Den 14 september ska svenska folket ta ställning om Sverige bör knyta sig samman med övriga Europa i den Ekonomiska och Monetära Unionen (EMU) eller ej. Det innebär vid ett ja från folket att den svenska kronan får kliva åt sidan för euron.
Företagen i Lindesberg påverkas självklart vid ett inträde i unionen, vissa mer än andra. En av de som inte ser något annat än positiva effekter vid ett eventuellt inträde i EMU är Torgny Jansson, Tormek.
Tormek i Lindesberg har idag 17 anställda och omsätter ca 45 miljoner kronor om året. Företaget exporterar slipmaskiner till olika delar av världen, och en stor del av marknaden är koncentrerad till Europa, alltså de länder som redan gått med i valutaunionen EMU. Det innebär att Tormek redan nu använder valutan euro och Torgny Jansson ser utifrån sin roll som företagare att euron bara tillför positiva egenskaper.
-För Tormeks del är det ett plus, men inte absolut nödvändigt, att vi går med i EMU. Vi har trots allt sedan 20 år tillbaka hanterat olika valutor och på senare tid även euron, så det är inte direkt något nytt för oss. Vi använder den ju redan idag ute i Europa, säger Torgny.
Torgny och hans Tormek har alltid rättat sig efter kunden, det vill säga att företaget alltid genomfört affärerna med konsumentens valuta för att skapa en trygghet för kunden i affärsuppgörelsen.
-Vi har valt att sköta affärerna med kundens valuta för att våra kunder ska känna sig trygga hos oss. Att handla med sin egen valuta är ju en trygghetsfaktor, och eventuella risker ska inte kunden behöva ta, det får vi göra istället, förklarar Torgny.
Att gå med i EMU är ingen nödvändighet för Tormek eftersom man sedan länge arbetat med olika valutor. Dock påpekar Torgny Jansson att arbetet blir betydligt lättare med euron.
-Det underlättar vid till exempel inköp av stora maskiner. Dessutom betyder det att vårt arbete blir mycket lättare och med mindre risker om vi har samma valuta som våra kunder ute i Europa, det blir inte lika mycket onödigt arbete med olika valutor i våra affärer.
Läs vad ja-sidan har att säga om EMU>>
Läs vad nej-sidan har att säga om EMU>>
Tormek på nätet>>
Se vilka länder Tormek exporterar till>>
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.