I februari i år beslutade kommunfullmäktige att Kyrkberget skall skyddas från exploatering genom bildande av ett naturreservat. Sedan dess har man arbetat med att dra områdesgränser för detta reservat och nu har en nästintill enhällig BMB-nämnd fattat beslut om hur reservatet skall se ut på kartan.
Kyrkbergets naturreservat har fått en totalyta på 13,7 hektar. Men det är inte enbart området ”Kyrkberget” som ingår i reservatet utan även grannområdet ”Haga” – eller Fågelsången som den populärt kallats i folkmun. Detta område är 2,5 hektar och är klassat som biotop. Trots att området redan är skyddat har man valt att skriva in det i naturreservatet för att det skall ingå i skötselplanen som nu skall tas fram för reservatet. Med anledning av Fågelsångens riskträd är det ett måste, ansåg bland andra Jan Hansson, moderat ledamot i BMB-nämnden.
-Vi kan inte låta barn röra sig i området utan att det är helt säkert. Tänk själv om ett ruttet träd skulle falla olyckligt när barnen befinner sig i Fågelsången. En hemsk tanke. Det vill vi inte vara med om, säger Hansson bestämt.
I Kyrkbergets naturreservat har man tagit hänsyn till vissa detaljer. Till exempel har man lämnat en yta intill Parkvägen, i öster, eftersom där finns ledningar dragna i marken som ses som en investering man inte vill kasta bort. Dessutom vill man att marken skall vara öppen för Tennisklubben om de önskar utveckla sin verksamhet i framtiden.
Även Linde Energis ställverk har tagits upp för diskussion. För energibolagets del har man ritat gränsen på sådant sätt att deras ställverk och ledningarna i marken inte går in i reservatet.
-Det finns ingen anledning att krångla till det. Vi har låtit en mindre yta mellan ställverket och Banvägen vara utanför reservatet, berättar Jan Hansson.
Detta har ledamoten Johan Andersson, C, inte gillat. Han yrkade på att hela Kyrkberget skulle ritas in med undantag för den tidigare nämnda marken vid Tennisklubben och f d Folkets Park. Därför reserverade han sig till det nu klubbade förslaget.
Fotnot: Ärendet går nu från BMB-nämnd till kommunstyrelsen för beslut. Slutgiltigt beslut fattas senare av kommunfullmäktige.
Det var högljudda och häftiga hästkrafter som visades upp när SHRA arrangerade sin första tävling på Linde Raceway efter pandemin. Fri entré lockade till sig en stor publik som äntligen fick dragracing som den var förr.
– Det är riktigt skönt att få komma igång igen. Man kände att vi var ringrostiga som fan, men nu är vi igång, säger tävlingsgeneral Mikael ”Blomman” Blomberg.
Sedan tidigt på fredagsmorgonen har en större polisinsats ägt rum på en adress i södra kommundelen. Detta sedan ett spädbarn anträffats död i en bostad. Två personer greps i samband med insatsen och har under dagen anhållits misstänkta för vållande till annans död.
– Just nu vet vi inte om barnet har dött av naturliga orsaker eller om ett brott har begåtts. Det har genomförts en teknisk undersökning och vi kan i nuläget inte utesluta brott, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Som LindeNytt rapporterat tidigare, utbröt natten till midsommardagen ett större bråk vid Flugparken i centrala Lindesberg . Totalt sju personer misshandlades – varav en grovt. Nu vänder sig polisen till allmänheten för att få kontakt med vittnen till händelsen.
– Vi vill gärna ha fler vittnen och det finns säkert de som har filmat också, som vi gärna vill få kontakt med, kommenterar Emma Löthgren, förundersökningsledare vid polisen i Lindesberg.
Med fantasyboken ”Sagan om Fornrike” gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld av fantasi och magi, finns även en viktig underliggande mening.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, förklarar Marika.
Natten till midsommardagen fick polisen in flera samtal från allmänheten gällande oroligheter i centrala Lindesberg. Enligt uppgift skall ett 15-20-tal personer ha befunnit sig i Flugparken där ett verbalt bråk eskalerade till fysiska våldsamheter.
– En person skall ha blivit slagen i huvudet med vad han uppfattade som ett järnrör, kommenterar Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Midsommarkarnevalen i Ramsberg bjöd på ett sprakande färgglatt tåg med inslag av hockeylag, Korpspel och allt man kan tänka sig däremellan. Trots att temperaturen fullkomligt sköt i höjden så fylldes hela Ramsberg med besökare för att äntligen få ta del av festligheterna igen efter ett långt pandemiuppehåll. LindeNytt fanns självklart på plats för att kunna bjuda på ett stort bildspecial.
En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att prata om, men samtidigt vet närmare 50 procent inte hur man gör. Med anledning av detta har Fonus gjort en satsning, bland annat tillsammans med psykoterapeuten Louise Hallin som har lång erfarenhet av att arbeta med barn i sorg.
– Det här är ett jätteviktigt ämne att lyfta, men också något som vi vuxna gärna flyr ifrån, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
4 guld, 3 silver och 1 brons blev resultatet för Frövi Judo efter helgens Special Olympic Games som gick av stapeln i Malmö. Tävlingen, som är Sveriges största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning, lockade närmare 1000 deltagare från hela landet som gjorde upp i 12 olika sporter. För judons del var tävlingen även en uttagning till nästa års Special Olympics World Games i Berlin.