Elitseriedrömmen släckt för LIF, föll knappt efter tappad ledning

Det blir ingen uppflyttning till Elitserien för LIF Lindesberg. I måstematchen hemma i Arenan föll laget mot IFK Skövde, sedan Jesper Jakobsson fått rött kort och laget tappat en femmålsledning i slutskedet. Resultatet skrevs slutligen till 25-27 och innebär att Skövde vinner kvalserien med 3-1 i matcher. För LIF väntar fortsatt Allsvenskt spel till hösten.

För fjärde gången på kort tid klev LIF Lindesberg på söndagen ut för att göra upp med IFK Skövde. Spelplatsen var Lindesberg Arena och Skaraborgarna kom dit med ledningen 2-1 i matchserien. Pressen att vinna låg på LIF, som stod emot väl i en länge mållös matchupptakt. Skövde kunde slutligen bryta dödläget och gästerna skaffade sig en tvåmålsledning.

Med sju minuter på klockan kom slutligen LIF:s första nätrassel, inprickat av Bashkim Gashi. Joakim Bååk fyllde kort därefter på och brandgult var då ikapp till 3-3. I samma veva fick målskytten en smäll och tumult uppstod, där Jesper Jakobsson knuffade omkull en Skövdespelare. Det gav ett direkt rött kort och LIF tvingades se sin nyttige högernia kliva av planen efter bara tio minuter.

Trots det kunde Jacob Nelson ge hemmalaget ledningen via en kontring, men därefter skickade Skövde in tre raka bollar. I det pressade läget tog då Sébastien Ehnevid sitt ansvar och klev fram med två viktiga räddningar. Två snabba LIF-mål vände på siffrorna, innan Skövde återtog det målmässiga kommandot mot ett svårforcerat hemmaförsvar. I den första halvlekens skälvande slutsekunder skickade Jacob Nelson så in 13-13 och tog LIF till vila i likaläge.

– Som helhet spelar vi en jättebra handboll. Försvarsmässigt står vi emot bra i det uppställda spelet, både fysiskt och taktiskt, summerar tränare Herman Arenvang första 30.

Tappade femmålsledning sista elva: ”Det känns jättetungt”

Till andra halvlek kom LIF ut och gasade på, med två snabba mål från Nelson och Bååk. En fin benparad av Ehnevid gav hemmalaget än mer luft under vingarna och övertaget drygades ut till tre bollar. Det härliga flytet höll även i sig för brandgult, som via Fatlum Ahmeti gick upp till 18-14 med sju minuter spelat. Enligt Herman Arenvang grundade sig det imponerande LIF-rycket i defensiven.

– Det sättet som vi spelar framförallt försvar innan gör att rycket kommer. Vi spelar bra hela tiden och när de börjar bränna och vi gör mål drar vi, förklarar tränaren.

Ett till synes desperat Skövde försökte att närma sig, men hela tiden bet LIF tillbaka. När matchklockan stod på 49 minuter skiljde fem bollar mellan lagen. Samtidigt började det irriterade klimatet på planen att bli alltmer tydligt och i fokus hamnade domarna, som vid den tidpunkten tog en dubbelutvisning på LIF.

Skövde utnyttjade det läget till att krympa avståndet till endast två mål, innan Oskar Erixon gav LIF andrum från straffpunkten. Men fyra minuter från slutet var gästerna ikapp och i anfallet därpå var de även förbi. LIF tvingades därifrån att jaga, men veteranen Robert Lechte växte då ut till en gigant i Skövde-målet. Sekunderna gled ifrån LIF som till sist föll med 25-27 och därmed fick se Elitseriedrömmen gå om intet.

– Det känns jättetungt. Någonstans finns det en jävla stolthet också över vad vi presterar här, över de här matcherna mot Skövde och över det här året. Det är fantastiska matcher att få spela, framförallt här hemma i Lindesberg med publiken. Men just nu känns det bara som att vi är lite bestulna på en femte match, suckar ”Jocke” Bååk efter nederlaget.

Resultatet innebar att Skövde avgjorde kvalserien till 3-1 i matcher och laget säkrade därmed fortsatt spel i högstaligan. I LIF-lägret var besvikelsen givetvis påtaglig över att säsongen tagit slut. Samtidigt valde man att lyfta fram det starka kvalspel som laget gjort, där man länge höll jämna steg med IFK Skövde.

– Vi var inte med bara som ett Allsvenskt lag, utan vi var med på riktigt! Vi pressar dem riktigt hårt och vinner en, tappar den här på bitvis tillfälligheter och i match tre pressar vi dem länge. Så vi känner att vi är med här och det är en öppen historia. Killarna mobiliserar en enorm kraft varje match, det ska de ha all heder för, berömmer Arenvang.

Domsluten i fokus: ”Förstår att det blir svåra bedömningar”

Uttåget ur kvalspelet fick även en bitter eftersmak i LIF-lägret. Den väldigt laddade hemmamatchen innehöll många heta situationer där laget ansåg sig vara förfördelade, inte minst i samband med de många tjafs som uppstod. Domarduon Emil Blanck och Andreas Isén hamnade därför i skottgluggen efter matchen.

– Det har varit så här hela säsongen med just de här två… Men det vi kan fokusera på är vårat och idag behöver vi kanske vara fyra-fem mål bättre än Skövde för att vinna, konstaterar ”Jocke” Bååk och tillägger.

– Sen kan man inte ta ifrån Skövde deras rutin och deras sätt att få domslut med sig. Vi är ibland oslipade, lägger lite för mycket energi på domsluten. Vi måste fokusera på det som vi kan påverka och domarna kan vi tyvärr inte påverka.

Även från tränarhåll fanns det en viss kritik mot domarnas hantering av den heta matchen.

– Vi har en uppfattning, Skövde en uppfattning och domarna en uppfattning. Det jag kan säga är att jag tycker det är väldigt märkligt att deras tränare kan stå och tala med domaren om domslut efter domslut och vi får inte säga ett ljud. Jag förstår att det blir svåra bedömningar, men det där förstår jag inte, menar Arenvang.

Tränaren kliver nu av sitt uppdrag i A-laget och ledningen söker efter en efterträdare. Men innan han tar sitt definitiva farväl av truppen kommer Arenvang hålla en utvärdering av säsongen. LIF har gjort sitt bästa sportsliga resultat på flera år, en prestation värd att bygga vidare på i höst.

– Först och främst tar vi en träff imorgon och summerar vad vi har gjort det här året. Vi har jättemycket att ta med oss, vi har tagit enorma kliv sedan förra sommaren. Det är många som inte spelat såna här matcher förut och det blir en väldigt viktig erfarenhet. Men just nu känns det tungt att tänka på nästa säsong, berättar ”Jocke”.

Matchfakta LIF Lindesberg-IFK Skövde:
Resultat: 25-27 (13-13)
Publik: 1725
Mål LIF: Jacob Nelson 7, Joakim Bååk 5, Fatlum Ahmeti 5, Oskar Erixon 3, Bashkim Gashi 2, Jesper Nilsson, Gustaf Ekström, Jesper Jakobsson

Publicerad 24 april 2016 klockan 18:53


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande
En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i ...
21 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-05-13 02:21