Under vinter- och julperioden är det många som gärna tänder ljus, dels för den höga mysfaktorn, dels för att vinterhalvåret bjuder på ett ständigt mörker. Levande ljus i all ära, men du glömmer väl inte bort att blåsa ut dem innan du går hemifrån? Och om olyckan skulle vara framme, är du och ditt hem då rätt utrustat?
Det tänds aldrig så mycket levande ljus som under vinterhalvåret, för att inte tala om december då julen står för dörren. Enligt Nerikes brandkårs hemsida nästintill fördubblas lägenhets- och villabränder under denna period, en fjärdedel av de bränderna beror på bortglömda ljus. Det är mysigt och hemtrevligt, och dessutom lyser det upp denna mörka period på året. Dock bör man vara försiktig och betänksam, ett levande ljus kan orsaka stor skada om det vill sig illa.
– Vi rekommenderar att man inte har mossa i staken. Man bör även tänka på hur man placerar ljuset, det ska inte stå i närhet till någon gardin. Det är mycket att tänka på, exempelvis har vi haft ett fall där en katt gått på bordet och vält ett ljus och fått en brand. Man ska även tänka över placeringen av ljusslingor som man har utomhus. Det var en bonde som hade en ljusslinga i en plastgran och det blev något fel på den, och då går det blixtsnabbt, berättar Gunnar Karlsson, säkerhetskoordinator vid Nerikes brandkår.
Men värmeljus, är inte de relativt ofarliga?
– Det är beroende på hur de sitter och vilket underlag de är på. Om värmeljuset är placerat längst ner i en stadig glasskål och det står på bra underlag, då ska det inte vara någon fara och man kan låta det brinna ut. Men det är viktigt att man placerar det på ett bord utan brännbart runtomkring. Det får inte leda värme för lätt, man kan lyfta upp och känna efter under. Men man ska respektera alla sorters ljus!
Att tända ett ljus är inte särskilt svårt, det är värre att komma ihåg att släcka det efter sig. Men Gunnar har några tips:
– Vi delar ut klistermärken som man sätter på ytterdörren så man ser det när man ska gå ut, det blir en hint. Alltid när man ska gå ut genom dörren så ska man tänka igenom om det står några ljus och brinner, men också om man stängt av spis och strykjärn.
Om olyckan väl är framme går det fruktansvärt fort för elden att sprida sig. I en undervisningsfilm som brandkåren visar blir ett rum övertänt inom loppet av ynka tre minuter. Det hela börjar med ett stearinljus i en soffa och sprider sig därefter i gardinerna och en stor brand är i gång. För att skydda sig själv och sitt hem är det viktigt att vara förutseende och ha hjälp hemma.
– Man måste se över sina brandvarnare och testa dem alla. Beroende på vad det är för batteri i varnaren så ska det åtminstone bytas en gång om året. Om man ska investera i en brandvarnare så är det viktigt att den är CE-märkt. Är man bortrest i en, två veckor ska man gå runt och kolla varnarna när man kommer hem. De piper i intervaller när batteriet börjar bli dåligt, och så slutar den varna när batteriet tagit slut och har man då inte varit hemma och hört varningen, så måste de kollas, säger Gunnar.
Förutom brandvarnare bör man ha brandfilt och handbrandsläckare hemma. Gunnar fortsätter:
– Handbrandsläckaren ska vara med pulver och på 6 kilo. De ska vara CE-märkta med beteckningen 43A 233BC, i de andra är det ett annat pulver som inte har samma släckningsförmåga. Den här släckaren på 6 kilo kan i stort sett alla hantera.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.