En tränare med perspektiv på livet: ”Glad att jag lever”

Aleksander Lazarevic går igenom sin andra säsong som tränare för IFK Lindesberg. Det är något som han själv är mycket tacksam för. Läs 45-åringens ord om skadan som nästan fick honom att hoppa av, om vägen tillbaka till tränarbänken och om talangerna som ska lyfta IFK.

Aleksander Lazarevic ringer upp mig efter middagen med barnen. Familjefadern förklarar att han har en timme på sig, sen måste han ge sig iväg för kvällens träning. 18 månader har gått sedan han klev på uppdraget som tränare för IFK Lindesberg och han är nu halvvägs in på sin andra säsong.

Hittills har resultaten varit stabila. Med två vinster, tre oavgjorda och två förluster har IFK samlat ihop nio poäng och placerat sig som femma halvvägs in på säsongen. Den träning som han nu laddar upp för är en i mängden. Det innebär att spelarna drillas i teknik, press- och understöd och framförallt får lära sig att skruva upp tempot.

– Vi har ändrat träningarna lite grann tills i år och kör med mer tempo. Nu på slutet har det tyvärr inte blivit så, alla skador har präglat oss och vi har tappat på det. Men vi är nog bättre tränade i år i och med att vi kört så tufft, menar ”Sasha” som han kallas och fortsätter.

– Jag vill ha spelare som är snabba. Så vi försöker att ha med boll i allt som vi gör.

De skador som tränaren nämner har varit ett återkommande problem för IFK. Med spelare som Ardian Isufi, Hassan Bazhad Mahmoud och Emrah Arfi på skadelistan har startelvan ändrats fram och tillbaka. Mot slutet menar ”Sasha” att bitarna fallit på plats, med rätt spelare på rätt positioner.

”Erbjöd mig att hoppa av”

Det är dock inte bara på spelarfronten som IFK plågats av skador. I februari höll sig olyckan framme för Aleksander, som föll från sitt villatak och skadade foten mycket allvarligt. 45-åringen blev sjukskriven och att vara fast i hemmet tog hårt på honom.

– Jag erbjöd mig att hoppa av tränaruppdraget. Men varken IFK eller laget gick med på det, berättar ”Sasha”.

– Det var kanske löjligt av mig att erbjuda det. Men när jag satt i rullstol kände jag att jag inte skulle kunna hålla i träningen på minst fyra-fem veckor. Jag missade säkert tolv träningar och en hel del träningsmatcher. Visst, jag och Ronny (assisterande tränaren) tog ut laget tillsammans, men man var ändå inte närvarande och det kändes inget bra.

Vägen tillbaka har varit både lång och plågsam, med svåra smärtor än idag. Aleksander ser dock ljuset i tunneln och har nu större perspektiv på händelsen.

– Idag känns det mycket bättre och jag börjar att komma tillbaka. Det var olyckligt det som hände, men jag är glad att jag lever. Det kunde ha slutat hur illa som helst.

Åter på IFK-bänken har ”Sasha” fått se sitt lag kämpa hårt under våren. Försäsongen gick inte som man hade tänkt och förlusten i cupen mot Marieberg fick honom att samla laget.

– Efter Marieberg borta kände jag att något inte stod rätt till i gruppen. Vi spelade inget bra och vi hade inte en fotboll som jag kunde stå för. Så vi fick ta ett break, börja om från noll och jobba vidare därifrån.

”Många som har höga förväntningar på oss”

Vägen tillbaka från cuputtåget har gått i rätt riktning, men har knappast varit spikrak. Seriespelet har bjudit på ett par feltramp, med 0-6 mot Hovsta som den värsta smällen. Men allteftersom har spelet börjat att sitta alltmer och mycket av det har IFK att tacka sina ungtuppar för.

–  Ta Kristian Zetterlund som exempel. Killen är 15 år och slåss om en plats i målet med Janne Mäki, utbrister ”Sasha” och börjar rabbla upp lagets alla tonåringar.

– Vi har ett ungt lag och vi bygger för framtiden. Det kommer att ta det här året också, det är jag mer och mer införstådd med. Det är många som pratar om oss och som har höga förväntningar på oss, och jag tror att vi kommer att klara att leva upp till dem.

Målet är alltjämt nästa säsong, men det innebär inte att den här sommaren är förlorad. IFK har för tillfället bara sex poäng upp till kvalplats och drömmen är att slåss i toppen. Med ett färskt kryss mot serieledande Ervalla är ”Sasha” övertygad om att hans unga lag har något intressant på gång.

– De sista tre matcherna har varit kanon. Det här är en fotboll, en disciplin och en grupp som jag kan stå för.

Det här är Aleksander Lazarevic:
Född: 13:e mars 1970
Familj: Fru och tre barn
Bor i: Lindesberg
Tränare i IFK sedan: December 2013

Publicerad 18 juni 2015 klockan 14:41


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från Jönköping att segra i returmötet när Linde stod som gäster. Säsongen har därmed satt sin punkt för Linde Volley, som har en minst sagt udda säsong att se tillbaka på.

6 mars 2021 klockan 21:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

Foto: Hasse Persson

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.

3 mars 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlö...

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans spel vid flera tillfällen under matchen. Trots ett starkt hemmaspel vid sina ställen, fick Linde Volley se sig slagna efter tre set.
– De spelade mycket snabbare än oss, kommenterar Ida Larsson.

20 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny seger för Linde Volley

Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget...

Jätteförlust mot Surahammar

Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total ...

Bortaförlust trots upphämtning

Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget...

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen

Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar...

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna

Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt ...

Lindlöven med fyra raka segrar

Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett laddat Linde Volley som bjöd på ett lugnare spel än på länge. Martina Konecna var tillbaka från sjukdom och visade direkt, en stort längtan av spel i Elitserien som ledde till tre raka setsegrar.

6 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet
Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den andra perioden, för att ...
5 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg
Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett för stort övertag i den ...
5 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Seger på bortais efter målrik drabbning
Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens gång, där Lindlöven kunde avg...
3 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-31

2021-01-30

2021-01-30

2021-01-24

2021-01-24

2021-01-22

2021-01-20

2021-01-19

2021-01-16

2021-01-16

2021-01-15

2021-01-15

2021-01-14

2021-01-13

2021-03-08 19:44