INSÄNDARE/DEBATT: Den som söker sjukvård måste kunna lita på att vårdgivaren använder väl beprövade metoder för diagnos och behandling. Men till en god vård hör också korta väntetider och ett rimligt pris. Vården ska sammanfattningsvis ha en god evidens.
Sedan 1961 har 39 akutsjukhus lagts ner i Sverige. Kvar finns 47 stycken. 18 procent av dessa saknar akutkirurgi men benämns ändå akutsjukhus. Vi har inte sett att man ansträngt sig för att kontrollera om nedläggningarna har påverkat befolkningen i sjukhusens närområden. Har färre sökt läkare? Har färre sökt för akuta besvär? Har väntetiderna vid den kvarvarande sjukvården ändrats? Har dödligheten påverkats? Har tillgången till sjuktransporter förändrats? Har arbetsbelastning och väntetider förändras på kvarvarande sjukhus, framför allt på deras akutmottagning? Vi saknar evidens för nedläggningarna.
Vi tror att sjukvårdspersonalen i Örebro och Karlskoga har minst samma timlön som den i Lindesberg. Lokalkostnaderna torde vara likartade. Så endast om befolkningen i norr drar sig för resorna så att färre personer omhändertas minskar regionens kostnader.
Antalet besök som ska flyttas från Lindesberg är 20 000 per år. Det blir ofta, men inte alltid, längre resor. Vägavståndet mellan Hörken och Örebro är tio mil. Andelen invånare 65 år och äldre är i Örebro län 18,6 %. Äldst är de i Kopparberg. Där är andelen 32,5 %. Ju äldre vi blir ju större är vårt behov av vård. Enligt Utvecklingsplan för hälso- och sjukvården ansvarar patienterna i regel själva för resan. Att i förväg, med hjälp av 1177, själv räkna ut kostnaden är svårt. Men det blir för den som bor i den norra länsdelen en ny pålaga.
Sammanfattningsvis finns det ingen evidens för att Hälso- och sjukvårdsdirektörens förslag till avrustning av lasarettet i Lindesberg är ett bidrag till de stora besparingar som uppgivits Det förefaller som ni Andreas Svahn (S), Karin Sundin (S) och Behcet Barsom (KD) liksom vi har felbedömt förändringarnas följder. Vi har presenterats imaginära besparingar. Genomförandet skulle komma efter hand. Dessvärre har sedan förslaget lades fram vissa förändringar redan genomförts. Många i personalen har blivit osäkra på sin anställning och framtid, vissa har slutat.
Låt oss åter se på Region Örebro läns landsting och de föreslagna förändringarna på lasarettet i Lindesberg. Vården blir inte billigare! På gott och ont är vi i en situation där kostnaderna för vår sjukvård med nödvändighet kommer att öka om vi vill ha den. Forskning har givit ökade kunskaper på alla områden. Rikligt med nya diagnoser har kunnat beskrivas och med det behandlingsmöjligheter. Kostnadsminskningskravet på 400 miljoner kronor inför 2024 års budget kan inte minskas. Regionpolitikerna kan inte överlåta till sjukvårdspersonalen att utifrån dessas egna gottfinnande kanske avstå från att ge vård som kan förbättra eller förlänga livet. Vi måste acceptera högre skatter. Beslutet är politikernas. Men regeringen vill sänka skatterna.
Regionens ledning måste snarast avsäga sig det föreslagna förändringsarbetet och återställa ordningen. Det har genom tiden förekommit perioder då regionens sjukvård har fungerat utmärkt. Studera det.
Lindesberg 25.10 2024
Ingemar Engstrand och Peter Jilke
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.