Elitserien i siffror

Mitt i flyktingkriser, EU-kriser och presidentval med amerikanska galningar blir det lätt att börja fundera på förändring och förnyelse. Världen är i konstant förändring och likaså människan, det universum vi lever i fungerar så och det finns inte mycket vi kan göra åt saken. Saker förändras och elitseriestatistiken lika så.

Jag skulle inte säga att det finns något universellt svar till huruvida förändring är bra eller dåligt. Dom som uppskattar nuet brukar vara mot förändring medan dom som inte gör det vill ha förändring. En sak som dock gäller för all typ av förändring är att det tar tid innan den hamnat på plats och går att utvärdera. Inkörningssträckor kan ibland vara långa. Men problemet blir att man ibland knappt kommer ur startblocken. Att Muserskiy kan begrava en boll är ju vitt känt men om hans medspelare inte kan lyfta serve så kommer vi aldrig få se honom smasha. Lite samma känsla får jag när jag tittar på statistiksidan på volleybollförbundets hemsida.

I början av säsongen valde man att fräscha upp den gamla statistiksidan och ge den en ny design och ny information. Tidigare har sidan varit en kanal där alla landets volleybollnördar kunnat ta sig för att bita sig in i allt vad statistik har att säga men med den nya designen såg sidan betydligt mer välkomnande ut. Jag kände att den var ett steg i rätt riktning för att få fler att sätta sig in lite extra i Elitserien. Uppfräschningen hade sina små fel vid första anblick men allt såg snyggt ut och jag kände att det var något på gång.

Nu har jag gett sidan sin tid att komma ur startblocken men Muserskiy har fortfarande inte fått något pass. Den första bilden som jag möts av när jag klickar mig in på elitseriesidan, som alltså är den officiella kanalen utåt för Elitserien, är en bild på ”Bästa laget”. Det ska alltså vara en sammanställning av dom bästa spelarna på respektive position. Problemet är bara att det inte stämmer. Ser vi till passarpositionen hittar vi till exempel Örebros andrepassare Elsa Grell, som visserligen gjort en bra säsong men som inte spelar från start och som endast fått hoppa in i dryga hälften av alla lagets spelade set. Passarpositionen har man åtgärdat något då den för endast någon dag sedan visade väldigt många andrepassare i toppen.

Programmet misslyckas med att väga spelarnas roll i laget mot varandra. En person som har en centralare roll i sitt lag verkar ha svårare att få ett bra betyg, oavsett om denna spelare är bättre eller inte. Detta gör att en spelare som Svedalas Moneshia Simmons, som enligt mig är säsongens bästa vänsterspiker, endast hamnar på en tredjeplats i rankingen eftersom hon är så viktig för sitt lag. Hon har stenhård bevakning på sig men lyckas ändå vara en effektivare anfallare än Martina Konecna som enligt systemet rankas bättre. På något vis har man även försökt vikta dom olika momenten mot varandra och bestämt att ett starkt block är mycket viktigare för en center än ett effektivt anfall. Freja Morén rankas därför betydligt lägre än Evelina Frank trots att Freja har ett högre poängsnitt.

Lite översikt måste man väl ändå ha för jag kan bara föreställa mig hur svårt det måste vara att göra ett statistikprogram med mycket information som blir helt exakt. Men något som gör det hela ändå lite knepigare är den bristande informationen. Min första tanke när jag ser grafiken och siffrorna är ”jaha… vad är det jag faktiskt tittar på?”. För att få ett någorlunda svar på denna fråga fick jag ge mig in på den tyska bundesligans hemsida, som använder ett liknande (om inte samma) program, och läsa på vad dom säger. Då ska jag även meddela att min tyska är fruktansvärt knackig men att det ändå gav mig mer information än den svenska sidan.

Att skapa snygg grafik som är lättförståelig för den okunniga är en riktigt bra idé och det tycker jag att man ska behålla men man bör då kunna se till att resultatet faktiskt stämmer. Presenterar man det ”Bästa laget” så ska det faktiskt vara seriens bästa spelare. Och för oss inbitna som vill ha all information som går att få tag på så är jag jätteglad att man väljer att dela med sig utav den men då bör man också förklara för dom som läser informationen vad det faktiskt är man ger dom. Jag har vid flera tillfällen sagt att nytänkande är svårt och att nya idéer tar tid att implementera, nu är det dags för Muserskiy att få bollen.

Publicerad 2 mars 2016 klockan 07:00

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande
En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i ...
21 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-05-13 22:56