Under vinter- och julperioden är det många som gärna tänder ljus, dels för den höga mysfaktorn, dels för att vinterhalvåret bjuder på ett ständigt mörker. Levande ljus i all ära, men du glömmer väl inte bort att blåsa ut dem innan du går hemifrån? Och om olyckan skulle vara framme, är du och ditt hem då rätt utrustat?
Det tänds aldrig så mycket levande ljus som under vinterhalvåret, för att inte tala om december då julen står för dörren. Enligt Nerikes brandkårs hemsida nästintill fördubblas lägenhets- och villabränder under denna period, en fjärdedel av de bränderna beror på bortglömda ljus. Det är mysigt och hemtrevligt, och dessutom lyser det upp denna mörka period på året. Dock bör man vara försiktig och betänksam, ett levande ljus kan orsaka stor skada om det vill sig illa.
– Vi rekommenderar att man inte har mossa i staken. Man bör även tänka på hur man placerar ljuset, det ska inte stå i närhet till någon gardin. Det är mycket att tänka på, exempelvis har vi haft ett fall där en katt gått på bordet och vält ett ljus och fått en brand. Man ska även tänka över placeringen av ljusslingor som man har utomhus. Det var en bonde som hade en ljusslinga i en plastgran och det blev något fel på den, och då går det blixtsnabbt, berättar Gunnar Karlsson, säkerhetskoordinator vid Nerikes brandkår.
Men värmeljus, är inte de relativt ofarliga?
– Det är beroende på hur de sitter och vilket underlag de är på. Om värmeljuset är placerat längst ner i en stadig glasskål och det står på bra underlag, då ska det inte vara någon fara och man kan låta det brinna ut. Men det är viktigt att man placerar det på ett bord utan brännbart runtomkring. Det får inte leda värme för lätt, man kan lyfta upp och känna efter under. Men man ska respektera alla sorters ljus!
Att tända ett ljus är inte särskilt svårt, det är värre att komma ihåg att släcka det efter sig. Men Gunnar har några tips:
– Vi delar ut klistermärken som man sätter på ytterdörren så man ser det när man ska gå ut, det blir en hint. Alltid när man ska gå ut genom dörren så ska man tänka igenom om det står några ljus och brinner, men också om man stängt av spis och strykjärn.
Om olyckan väl är framme går det fruktansvärt fort för elden att sprida sig. I en undervisningsfilm som brandkåren visar blir ett rum övertänt inom loppet av ynka tre minuter. Det hela börjar med ett stearinljus i en soffa och sprider sig därefter i gardinerna och en stor brand är i gång. För att skydda sig själv och sitt hem är det viktigt att vara förutseende och ha hjälp hemma.
– Man måste se över sina brandvarnare och testa dem alla. Beroende på vad det är för batteri i varnaren så ska det åtminstone bytas en gång om året. Om man ska investera i en brandvarnare så är det viktigt att den är CE-märkt. Är man bortrest i en, två veckor ska man gå runt och kolla varnarna när man kommer hem. De piper i intervaller när batteriet börjar bli dåligt, och så slutar den varna när batteriet tagit slut och har man då inte varit hemma och hört varningen, så måste de kollas, säger Gunnar.
Förutom brandvarnare bör man ha brandfilt och handbrandsläckare hemma. Gunnar fortsätter:
– Handbrandsläckaren ska vara med pulver och på 6 kilo. De ska vara CE-märkta med beteckningen 43A 233BC, i de andra är det ett annat pulver som inte har samma släckningsförmåga. Den här släckaren på 6 kilo kan i stort sett alla hantera.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.