärtat och förhoppningen finns om att någon gång kunna satsa mer på den inriktningen. Tills dess så kommer hon att ordna med våffelsöndagar med buffé till föräldrarna i lokalen, som samtidigt kan låta barnen leka av sig i lekrummet.
– Det finns inte så mycket att göra på söndagar, jag känner själv att man lätt blir uttråkad, därför kommer jag att starta ett föräldracafé på söndagar. Om man behöver någonting så kan man ta med sig det hem då och om man vill lämna någonting samtidigt så får man göra det. Det blir som en liten byteshandel.
Elin berättar att verksamheten med tiden har utvecklats från att till största delen handlat om leksaker till att bli mer klädbaserad. Mängder med barn- och vuxenkläder lämnas in som Elin sedan granskar och sorterar för att enkelt kunna dela ut till rätt person.
– Just nu är det mest åtgång på kläder, det finns ett större behov av det än leksaker och speciellt nu när det blir kallare. Det är otroligt roligt att få en sopsäck med kläder och bara få sitta och gå igenom och se vad man fått och vika för att sedan sortera upp i storleksordning, jag älskar det verkligen. Jag är nog kanske lite av en horder och det som är så bra med det här är att jag samlar på mig saker men jag behåller dem inte jag får bara det roliga, skrattar Elin.
Redan på så kort tid så har Elin flera samarbeten i rullning, bland annat planerar hon för att kunna genomföra en julfest i Folkets Hus med julbordsbuffé och tomtebesök för de som av olika anledningar inte kan eller har möjlighet att fira jul. Projektet kommer heta ”Klappar till knattar” där Leksakshjälpen kommer att stå för insamling av julklapparna tillsammans med sponsring från Lågprisvaruhuset MEJK.
– Min vision är att skapa en trygg plats där alla kan mötas. Vi måste visa att vi håller ihop, det får inte bli segregation i samhället.
Jag har tagit kontakt med kommunen som kommer att dela ut information om det här. Alla familjer som är intresserade får skicka in en anmälan och en önskelista från barnen, sedan ska vi försöka se till så att barnen får det som de önskar sig. Inget barn ska gå därifrån utan en julklapp. Den sista pusselbiten just nu är julmaten, jag hoppas att jag kan hitta en sponsor till det, avslutar Elin.