Jussi Salo förespråkar en energisk hockey där hans lag har mycket puckinnehav. FOTO: Hannes Feldin

En finländare med känsla för Sverige: ”Känns nästan som hemma”

Jussi Salo har tagit med sig familjen, slagit sig till ro i Lindesberg och börjat ladda upp för sitt nya äventyr. LindeNytt satte sig ned med hockeyvagabonden för att lära känna Lindlövens nya tränare.

Jag möter upp Jussi Salo i Arenans innandömen. Lindlövens nye tränare är somrigt klädd, men fokus är riktat mot det klart kyligare vinterhalvåret. Vi slår oss ner vid ett bord och finländaren börjar berätta om sitt liv, allting på en flytande svenska.

– Vi fick lära oss svenska i skolan hemma i Finland och det var bra för mig. Du måste kunna språket när du jobbar som tränare. Det är väldigt viktigt att dina spelare förstår dig och att du förstår dem, förklarar Jussi.

Trots att han inte hunnit fylla mer än 39 har han redan ett gediget förflutet som tränare. Efter att skador suttit stopp för hans egen spelarkarriär sadlade han 16 år ung om till ungdomsledare. Totalt har det blivit 22 år som någon form av hockeytränare, ett val han aldrig ångrat.

Genom tränarstudier på universitetsnivå i Finland och vidareutbildningar i Sverige har Jussi skaffat sig djupa kunskaper. De har han även fått chansen att praktisera, både på finsk mark och på den internationella scenen. Efter tiden i ungdomslagen arbetade sig Jussi uppåt i rangorden och fick uppdrag såväl i USA som Norge. För tre år sedan landade han slutligen i småländska Vetlanda.

– Och nu är jag här i Lindesberg. Redo för en ny start, konstaterar Jussi.

”Alla börjar från samma linje”

Med sig till Lindesberg har han sin familj. Den består av fru och två barn, i form av sonen Ville och dottern Venla, som nu alla börjat göra sig hemmastadda. Hemma är det därför full fart och familjen har haft lätt för att hitta rätt i Lindesberg.

– Absolut, det känns som en trevlig stad. Det är mycket vatten överallt och det är bra för vi kommer från östra Finland. Det känns nästan som hemma här och det känns som en lagom storlek på staden för barnen, berättar Jussi.

Anledningen till att hela familjen Salo flyttat in i Lindesberg är som bekant Jussis nya uppdrag. För en knapp månad sedan presenterades han som Lindlövens nya tränare, ett uppdrag som han ser fram emot väldigt mycket. Även om A-laget står i fokus kommer Jussi att arbeta genom flera skikt av föreningen.

– Jag ska arbeta med hockeygymnasiet och också med juniorlaget. Då kan jag hålla koll på vad som händer där och hjälpa till. Förhoppningsvis kan vi få upp egna juniorer i A-laget, det är viktigt att ha en framtid i föreningen.

39-åringen är påläst och vet att det Lindlöven som han kommer till är ett stabilt HockeyEttan-lag. När det kommer till spelartruppen har han dessutom forskat i spelarnas statistik och historia.

– Men jag vet inte så jättemycket, så alla får börja från det rena bordet. Och det är bra för spelarna att jag inte vet något om dem och inte känner någon. Alla börjar från samma linje, förklarar Jussi.

”Vi kan slåss för en plats i Allettan”

Förra veckan genomförde Lindlöven sina fystester och ledarteamet följer just nu upp arbetet för att kartlägga försäsongen. Jussi kommer att resa hem till Finland över sommaren, men laget samlas igen den första augusti. Då startar man upp försäsongen och spelarna kan vänta sig minst sex träningar i veckan berättar Jussi.

Under sina år i USA, Norge och Sverige har han lärt sig många olika typer av hockey. När han tittar på den svenska och den finländska hockeyn och jämför den ser han vissa skillnader.

– Ja, den finska hockeyn är kanske lite mer som den nordamerikanska och är mer fysisk. Här i Sverige är det mer taktiskt, inte så fysiskt och inte så fartfyllt som vi i Finland. Men det är inte så jättestora skillnader, menar Jussi.

Vad är då hans syn på hur hockey ska spelas?

– Jag gillar puckkontroll, att ha en rätt så fartfylld och effektiv hockey. Men det viktigaste är att man spelar med pucken och inte bara jagar. Det är mycket roligare för spelarna då också, de orkar mer.

Den kommande säsongen är i dagsläget tre månader bort, men redan nu har Jussi scoutat motståndet. Sedan tiden i Vetlanda är han bekant med Tranås, samtidigt som han menar att lag som Mariestad och Skövde alltid är bra. När det kommer till Lindlöven vill tränaren vänta och se vilken den färdiga truppen blir innan han börjar spekulera. Men målsättningen tycker Jussi Salo ska vara hög.

– Jag tror att vi kan slåss för en plats i Allettan. Det kommer nog att bli en jämnare serie än vad det har varit tidigare. Men vad som är bra är att det blir många derbymatcher, då blir det mer känslor i spelet och det är bara positivt.

Publicerad 26 juni 2015 klockan 13:44


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Asso Eliassi var omöjlig för dagen med sju inspelade mål Foto: Hasse Persson

LIF bjöd på show i Arenan

Med ett slarvigt spel, skott i stolparna och en återkommande Fatlum Ahmeti på LIF-bänken så hade inte Vinslöv någon rolig kväll i Lindesberg när Allsvenskans sjunde omgång skulle spelas i Lindesberg Arena, de 50 åskådarna i publiken fick desto roligare och fick njuta av en ren hemmadominans.

24 oktober 2020 klockan 19:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Derbyseger för WSK

Efter att spräckt nollan med en färsk hemmaseger mot Kungsör så var det ett bortaderby mot Örebro som väntade för WSK-truppen, efter att spelat upp sig till en säker ledning under den andra perioden så kunde WSK gå undan med målen och utökade till en väldigt enkel derbyseger.

24 oktober 2020 klockan 18:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Hemmaseger i Lindehov

Med ett segerlöst facit för säsongen gästade Surahammar Lindehov under onsdagskvällen, trots ett tidigt underläge för Lindlöven s...

Förlust efter utdragen straffläggning

Efter ett två-målsunderläge mot tabelltvåan Skövde IK med tio minuter kvar så kom Lindlöven tillbaka starkt och s...

WSK tar säsongens första hemmaseger

Med 3-3 inför den avslutande perioden mellan WSK och Kungsör var det en tillsynes jämn drabbning som väntade, trots ...

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Förlust efter en ljus inledning

Med Herman Bosson skadad stod LIF Lindesberg en huvudspelare kort när laget tog lagbussen till Göteborg för att spela mot Kärra HF, efter en positiv inledning så kunde Kärra styra den andra halvleken och därefter skaffa ett stort försprång som avgjorde matchen.

16 oktober 2020 klockan 23:59 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ett av Lindlövens målförsök där Anton Toolanen drog iväg ett skott i den andra perioden Foto: Timmy Lundegård

Ny förlust på hemmaisen

Med en ny spännande värvning i laget från SHL så var det ett förbättrat Lindlöven som hittades på hemmaisen under torsdagskvällen, tabellettan HC Dalen stod som motståndare och visade direkt kvalitet i sitt spel där smålänningarna kunde sno åt sig tre nya poäng.

15 oktober 2020 klockan 22:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny succé för parahandbollen
Efter en lyckad tjejkväll i arenan så lyckades LIF Lindesberg att nå en ny milstolpe under föregående helg, föreningens parahandbollslag hade å...
14 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En jämn drabbning i arenan
Det var inga stora marginaler som avgjorde söndagens Allsvenska hemmamatch mot Kungälv. Det var två jämna lag som gjorde upp redan från matchens ...
12 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tre nya poäng för Lindlöven
Efter en tung förlust på hemmaplan mot Kumla i fredags så väntade vad som på förhand skulle bli tyngre uppgifter, en bortamatch mot det välkä...
12 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust mot svårslaget Sala

Ännu utan förlust men samtidigt utan vinst var WSKs inledande facit när uppladdade Sala Silverstaden stod som nästa motståndarlag, efter en jämn inledning kunde motståndarlaget utöka sin ledning inom den sista perioden där WSK fick svårt att spela ikapp.

12 oktober 2020 klockan 00:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Nära poäng för Linde Volley

Det var två jämna lag som drabbade samman i Lindesberg Arena under lördagseftermiddagen, Värnamo gästade arenan och trots en inledande setpoäng för Linde Volleys del så lyckades motståndarlaget vända matchen till sin fördel.

10 oktober 2020 klockan 18:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Bildspel från Lindehovs hockeyfredag

BILDSPEL Kumla stod för säsongens andra motstånd i Lindehov, trots fina inspel och lägen för hemmalaget slutade ...

Bortaseger för Lindlöven

Målen blev många under säsongens första bortamatch mot Malung under onsdagen men trots ett inledande underläge så kunde Lindlö...

bildspel Straffläggning avgjorde säsongspremiären

Det var heta känslor på Lindehov när Lindlöven inledde sin nya säsong inom AllEttan under söndagen. Målmä...

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Tjejkväll ska få fler flickor att idrotta

Som ett steg för att få fler unga tjejer att idrotta väljer nu LIF Lindesberg att göra en satsning som är riktad till kommunens flickor i åldern 8-12 år. På fredag bjuder man nämligen in till en exklusiv tjejkväll i arenan, där det vankas lek, idolmys och bowling.

5 oktober 2020 klockan 13:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Välförtjänt seger för LIF Lindesberg

Rimbo fick det svårt att utmana om segern under fredagskvällen när ett revanschsuget LIF Lindesberg klev in på ...

Seger efter förlängning

Det var en målrik första period för WSK som spelade sin första Division 2-match för säsongen, det inledande bortalaget IBK Kö...

bildspel Lyft för IFK Lindesberg under pandemin

Coronapandemin ställde in ett stort antal matcher och halverade tävlingssäsongen för IFK Lindesbergs herrlag. Men ...

Oavgjort efter en jämn kamp

LIF Lindesberg bjöd upp till jämn kamp mot det elitseriesatsande Amo HK. Trots en del slarv i anfallet under matchens gång visade...

Linde Volley inleder Elitserien i arenan

Ifjol blev det en 6:e plats i Elitseriens tabell men med tio nya namn och ett helt nytt lag i laguppställningen så st...

Säsongens första hemmamatch väntar

Med två tunga förluster bakom sig så gör LIF Lindesberg sin första hemmamatch för säsongen, på grund av situationen...

Arkivbild på Jesper Nilsson, LIFs stora målgörare under söndagens match mot Västerås Foto: Hasse Persson

Storförlust i Västerås

VästeråsIrsta är tillbaka i Allsvenskan efter att spelat upp sig från Division 1 och blev LIF Lindesbergs andra motståndare för säsongen. Jesper Nilsson agerade stor målgörare för LIF och spelade in hela 11 mål men trots den imponerade målsumman så räckte det inte hela vägen för seger.

20 september 2020 klockan 19:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tuff inledning för LIF
Det blev en trist inledning inom Allsvenskans nya säsong för LIF Lindesberg. Det orangea laget inledde starkt med två inledande mål mot seriens ...
12 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Dags för en Allsvensk säsongsinledning
Den Allsvenska säsongen för 2020/2021 närmar sig med stormsteg och redan på lördag spelar LIF Lindesberg sin första match i serien, något som ...
10 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Antalet covidfall i Lindlöven ökar – nio smittade
Antalet bekräftade fall av covid-19 i Lindlövens A-lagstrupp växer, och för närvarande har nio spelare och ledare testat positivt. Utöver dessa ...
7 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-09-06

2020-09-04

2020-08-26

2020-08-24

2020-08-21

2020-08-16

2020-08-12

2020-08-10

2020-08-03

2020-07-23

2020-07-14

2020-07-08

2020-07-07

2020-07-02

2020-10-25 11:29