Under vinter- och julperioden är det många som gärna tänder ljus, dels för den höga mysfaktorn, dels för att vinterhalvåret bjuder på ett ständigt mörker. Levande ljus i all ära, men du glömmer väl inte bort att blåsa ut dem innan du går hemifrån? Och om olyckan skulle vara framme, är du och ditt hem då rätt utrustat?
Det tänds aldrig så mycket levande ljus som under vinterhalvåret, för att inte tala om december då julen står för dörren. Enligt Nerikes brandkårs hemsida nästintill fördubblas lägenhets- och villabränder under denna period, en fjärdedel av de bränderna beror på bortglömda ljus. Det är mysigt och hemtrevligt, och dessutom lyser det upp denna mörka period på året. Dock bör man vara försiktig och betänksam, ett levande ljus kan orsaka stor skada om det vill sig illa.
– Vi rekommenderar att man inte har mossa i staken. Man bör även tänka på hur man placerar ljuset, det ska inte stå i närhet till någon gardin. Det är mycket att tänka på, exempelvis har vi haft ett fall där en katt gått på bordet och vält ett ljus och fått en brand. Man ska även tänka över placeringen av ljusslingor som man har utomhus. Det var en bonde som hade en ljusslinga i en plastgran och det blev något fel på den, och då går det blixtsnabbt, berättar Gunnar Karlsson, säkerhetskoordinator vid Nerikes brandkår.
Men värmeljus, är inte de relativt ofarliga?
– Det är beroende på hur de sitter och vilket underlag de är på. Om värmeljuset är placerat längst ner i en stadig glasskål och det står på bra underlag, då ska det inte vara någon fara och man kan låta det brinna ut. Men det är viktigt att man placerar det på ett bord utan brännbart runtomkring. Det får inte leda värme för lätt, man kan lyfta upp och känna efter under. Men man ska respektera alla sorters ljus!
Att tända ett ljus är inte särskilt svårt, det är värre att komma ihåg att släcka det efter sig. Men Gunnar har några tips:
– Vi delar ut klistermärken som man sätter på ytterdörren så man ser det när man ska gå ut, det blir en hint. Alltid när man ska gå ut genom dörren så ska man tänka igenom om det står några ljus och brinner, men också om man stängt av spis och strykjärn.
Om olyckan väl är framme går det fruktansvärt fort för elden att sprida sig. I en undervisningsfilm som brandkåren visar blir ett rum övertänt inom loppet av ynka tre minuter. Det hela börjar med ett stearinljus i en soffa och sprider sig därefter i gardinerna och en stor brand är i gång. För att skydda sig själv och sitt hem är det viktigt att vara förutseende och ha hjälp hemma.
– Man måste se över sina brandvarnare och testa dem alla. Beroende på vad det är för batteri i varnaren så ska det åtminstone bytas en gång om året. Om man ska investera i en brandvarnare så är det viktigt att den är CE-märkt. Är man bortrest i en, två veckor ska man gå runt och kolla varnarna när man kommer hem. De piper i intervaller när batteriet börjar bli dåligt, och så slutar den varna när batteriet tagit slut och har man då inte varit hemma och hört varningen, så måste de kollas, säger Gunnar.
Förutom brandvarnare bör man ha brandfilt och handbrandsläckare hemma. Gunnar fortsätter:
– Handbrandsläckaren ska vara med pulver och på 6 kilo. De ska vara CE-märkta med beteckningen 43A 233BC, i de andra är det ett annat pulver som inte har samma släckningsförmåga. Den här släckaren på 6 kilo kan i stort sett alla hantera.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.