I och med omorganisation som skedde av den politiska organisationen, infördes tillfälliga beredningar. En av de två första beredningarna, attraktivitet och infrastruktur, har nu skapat en enkät med ett drygt tiotal frågor som riktar sig till boende i norra och södra kommundelarna.
I samband med omorganisationen av den politiska organisationen beslöt man att införa tillfälliga beredningar för att fånga de områden som behöver utvecklas ytterligare, samt för att fullmäktiges ledamöter ska komma i dialog om olika, viktiga frågor. De två första beredningarna som startats upp är dels målområdesberedningen för demokrati, integration och internationella kontakter. Den andra är målområdesberedning för attraktivitet och infrastruktur, som innefattar flertalet politiker representerade från olika partier samt några tjänstemän, vilka nu har jobbat fram en enkät för att få svar från boende i norra och södra kommundelarna på ett antal frågor gällande boende, arbete och kommunikationer.
– Vi vill också bjuda in oss till möte med olika föreningar för dialog, säger Christina Pettersson (C), beredningsledare.
Att man nu riktar sig till norra och södra kommundelarna, där Fellingsbro, Ramsberg, Guldsmedshyttan, Rockhammar, Löa, Storå, Oppboga och Vedevåga är inkluderade, och väljer bort Lindesberg beror på att boende i stan hade möjlighet att svara på ett helt gäng med frågor i den fördjupade översiktsplaneringen för Lindesberg (FÖP) under föregående år. Boende i Frövi kommer under 2016 också att tillfrågas i en FÖP.
– Det är bra för oss politiker att ha ett sådant brett underlag som möjligt. Något som är attraktivt för mig, behöver inte vara det för dig. Det är lättare att driva något när man ser att det finns många som tycker att det är angeläget. Därför är det bra att känna till vad människor tycker, säger kommunfullmäktiges ordförande Bengt Storbacka (S).
Bengt menar att det ibland är några få röststarka som hörs i debatten, men att det inte alla gånger som det är ett uttryck för en större folkopinion. I och med en sådan här enkät för då politikerna möjlighet att få många olika aspekter på de angelägna frågor som beredningen laddat upp med.
– Det här är inte för att förmedla några löften, utan resultat från den här enkätundersökningen kan komma att finnas med som underlag. Fullmäktige är folkvalt, vi har fått förtroendet att bestämma. Det här handlar om att få in tankar och idéer, säger Storbacka och fortsätter:
– I en medborgardialog är det lätt att tänka att man ska få bestämma helt och hållet, men det är en del av underlaget vi har när vi fattar beslut. Man får ha i beaktande att det inte nått ut till alla, men det här är ett komplement och ett sätt att aktivera fler i fullmäktige att engagera sig i frågor, tillägger Storbacka.
Enkäten ska komma att läggas ut på kommunens hemsida från och med nästa vecka, och där är tanken att den ska ligga kvar under februari och mars månad. Resultaten kommer sedan att redovisas under hösten 2016.