Elitserien i siffror

Mitt i flyktingkriser, EU-kriser och presidentval med amerikanska galningar blir det lätt att börja fundera på förändring och förnyelse. Världen är i konstant förändring och likaså människan, det universum vi lever i fungerar så och det finns inte mycket vi kan göra åt saken. Saker förändras och elitseriestatistiken lika så.

Jag skulle inte säga att det finns något universellt svar till huruvida förändring är bra eller dåligt. Dom som uppskattar nuet brukar vara mot förändring medan dom som inte gör det vill ha förändring. En sak som dock gäller för all typ av förändring är att det tar tid innan den hamnat på plats och går att utvärdera. Inkörningssträckor kan ibland vara långa. Men problemet blir att man ibland knappt kommer ur startblocken. Att Muserskiy kan begrava en boll är ju vitt känt men om hans medspelare inte kan lyfta serve så kommer vi aldrig få se honom smasha. Lite samma känsla får jag när jag tittar på statistiksidan på volleybollförbundets hemsida.

I början av säsongen valde man att fräscha upp den gamla statistiksidan och ge den en ny design och ny information. Tidigare har sidan varit en kanal där alla landets volleybollnördar kunnat ta sig för att bita sig in i allt vad statistik har att säga men med den nya designen såg sidan betydligt mer välkomnande ut. Jag kände att den var ett steg i rätt riktning för att få fler att sätta sig in lite extra i Elitserien. Uppfräschningen hade sina små fel vid första anblick men allt såg snyggt ut och jag kände att det var något på gång.

Nu har jag gett sidan sin tid att komma ur startblocken men Muserskiy har fortfarande inte fått något pass. Den första bilden som jag möts av när jag klickar mig in på elitseriesidan, som alltså är den officiella kanalen utåt för Elitserien, är en bild på ”Bästa laget”. Det ska alltså vara en sammanställning av dom bästa spelarna på respektive position. Problemet är bara att det inte stämmer. Ser vi till passarpositionen hittar vi till exempel Örebros andrepassare Elsa Grell, som visserligen gjort en bra säsong men som inte spelar från start och som endast fått hoppa in i dryga hälften av alla lagets spelade set. Passarpositionen har man åtgärdat något då den för endast någon dag sedan visade väldigt många andrepassare i toppen.

Programmet misslyckas med att väga spelarnas roll i laget mot varandra. En person som har en centralare roll i sitt lag verkar ha svårare att få ett bra betyg, oavsett om denna spelare är bättre eller inte. Detta gör att en spelare som Svedalas Moneshia Simmons, som enligt mig är säsongens bästa vänsterspiker, endast hamnar på en tredjeplats i rankingen eftersom hon är så viktig för sitt lag. Hon har stenhård bevakning på sig men lyckas ändå vara en effektivare anfallare än Martina Konecna som enligt systemet rankas bättre. På något vis har man även försökt vikta dom olika momenten mot varandra och bestämt att ett starkt block är mycket viktigare för en center än ett effektivt anfall. Freja Morén rankas därför betydligt lägre än Evelina Frank trots att Freja har ett högre poängsnitt.

Lite översikt måste man väl ändå ha för jag kan bara föreställa mig hur svårt det måste vara att göra ett statistikprogram med mycket information som blir helt exakt. Men något som gör det hela ändå lite knepigare är den bristande informationen. Min första tanke när jag ser grafiken och siffrorna är ”jaha… vad är det jag faktiskt tittar på?”. För att få ett någorlunda svar på denna fråga fick jag ge mig in på den tyska bundesligans hemsida, som använder ett liknande (om inte samma) program, och läsa på vad dom säger. Då ska jag även meddela att min tyska är fruktansvärt knackig men att det ändå gav mig mer information än den svenska sidan.

Att skapa snygg grafik som är lättförståelig för den okunniga är en riktigt bra idé och det tycker jag att man ska behålla men man bör då kunna se till att resultatet faktiskt stämmer. Presenterar man det ”Bästa laget” så ska det faktiskt vara seriens bästa spelare. Och för oss inbitna som vill ha all information som går att få tag på så är jag jätteglad att man väljer att dela med sig utav den men då bör man också förklara för dom som läser informationen vad det faktiskt är man ger dom. Jag har vid flera tillfällen sagt att nytänkande är svårt och att nya idéer tar tid att implementera, nu är det dags för Muserskiy att få bollen.

Publicerad 2 mars 2016 klockan 07:00

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

Femmålsförlust i hemmapremiären

Slarvspelandet och de tekniska felen fortsätter i LIF Lindesberg, vilket ställde till det för laget även under lördagens hemmapremiär. Trots en jämn inledning så blev bortalaget Vinslöv för starka i den andra halvleken, efter att de fått med sig sex raka mål.

25 september 2021 klockan 18:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Joakim Bååk är laddad inför lördagens hemmapremiär. Arkivbild: Hasse Persson

Hemmapubliken gör comeback i Allsvenskan!

På lördag är det hemmapremiär i Handbollsallsvenskan! Med de lättade restriktionerna innebär även detta att publiken får göra comeback i arenan, där maxgränsen ligger på 600 personer. Vinslöv står som seriens första motstånd i hemmaarenan, där LIF är redo att återse sin efterlängtade publik.

24 september 2021 klockan 11:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbla USM-guld i Ultimate Frisbee för Frövi IK!

I den gångna helgen avgjordes Ungdoms-SM i Ultimate Frisbee i skånska Kävlinge. Frövi IK deltog med lag i ...

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels ...

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot ...

Arkivfoto från förra säsongen Foto: Hasse Persson

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen gästas Torslanda av det laddade LIF Lindesberg. Efter förra säsongens elfte plats, så har LIF värvat till sig nya och intressanta namn som ska hjälpa laget till en högre placering.

16 september 2021 klockan 14:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den nyblivna bronsmedaljören, Ingrid Nilsson. Foto: Peter Andersson

Ingrid Nilsson knep brons på ungdoms-EM i judo

16-åriga Ingrid Nilsson från Lindesberg knep ett brons vid ungdoms-EM i judo i lettiska Riga. Mästerskapet gick av stapeln under förra veckan och på torsdagen var det dags för Frövi Judos ungdomstalang att kliva in på mattan, där hon visade prov på strålande teknik. Endast en enda förlust under hela mästerskapet blev hennes facit, något som alltså belönades med en medalj, hennes första i mästerskapssammanhang.

25 augusti 2021 klockan 10:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger avslutar travsäsongen
Det var årsfinal på Fornaboda under torsdagen och vad passar då bättre att avsluta säsongen, än med en hemmaseger? Det blev en upploppsstrid ...
19 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Finsk femling på Fornaboda Travbana
Åtta Solvallavinnare och en överraskning från Årjäng blev facit när torsdagslunchens travtävlingar från Fornaboda var i mål. Som kusk körde ...
12 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Linde Sports Camp är igång!
Under onsdag förmiddag gick startskottet för det årliga sportlägret Linde Sports Camp. ”Sport Campen” arrangeras för åttonde året i rad och...
11 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Anders Svanstedt vinner med Juni Rapid Foto: Timmy Lundegård

Lunchvinnare på Fornaboda Travbana

Torsdagslunchen bjöd på soliga travtävlingar ute på Fornaboda Travbana. Flera fina återseende gjordes, där Fornabodapubliken dels fick återse den tidigare hemmahästen Certainly som vinnare, men även en möjlig deltagare i Stoderbyt.

5 augusti 2021 klockan 15:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna t...

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Annons

Double Exposure och Örjan Kihlström vinner Bergslagsloppet på nytt banrekord. Foto: Timmy Lundegård

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som segrade i Bergslagsloppet, så bjöds segrarna på höga jubel och applåder från den glada publiken.
– Det här måste vara ett nytt publikrekord i landet efter den eländiga pandemin, menar Örjan Kihlström.

8 juli 2021 klockan 00:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista ...

Travets golfchampion ska koras!

Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde ...

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp

Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje ...

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något ...

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet

Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska...

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens fö...

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Travpubliken är tillbaka!
Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insl...
6 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu släpps biljetter till travet!
Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina första entrébiljetter ...
1 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris
Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade med mycket glädje. I ...
29 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-05-23

2021-05-19

2021-05-18

2021-05-16

2021-05-10

2021-05-08

2021-05-07

2021-05-03

2021-04-15

2021-04-04

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-09-26 10:48