En tränare med perspektiv på livet: ”Glad att jag lever”

Aleksander Lazarevic går igenom sin andra säsong som tränare för IFK Lindesberg. Det är något som han själv är mycket tacksam för. Läs 45-åringens ord om skadan som nästan fick honom att hoppa av, om vägen tillbaka till tränarbänken och om talangerna som ska lyfta IFK.

Aleksander Lazarevic ringer upp mig efter middagen med barnen. Familjefadern förklarar att han har en timme på sig, sen måste han ge sig iväg för kvällens träning. 18 månader har gått sedan han klev på uppdraget som tränare för IFK Lindesberg och han är nu halvvägs in på sin andra säsong.

Hittills har resultaten varit stabila. Med två vinster, tre oavgjorda och två förluster har IFK samlat ihop nio poäng och placerat sig som femma halvvägs in på säsongen. Den träning som han nu laddar upp för är en i mängden. Det innebär att spelarna drillas i teknik, press- och understöd och framförallt får lära sig att skruva upp tempot.

– Vi har ändrat träningarna lite grann tills i år och kör med mer tempo. Nu på slutet har det tyvärr inte blivit så, alla skador har präglat oss och vi har tappat på det. Men vi är nog bättre tränade i år i och med att vi kört så tufft, menar ”Sasha” som han kallas och fortsätter.

– Jag vill ha spelare som är snabba. Så vi försöker att ha med boll i allt som vi gör.

De skador som tränaren nämner har varit ett återkommande problem för IFK. Med spelare som Ardian Isufi, Hassan Bazhad Mahmoud och Emrah Arfi på skadelistan har startelvan ändrats fram och tillbaka. Mot slutet menar ”Sasha” att bitarna fallit på plats, med rätt spelare på rätt positioner.

”Erbjöd mig att hoppa av”

Det är dock inte bara på spelarfronten som IFK plågats av skador. I februari höll sig olyckan framme för Aleksander, som föll från sitt villatak och skadade foten mycket allvarligt. 45-åringen blev sjukskriven och att vara fast i hemmet tog hårt på honom.

– Jag erbjöd mig att hoppa av tränaruppdraget. Men varken IFK eller laget gick med på det, berättar ”Sasha”.

– Det var kanske löjligt av mig att erbjuda det. Men när jag satt i rullstol kände jag att jag inte skulle kunna hålla i träningen på minst fyra-fem veckor. Jag missade säkert tolv träningar och en hel del träningsmatcher. Visst, jag och Ronny (assisterande tränaren) tog ut laget tillsammans, men man var ändå inte närvarande och det kändes inget bra.

Vägen tillbaka har varit både lång och plågsam, med svåra smärtor än idag. Aleksander ser dock ljuset i tunneln och har nu större perspektiv på händelsen.

– Idag känns det mycket bättre och jag börjar att komma tillbaka. Det var olyckligt det som hände, men jag är glad att jag lever. Det kunde ha slutat hur illa som helst.

Åter på IFK-bänken har ”Sasha” fått se sitt lag kämpa hårt under våren. Försäsongen gick inte som man hade tänkt och förlusten i cupen mot Marieberg fick honom att samla laget.

– Efter Marieberg borta kände jag att något inte stod rätt till i gruppen. Vi spelade inget bra och vi hade inte en fotboll som jag kunde stå för. Så vi fick ta ett break, börja om från noll och jobba vidare därifrån.

”Många som har höga förväntningar på oss”

Vägen tillbaka från cuputtåget har gått i rätt riktning, men har knappast varit spikrak. Seriespelet har bjudit på ett par feltramp, med 0-6 mot Hovsta som den värsta smällen. Men allteftersom har spelet börjat att sitta alltmer och mycket av det har IFK att tacka sina ungtuppar för.

–  Ta Kristian Zetterlund som exempel. Killen är 15 år och slåss om en plats i målet med Janne Mäki, utbrister ”Sasha” och börjar rabbla upp lagets alla tonåringar.

– Vi har ett ungt lag och vi bygger för framtiden. Det kommer att ta det här året också, det är jag mer och mer införstådd med. Det är många som pratar om oss och som har höga förväntningar på oss, och jag tror att vi kommer att klara att leva upp till dem.

Målet är alltjämt nästa säsong, men det innebär inte att den här sommaren är förlorad. IFK har för tillfället bara sex poäng upp till kvalplats och drömmen är att slåss i toppen. Med ett färskt kryss mot serieledande Ervalla är ”Sasha” övertygad om att hans unga lag har något intressant på gång.

– De sista tre matcherna har varit kanon. Det här är en fotboll, en disciplin och en grupp som jag kan stå för.

Det här är Aleksander Lazarevic:
Född: 13:e mars 1970
Familj: Fru och tre barn
Bor i: Lindesberg
Tränare i IFK sedan: December 2013

Publicerad 18 juni 2015 klockan 14:41


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Rikard N Skoglund och Esplanad tackar för publikens applåder. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insläpp av publik var högt uppskattat bland den deltagande publiken, men även av de aktiva kuskarna.
– Det blir faktiskt roligare i loppen, säger Carl-Erik Lindblom.

6 juni 2021 klockan 20:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nu släpps biljetter till travet!

Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina fö...

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade ...

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina...

En efterlängtad syn på läktaren! I sommar kommer publiktaket att höjas till utomhusarrangemang Arkivfoto: Hasse Persson

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda nyheter för sportkulturen, då publik kan komma att tillåtas under sommaren. För att få en bättre inblick inför den nya månaden, tog Lindenytt kontakt med tre stora lokala publiksporter, som ger sina synvinklar av de kommande restriktionerna.

19 maj 2021 klockan 14:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Trots ett mycket kort trafikstopp, rullar trafiken på riksväg 50 Foto: Timmy Lundegård

Hästinfångare sökes: ”Sådana rådiga ingripanden ska hedras”

Efter en oturlig körtur i Dalskogen, strax utanför Lindesberg, lyckades en häst komma lös vid 15-tiden under tisdagen. Hästen tog sig ut på riksväg 50 vilket skapade ett trafikstopp, men tack vare ett rådigt ingripande från en okänd ung kvinna lyckades man snabbt fånga in hästen.
– Min högsta önskan just nu, är att få kontakt och hedra henne, säger Kåre Axelsson.

18 maj 2021 klockan 18:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda
Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi Ehlers-tränade Danois ...
16 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Simon tog första kusksegern på Solvalla
Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att ...
10 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären
Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt sä...
8 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

Annons

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala ...

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort må...

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen...

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlövens kvalchanser lever!
Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till ...
12 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs
Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade m...
7 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet
Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från J...
6 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-05

2021-03-05

2021-03-03

2021-03-03

2021-03-02

2021-03-01

2021-03-01

2021-02-28

2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-06-19 13:44