Jussi Salo förespråkar en energisk hockey där hans lag har mycket puckinnehav. FOTO: Hannes Feldin

En finländare med känsla för Sverige: ”Känns nästan som hemma”

Jussi Salo har tagit med sig familjen, slagit sig till ro i Lindesberg och börjat ladda upp för sitt nya äventyr. LindeNytt satte sig ned med hockeyvagabonden för att lära känna Lindlövens nya tränare.

Jag möter upp Jussi Salo i Arenans innandömen. Lindlövens nye tränare är somrigt klädd, men fokus är riktat mot det klart kyligare vinterhalvåret. Vi slår oss ner vid ett bord och finländaren börjar berätta om sitt liv, allting på en flytande svenska.

– Vi fick lära oss svenska i skolan hemma i Finland och det var bra för mig. Du måste kunna språket när du jobbar som tränare. Det är väldigt viktigt att dina spelare förstår dig och att du förstår dem, förklarar Jussi.

Trots att han inte hunnit fylla mer än 39 har han redan ett gediget förflutet som tränare. Efter att skador suttit stopp för hans egen spelarkarriär sadlade han 16 år ung om till ungdomsledare. Totalt har det blivit 22 år som någon form av hockeytränare, ett val han aldrig ångrat.

Genom tränarstudier på universitetsnivå i Finland och vidareutbildningar i Sverige har Jussi skaffat sig djupa kunskaper. De har han även fått chansen att praktisera, både på finsk mark och på den internationella scenen. Efter tiden i ungdomslagen arbetade sig Jussi uppåt i rangorden och fick uppdrag såväl i USA som Norge. För tre år sedan landade han slutligen i småländska Vetlanda.

– Och nu är jag här i Lindesberg. Redo för en ny start, konstaterar Jussi.

”Alla börjar från samma linje”

Med sig till Lindesberg har han sin familj. Den består av fru och två barn, i form av sonen Ville och dottern Venla, som nu alla börjat göra sig hemmastadda. Hemma är det därför full fart och familjen har haft lätt för att hitta rätt i Lindesberg.

– Absolut, det känns som en trevlig stad. Det är mycket vatten överallt och det är bra för vi kommer från östra Finland. Det känns nästan som hemma här och det känns som en lagom storlek på staden för barnen, berättar Jussi.

Anledningen till att hela familjen Salo flyttat in i Lindesberg är som bekant Jussis nya uppdrag. För en knapp månad sedan presenterades han som Lindlövens nya tränare, ett uppdrag som han ser fram emot väldigt mycket. Även om A-laget står i fokus kommer Jussi att arbeta genom flera skikt av föreningen.

– Jag ska arbeta med hockeygymnasiet och också med juniorlaget. Då kan jag hålla koll på vad som händer där och hjälpa till. Förhoppningsvis kan vi få upp egna juniorer i A-laget, det är viktigt att ha en framtid i föreningen.

39-åringen är påläst och vet att det Lindlöven som han kommer till är ett stabilt HockeyEttan-lag. När det kommer till spelartruppen har han dessutom forskat i spelarnas statistik och historia.

– Men jag vet inte så jättemycket, så alla får börja från det rena bordet. Och det är bra för spelarna att jag inte vet något om dem och inte känner någon. Alla börjar från samma linje, förklarar Jussi.

”Vi kan slåss för en plats i Allettan”

Förra veckan genomförde Lindlöven sina fystester och ledarteamet följer just nu upp arbetet för att kartlägga försäsongen. Jussi kommer att resa hem till Finland över sommaren, men laget samlas igen den första augusti. Då startar man upp försäsongen och spelarna kan vänta sig minst sex träningar i veckan berättar Jussi.

Under sina år i USA, Norge och Sverige har han lärt sig många olika typer av hockey. När han tittar på den svenska och den finländska hockeyn och jämför den ser han vissa skillnader.

– Ja, den finska hockeyn är kanske lite mer som den nordamerikanska och är mer fysisk. Här i Sverige är det mer taktiskt, inte så fysiskt och inte så fartfyllt som vi i Finland. Men det är inte så jättestora skillnader, menar Jussi.

Vad är då hans syn på hur hockey ska spelas?

– Jag gillar puckkontroll, att ha en rätt så fartfylld och effektiv hockey. Men det viktigaste är att man spelar med pucken och inte bara jagar. Det är mycket roligare för spelarna då också, de orkar mer.

Den kommande säsongen är i dagsläget tre månader bort, men redan nu har Jussi scoutat motståndet. Sedan tiden i Vetlanda är han bekant med Tranås, samtidigt som han menar att lag som Mariestad och Skövde alltid är bra. När det kommer till Lindlöven vill tränaren vänta och se vilken den färdiga truppen blir innan han börjar spekulera. Men målsättningen tycker Jussi Salo ska vara hög.

– Jag tror att vi kan slåss för en plats i Allettan. Det kommer nog att bli en jämnare serie än vad det har varit tidigare. Men vad som är bra är att det blir många derbymatcher, då blir det mer känslor i spelet och det är bara positivt.

Publicerad 26 juni 2015 klockan 13:44


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Hemmahästen Danois Simoni inledde dagen med en seger Foto: Timmy Lundegård

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi Ehlers-tränade Danois Simoni travade in som dagens första vinnare. Glada känslor blev det där kuskande Jeanette Holmskov, bjöd på en vinnargest när duon passerade mål.

16 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen...

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans...

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

Foto: Hasse Persson

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.

3 mars 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng
VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget...
2 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-28

2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-05-18 06:31