I nästa vecka startar lodjursjakten i Sverige och idag meddelade Länsstyrelsen om hur stor kvot länets jägare har i årets jakt.
Den första mars – d v s på tisdag i nästa vecka – går startskottet för årets lodjursjakt. Länets jägare har en kvot om två djur att hålla sig till och det är betydligt färre än fjolårets jakt då kvoten var sju djur. Samtidigt meddelar Länsstyrelsen att det är förbjudet att använda fällor i årets jakt. Hela pressmeddelandet finns att läsa nedan:
Den 17 februari delegerade Naturvårdsverket ner ansvaret för skydds- och licensjaktsbeslut efter lodjur till Länsstyrelserna. Delegeringen av beslut om jakterna fattades dock med ett tak på 30 djur i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Länsstyrelserna i de åtta län som ingår i mellersta förvaltningsområdet har nu i samråd fördelat ut dessa 30 lodjur mellan länen. För området har fem lodjur avsatts till skyddsjakt och resterande 25 lodjur till licensjakt.
– Inför fördelningen har man tittat på respektive läns fastställda miniminivå samt de regionala inventeringsresultaten. Genom att titta på inventeringsresultat över tid kan man se en trend i populationens regionala utveckling, berättar länsstyrelsens rovdjurssansvarige Fredrik Wilde.
Det är Viltförvaltningsdelegationen som beslutat om miniminivån på lodjur i länet och kommit fram till 11 – 13 lodjursfamiljer(lodjur med ungar) i Örebro län.
Viltförvaltningsdelegationen är den del av Länsstyrelsens viltförvaltning och har tillskapats för att få större delaktighet och för att besluten i den svenska rovdjurspolitiken ska komma närmare de aktörer som berörs. Viltförvaltningsdelegationen består av politiker och representanter för bl.a. naturvård, jägare, landsbygd och markägare.
De 25 lodjuren fördelas framförallt utifrån hur nära lodjursstammen ligger den regionalt satta miniminivån i respektive län. Tabellen nedan visar att de län som ligger långt över sin regionalt satta miniminivå får en högre tilldelning, till exempel Värmland och Uppsala.
För att minska risken för överskjutning i årets jakt kommer Länsstyrelserna att använda sig av SMS-tjänsten RovSMS: Varje jaktledare rapporterar till Länsstyrelsen som omedelbart når alla jaktlag med ett SMS när ett djur har påskjutits eller fällts.
Möjligheten att besluta om jakt med fälla har inte delegerats till Länsstyrelserna och därför tillåts ingen fällfångst detta år.
Fördelning län / Antal lodjur
Stockholm 1
Uppsala 9
Västra Götaland 0
Värmland 7
Örebro 2
Västmanland 3
Dalarna (i renskötselområdet) 2
Gävleborg 1