Jussi Salo förespråkar en energisk hockey där hans lag har mycket puckinnehav. FOTO: Hannes Feldin

En finländare med känsla för Sverige: ”Känns nästan som hemma”

Jussi Salo har tagit med sig familjen, slagit sig till ro i Lindesberg och börjat ladda upp för sitt nya äventyr. LindeNytt satte sig ned med hockeyvagabonden för att lära känna Lindlövens nya tränare.

Jag möter upp Jussi Salo i Arenans innandömen. Lindlövens nye tränare är somrigt klädd, men fokus är riktat mot det klart kyligare vinterhalvåret. Vi slår oss ner vid ett bord och finländaren börjar berätta om sitt liv, allting på en flytande svenska.

– Vi fick lära oss svenska i skolan hemma i Finland och det var bra för mig. Du måste kunna språket när du jobbar som tränare. Det är väldigt viktigt att dina spelare förstår dig och att du förstår dem, förklarar Jussi.

Trots att han inte hunnit fylla mer än 39 har han redan ett gediget förflutet som tränare. Efter att skador suttit stopp för hans egen spelarkarriär sadlade han 16 år ung om till ungdomsledare. Totalt har det blivit 22 år som någon form av hockeytränare, ett val han aldrig ångrat.

Genom tränarstudier på universitetsnivå i Finland och vidareutbildningar i Sverige har Jussi skaffat sig djupa kunskaper. De har han även fått chansen att praktisera, både på finsk mark och på den internationella scenen. Efter tiden i ungdomslagen arbetade sig Jussi uppåt i rangorden och fick uppdrag såväl i USA som Norge. För tre år sedan landade han slutligen i småländska Vetlanda.

– Och nu är jag här i Lindesberg. Redo för en ny start, konstaterar Jussi.

”Alla börjar från samma linje”

Med sig till Lindesberg har han sin familj. Den består av fru och två barn, i form av sonen Ville och dottern Venla, som nu alla börjat göra sig hemmastadda. Hemma är det därför full fart och familjen har haft lätt för att hitta rätt i Lindesberg.

– Absolut, det känns som en trevlig stad. Det är mycket vatten överallt och det är bra för vi kommer från östra Finland. Det känns nästan som hemma här och det känns som en lagom storlek på staden för barnen, berättar Jussi.

Anledningen till att hela familjen Salo flyttat in i Lindesberg är som bekant Jussis nya uppdrag. För en knapp månad sedan presenterades han som Lindlövens nya tränare, ett uppdrag som han ser fram emot väldigt mycket. Även om A-laget står i fokus kommer Jussi att arbeta genom flera skikt av föreningen.

– Jag ska arbeta med hockeygymnasiet och också med juniorlaget. Då kan jag hålla koll på vad som händer där och hjälpa till. Förhoppningsvis kan vi få upp egna juniorer i A-laget, det är viktigt att ha en framtid i föreningen.

39-åringen är påläst och vet att det Lindlöven som han kommer till är ett stabilt HockeyEttan-lag. När det kommer till spelartruppen har han dessutom forskat i spelarnas statistik och historia.

– Men jag vet inte så jättemycket, så alla får börja från det rena bordet. Och det är bra för spelarna att jag inte vet något om dem och inte känner någon. Alla börjar från samma linje, förklarar Jussi.

”Vi kan slåss för en plats i Allettan”

Förra veckan genomförde Lindlöven sina fystester och ledarteamet följer just nu upp arbetet för att kartlägga försäsongen. Jussi kommer att resa hem till Finland över sommaren, men laget samlas igen den första augusti. Då startar man upp försäsongen och spelarna kan vänta sig minst sex träningar i veckan berättar Jussi.

Under sina år i USA, Norge och Sverige har han lärt sig många olika typer av hockey. När han tittar på den svenska och den finländska hockeyn och jämför den ser han vissa skillnader.

– Ja, den finska hockeyn är kanske lite mer som den nordamerikanska och är mer fysisk. Här i Sverige är det mer taktiskt, inte så fysiskt och inte så fartfyllt som vi i Finland. Men det är inte så jättestora skillnader, menar Jussi.

Vad är då hans syn på hur hockey ska spelas?

– Jag gillar puckkontroll, att ha en rätt så fartfylld och effektiv hockey. Men det viktigaste är att man spelar med pucken och inte bara jagar. Det är mycket roligare för spelarna då också, de orkar mer.

Den kommande säsongen är i dagsläget tre månader bort, men redan nu har Jussi scoutat motståndet. Sedan tiden i Vetlanda är han bekant med Tranås, samtidigt som han menar att lag som Mariestad och Skövde alltid är bra. När det kommer till Lindlöven vill tränaren vänta och se vilken den färdiga truppen blir innan han börjar spekulera. Men målsättningen tycker Jussi Salo ska vara hög.

– Jag tror att vi kan slåss för en plats i Allettan. Det kommer nog att bli en jämnare serie än vad det har varit tidigare. Men vad som är bra är att det blir många derbymatcher, då blir det mer känslor i spelet och det är bara positivt.

Publicerad 26 juni 2015 klockan 13:44


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Ida Larsson är redo för slutspel Foto: Hasse Persson

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.

1 mars 2021 klockan 21:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm
Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans ...
20 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny seger för Linde Volley

Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget, där Ida Larsson blev största poänggörare med 25 poäng till laget. Tre nya poäng innebär dessutom en ny avancering i tabellen för Linde, som nu klättrat upp till en nionde plats.

14 februari 2021 klockan 17:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Jätteförlust mot Surahammar

Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total utklassning, där Surahammar utnyttjade varje sekund i de orangefärgade boxplayspel som gavs. Något som blev Lindlövens stora förlust, där poängtavlan visade 4-0 efter sextio minuter.

14 februari 2021 klockan 18:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Bortaförlust trots upphämtning

Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget...

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen

Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar...

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna

Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven med fyra raka segrar

Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde raka trepoängare. Lindelaget är därmed ännu obesegrat i vårseriens andra mötesrunda, efter fyra matcher. Något som håller kvar Lindlöven som Vårseriens tabelletta.

10 februari 2021 klockan 21:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett ...

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet

Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den...

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg

Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett f...

Seger på bortais efter målrik drabbning

Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens g...

bildspel Storseger när andra mötesomgången inleds

Med fint spel och Alexander Kovalonok tillbaka efter skada. Kunde Lindlöven gå undan till en storslagen seger, när...

Viktig bortaseger mot Vinslöv

Med en dröminledning kunde LIF Lindesberg spela hem två, otroligt viktiga poäng till tabellen. Revanschsugna Vinslöv fick en ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Tung förlust på hemmaplan

Statistiken talade för vinst inför lördagens hemmamatch, men med både tränare Teemu Sarna och poänggöraren Martina Konecna frånvarande så blev matchen desto svårare. Det ständigt jämnspelande Gislaved fick en tidig ledning och hade aldrig tankar på att bromsa in, något som ledde till lagets första Elitserieseger i Lindesberg på närmare tio år.

30 januari 2021 klockan 16:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Två poäng efter straffläggning
Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag från bortalaget tvingades...
24 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Förlust i viktig hemmamatch
Trots en stark inledning för LIF Lindesberg så kunde man inte gå segrande ur söndagens Allsvenska match mot Anderstorp. Väl använda time-outer f...
24 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tråkig fredagskväll i Köping
Med en storslagen seger mot ett starkt Grums i Lindehov så höjdes förväntningarna inför fredagens bortamöte mot Köping. Väl på plats blev det...
22 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-20

2021-01-19

2021-01-16

2021-01-16

2021-01-15

2021-01-15

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-01-07

2021-01-05

2021-03-03 19:11