Sommaren är till ända. En sommar som går till historien som den solrikaste och varmaste någonsin på många håll i landet. Även om de varma sommardagarna övergått till soliga, kyliga höstdagarna med färgprakt och frost, så finns det personer som önskar regn och grå himmel istället. Bengt-Åke Selander, energidirektör vid kommunens el-bolag LindeEnergi, är en av få som just nu hoppas att paraplyet får komma till sin rätt. Orsaken till detta underliga önsketänkande är kommet ur hans yrkesroll. –Får vi en lagom regnig höst, så gynnar det oss – och slutkunden, säger Bengt-Åke. -Priserna hålls nere, tillägger han.
Hittills i år, tackvare en bra vår, har kraftstationerna i kommunen genererat mycket bra med energi. En trolig slutrapport kommer påvisa att ca 22-23 miljoner kilowattimmar producerats av de fem kraftstationerna. Det betyder i runda tal en ökning med ca fyra miljoner kilowattimmar i jämförelse med ett vanligt snittår. Detta betyder i sin tur att slutkunden gynnas av läget. –Ja, som det ser ut idag med de stigande börspriserna, så kompenserar den billigare energin som producerats av kraftstationerna priset direkt och på sikt. Det betyder framförallt inga prishöjningar för kunden, säger Bengt-Åke Selander. Som kund ska man alltså hoppas på väta för att få sitt på det torra.
Sommaren har gått hårt åt vattenståndet i vattendragen. Man ser tydligt på Bottenån att vattenståndet är mycket lågt. Det är dock inget som påverkar energiproduktionen negativt. Orsaken är att kraftstationerna inte kan ta till vara på stora vattenmängder på en gång. En regnsommar med högt vattenstånd betyder att man tvingas släppa förbi stora mängder som inte kan tas omhand. Bengt-Åke Selander hoppas därför att hösten ger bra med regn och i lagom långa perioder. Allt för att utnyttja varenda droppe vatten som ska passera kraftstationerna. Så när regnet faller i höst kanske trösten finns i tanken att även energiräkningen faller lite tillsammans med nederbörden.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.