Boken ”Banken som berikar Bergslagen” blev ikväll premiärvisad vid Bergslagens Sparbanks årssammanträde. En bok där mycket jobb ligger bakom, och resultatet skildrar bankens historiska utveckling ända fram till nutid.
I den norra delen av Örebro län är Bergslagens Sparbank dominerande inom sitt område. Det här resultatet uppnåddes inte under en natt, utan påbörjades redan i mitten av 1800-talet. För att man ska kunna läsa om den här resan har banken nu sponsrat boken som fick titeln ”Banken som berikar Bergslagen”.
Bokens författare är Göran Karlsson, tidigare chef vid Bergslagsposten. Boken har 144 sidor och innehåller mycket fakta om de händelser och personer som gjort Bergslagens Sparbank till vad det är idag. Boken innehåller bland annat 400 namn över bankernas styrelseledamöter.
– Det är roligt att bergslagsborna nu får ta del av sin banks historia. När sparbankerna grundades var Sverige ett underutvecklat land med många fattiga människor. Sparbankerna gjorde en stor insats genom att låta vem som helst sätta in sina tillgångar på räntebärande sparkonton. På så sätt kunde arbetare, tjänstefolk och andra mindre bemedlade personer spara pengar för kommande behov, kommenterar Cecilia Jeffner, Bergslagens Sparbanks VD.
– De ursprungliga idéerna från sparbankernas barndom är lika aktuella idag. Bergslagens Sparbank är fortfarande en lokal bank utan privata vinstintressen och vi fortsätter att främja sparsamhet, bland annat genom ekonomiutbildning i skolorna, påpekar Cecilia Jeffner.
– Det har varit ett mödosamt arbete under många, många år. Den här boken kan därför ses som en hyllning till de personer – huvudmän, styrelseledamöter, bankanställda och inte minst alla kunder – som hjälpt till att bygga upp det som idag är Bergslagens Sparbank, förklarar Oa Holfve, Sparbanksstiftelsens ordförande.
– Det har varit jätteintressant och lärorikt att göra det här bokprojektet. Fantastiska människoöden finns med här, säger bokens författare.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.