Under vinter- och julperioden är det många som gärna tänder ljus, dels för den höga mysfaktorn, dels för att vinterhalvåret bjuder på ett ständigt mörker. Levande ljus i all ära, men du glömmer väl inte bort att blåsa ut dem innan du går hemifrån? Och om olyckan skulle vara framme, är du och ditt hem då rätt utrustat?
Det tänds aldrig så mycket levande ljus som under vinterhalvåret, för att inte tala om december då julen står för dörren. Enligt Nerikes brandkårs hemsida nästintill fördubblas lägenhets- och villabränder under denna period, en fjärdedel av de bränderna beror på bortglömda ljus. Det är mysigt och hemtrevligt, och dessutom lyser det upp denna mörka period på året. Dock bör man vara försiktig och betänksam, ett levande ljus kan orsaka stor skada om det vill sig illa.
– Vi rekommenderar att man inte har mossa i staken. Man bör även tänka på hur man placerar ljuset, det ska inte stå i närhet till någon gardin. Det är mycket att tänka på, exempelvis har vi haft ett fall där en katt gått på bordet och vält ett ljus och fått en brand. Man ska även tänka över placeringen av ljusslingor som man har utomhus. Det var en bonde som hade en ljusslinga i en plastgran och det blev något fel på den, och då går det blixtsnabbt, berättar Gunnar Karlsson, säkerhetskoordinator vid Nerikes brandkår.
Men värmeljus, är inte de relativt ofarliga?
– Det är beroende på hur de sitter och vilket underlag de är på. Om värmeljuset är placerat längst ner i en stadig glasskål och det står på bra underlag, då ska det inte vara någon fara och man kan låta det brinna ut. Men det är viktigt att man placerar det på ett bord utan brännbart runtomkring. Det får inte leda värme för lätt, man kan lyfta upp och känna efter under. Men man ska respektera alla sorters ljus!
Att tända ett ljus är inte särskilt svårt, det är värre att komma ihåg att släcka det efter sig. Men Gunnar har några tips:
– Vi delar ut klistermärken som man sätter på ytterdörren så man ser det när man ska gå ut, det blir en hint. Alltid när man ska gå ut genom dörren så ska man tänka igenom om det står några ljus och brinner, men också om man stängt av spis och strykjärn.
Om olyckan väl är framme går det fruktansvärt fort för elden att sprida sig. I en undervisningsfilm som brandkåren visar blir ett rum övertänt inom loppet av ynka tre minuter. Det hela börjar med ett stearinljus i en soffa och sprider sig därefter i gardinerna och en stor brand är i gång. För att skydda sig själv och sitt hem är det viktigt att vara förutseende och ha hjälp hemma.
– Man måste se över sina brandvarnare och testa dem alla. Beroende på vad det är för batteri i varnaren så ska det åtminstone bytas en gång om året. Om man ska investera i en brandvarnare så är det viktigt att den är CE-märkt. Är man bortrest i en, två veckor ska man gå runt och kolla varnarna när man kommer hem. De piper i intervaller när batteriet börjar bli dåligt, och så slutar den varna när batteriet tagit slut och har man då inte varit hemma och hört varningen, så måste de kollas, säger Gunnar.
Förutom brandvarnare bör man ha brandfilt och handbrandsläckare hemma. Gunnar fortsätter:
– Handbrandsläckaren ska vara med pulver och på 6 kilo. De ska vara CE-märkta med beteckningen 43A 233BC, i de andra är det ett annat pulver som inte har samma släckningsförmåga. Den här släckaren på 6 kilo kan i stort sett alla hantera.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.