Ewelina Jungmarker, 2014:s Bergslagens Lucia, det är hon som ska få äran att gå längst fram i luciatåget och bära den eftertraktade ljuskronan. Men vem är den här Ewelina Jungmarker? Vad gör hon på fritiden? Och är hon inte lite orolig att håret ska fatta eld när hon fått på sig kronan med levande ljus? LindeNytt har tagit reda på svaren!
På skyltsöndagen den trettionde november presenterades årets Bergslagens Lucia. Lions har i år luciasamarbete med Lindeskolans estetprogram, och där går således Ewelina Jungmarker sista året på musikestet. Ewelina bor med familjen i Gusselby och på fritiden pumpar de estetiska ådrorna hårt.
– Jag sjunger mest, jag har alltid tyckt om att sjunga, det är det bästa som finns. Och så tycker jag om att rita och skriva. Jag umgås även med vänner, ja, det är det jag gör mest, sjunger och umgås med mina vänner, säger Ewelina.
Klockan har just passerat åttaslaget på morgonen och Ewelina är redan i skolan. Snart ska luciarepetitionerna börja och nu finns ingen tid till vila. På torsdag drar allvaret igång och till dess ska luciatåget vara redo att gå som på räls. Och för Ewelina är det särskilt stort, det är ju hon som ska gå längst fram.
– Alla som går estet fick rösta vem som skulle bli årets lucia, och då blev det som det blev, men det känns kul att blivit vald som lucia. Jag har varit med i luciatåg så länge som jag kan minnas, men jag har aldrig tidigare varit lucia. Oftast brukar det var så att lucian säga några långa verser, men vi har inte så, vi har flera solon istället, berättar Ewelina.
10 frågor till Ewelina för att lära känna Bergslagens Lucia ännu bättre:
Favoritmat och värsta maten?
Min bästa är nog tomatsås med pasta, och det värsta är blodpudding, usch!
Vilka TV-serier följer du?
Orange is the new black, One Tree Hill och The walking dead. Jag har säkert kollat på många fler, men de här är de bästa.
Hur ska du fira jul?
Jag ska fira hemma med familjen och släkten, som vi alltid gör.
Bästa resa? Och framtida drömresa?
Gud, vad svårt! Men den bästa måste ha varit när jag och en kompis åkte till London, det är nog tre år sedan nu. Och drömresa är Nya Zeeland, det är så himla fint och mycket att uppleva, och så verkar det kul att jobba där.
Var äter du helst ute i Lindesberg?
China Garden, jag älskar deras pizzor!
Favoritårstid? Och varför?
Det är nog vintern, för jag tycker så mycket om julen. Det är mysigt och alla är glada.
Bästa och värsta godiset?
Choklad! Och wienergummin, det är det äckligaste!
Vilka webbsidor besöker du dagligen?
Twitter, Facebook och blogg.se. Och LindeNytt, såklart!
Och slutligen, är du nervös inför luciafirandet?
Ja, men lite grann. Jag börjar bli van, vi gör så mycket småkonserter hela tiden. Jag är nog mest nervös för att bränna upp mitt hår!
På torsdag kommer luciatåget att börja sin vandring på kommunhuset, fortsätta till lasarettet och stans äldreboenden, såsom Tallåsen, Ågården och Källgården.
På lördag sker luciakröningen i Lindeskolans aula klockan 16.00.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.